Élet mellrákkal

Tévhitek a mellrákról

Az emlőrákra igen jelentős figyelem irányul napjainkban, hiszen olyan sztárok és celebritások tucatjai vesznek a betegséggel kapcsolatos felvilágosításban, akik maguk is szenvedtek mellrákban. Ez nagy segítség az orvosoknak, hiszen a betegség legyőzésében a tudatosság és az ezzel járó rendszeres szűrővizsgálatok nagyon fontos szerepet játszanak. Ennek ellenére mégis számos tévhit és városi legenda kering a mellrákról.

1. A mellméretnek köze van a mellrákhoz

Mindegy, hogy kisebbek vagy nagyobbak a keblek, mert e daganatos sejtek az úgynevezett lobulusokban fejlődnek ki, ezekből pedig a mell méretétől függetlenül ugyanannyi található minden nőben. Ezeknek a tejmirigylebenyeknek a mérete viszont már szerepet játszhat a rák kialakulásának kockázatában: a nagyobb méretű lobulusoknál magasabb az esélye a daganat megjelenésének.

Tévhitek a mellrákról

2. A fogamzásgátló tabletták emlőrákot okoznak

A mai fogamzásgátló készítmények és eszközök jóval kíméletesebben működnek együtt a szervezet hormonháztartásával, mint azok, amiket 3-4 évtizeddel ezelőtt használtak a nők. A kutatók szerint nincs is kimutatható összefüggés a fogamzásgátló gyógyszerek és a mellrák kialakulásának kockázata között.

3. A szoros melltartó miatt is kialakulhat emlőrák

Ez egy klasszikus városi legenda, aminek nincs valóságalapja. Akik elhiszek ezt, azokat rendszerint azzal győzik meg, hogy a szoros melltartó elszorítja a mellet és ezzel a nyirokáramlást korlátozza, ami miatt felhalmozódnak a méreganyagok a szövetekben. Ez pedig egyenes út a daganatos betegség kialakulásához. Ez tévedés és félrevezető pletyka csupán, aminek nincs tudományos alapja, a szoros melltartó miatt nem fejlődik ki mellrák. Ettől függetlenül kényelmesebb és egészségesebb az olyan melltartó, ami nem szorongatja egész nap a viselőjét.

4. A mammográfiai vizsgálat is rákot okoz

Az emlővizsgálatok során alkalmazott besugárzás valóban nem túl egészséges, de a káros hatásai még mindig eltörpülnek amellett, amennyi hasznot az hajthat, ha egy ilyen mellszűrésen időben felfedezik a daganatos sejteket. A sugárdózist egyébként igen szigorú előírások szabályozzák, és a mennyisége nagyjából megfelel annak, ami természetes úton 3 hónap alatt egyébként is éri a szervezetet például a napsugárzásból. 40 év feletti nőknek az orvosok azt javasolják, hogy évente egyszer vegyenek részt mammográfiás vizsgálaton – még ez a gyakoriság sem fogja számottevően emelni a rákbetegség kialakulásának veszélyét.

5. Emlőrák csak idősebb korú nőknél alakul ki

Ez is egy hatalmas tévedés, amire jó ellenpéldát szolgáltatnak azok a hírek, amelyek fiatal, életerős nőkről szólnak. Angelina Jolie, Kylie Minouge még igazán rossz szándékkal sem mondható idősnek, mégis megjelent náluk a mellrák, amit sikeresen le is győztek végül. Emlőrák egyébként gyakrabban alakul ki a menopauzán átesett nőknél, de még így is a megbetegedések 25 százalékát 50 évesnél fiatalabb hölgyeknél diagnosztizálják. Az orvosok azt tanácsolják, hogy már 20 éves kortól rendszeresen végezzenek önvizsgálatot a lányok, és 3 évente orvosi szűrésre is menjenek el, 40 év felett pedig évente vegyenek részt mammográfiás szűrésen.

Tévhitek a mellrákról

6. A dezodorok miatt is kialakulhat a mellrák

Ennek a híresztelésnek körülbelül annyi a valóságtartalma, mint a melltartóméret és mellrák közötti összefüggésnek. Az izzadsággátló készítményeknél is az adja a pletyka alapját, hogy ezek a spray-k és kenhető kozmetikumok eltömítik a bőr pórusait, így a méreganyagok nem távozhatnak szabadon a szervezetből, ami miatt burjánzani kezdenek a daganatos sejtek. A hír nem igaz, mint ahogy az sem, hogy ezekben a dezodorokban rákkeltő anyagok lennének. Mindkét állítást tudományos vizsgálatoknak vetették alá, és a kutatók megcáfolták már ezeket a hiedelmeket.

7. A mellrák csak a nőket érinti

A legelterjedtebb közhiedelem a mellrákkal kapcsolatban az, hogy csak a nőket veszélyezteti. Általában még a tájékozott embereket is meglepi a hír, miszerint a férfiakban is kialakulhat ez a daganattípus. Jóval ritkább ugyan a férfiaknál ez a ráktípus, de attól még létezik és figyelni kell rá. Legkorábbi tünete ugyanaz, ami a nőknél is, vagyis egy fájdalmatlan csomó (vagy sűrűsödés) megjelenése a mellszövetben. Egy további árulkodó jel lehet a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása és hámlása. Ugyanez nemcsak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is előfordulhat: a bőrfelület ilyenkor gödröcskéssé vagy ráncossá válik. Az emlő váladékozása szintén felhívhatja a figyelmet a betegségre. Áttétes mellrák esetén mell- és csontfájdalom, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása észlelhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top