Mindennapok

Szorongás és pánik: ezek az appok segíthetnek

És nemsokára jöhet a depresszív hangulatot felismerő virtuális asszisztens is.

Az Amazon egy olyan Alexán (virtuális asszisztensen) dolgozik, aki képes ajánlásokat tenni az emberek érzelmei alapján, és azoknak megfelelően reagálni is. A szoftver külön kütyüvel együtt érkezik, amit elvileg csuklón lehet majd hordani, a tesztelése pedig már folyamatban van, legalábbis erre utalnak a kiszivárgott információk. Az új Alexa állítólag hang alapján be tudja majd mérni, milyen hangulatban van a használó: nagyon egyszerű példával élve, ha valaki kijelenti, hogy éhes, akkor Alexa javasolhat neki húslevest.

Széles körű hozzáférés az adatainkhoz, nagy bizalom

Ez lenne tehát az egyik fele, a másik pedig már kifejezetten a mentális egészségről szólna. Ehhez viszont nagy hozzáférést kell majd adni a virtuális asszisztensnek, aki így az üzeneteinket, GPS-koordinátáinkat is megkaphatná, esetenként még a hívásainkba is belehallgathatna. Sőt, utóbbi lenne a legfontosabb, hogy a hangszínváltozás, az artikuláció és a beszédkönnyedség (vagy -nehézség) alapján megállapíthassa, milyen érzelmi és lelki állapotban vagyunk. Ezzel kapcsolatban tavaly a Bloomberg és a Gizmodo is megkereste az Amazont, hogy nyilatkozzanak, de nem akartak válaszolni. Mindenesetre ha a hír igaz, akkor a technológia épp annyira ijesztő is, amennyire hasznos.

Addig pedig, amíg kiderül, hogy tud-e segíteni egy gép, ha elhatalmasodik rajtunk a mentális betegségünk, itt van néhány applikáció, amelyeket sokan ajánlanak pánikrohamok, depressziós epizódok vagy a mostanság egyre gyakrabban előforduló, szorongósabb napok esetére. (Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az appok jók lehetnek egy-egy tünet enyhítésére, semmiképp ne diagnosztizáljuk magunkat az interneten! Jelenleg számos pszichológus nyújt ingyenes segítséget, a listájukat ide kattintva érheted el. )

szorongás pszichológus tanács

(Forrás: iStock)

What’s Up

A kognitív viselkedésterápián alapuló applikációban különböző tippeket kapunk arra, hogyan birkózzunk meg egy-egy rosszabb tünettel. Naplót vezethetünk benne, ami segít az érzéseinket egy skálán kategorizálni, pozitív és negatív szokásainkat is számon tarthatjuk és ellenőrizhetjük, illetve végigjátszhatunk egy 100 kérdésből álló higgasztó játékot is, ami segít, hogy ne kerüljünk spirálba, amikor túl nagy stressz ér minket. Emellett pozitív idézeteket is találunk az appban (mondjuk pont ezt nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja), és chatelhetünk is a sorstársakkal.

Calm

Talán a legnépszerűbb az appok közül, 2017-ben az év legjobbjának választották. Meditációs, alvási és mozgástechnikákat mutat be, valamint relaxációs zenét is kínál. Különösen jópofa az esti mese funkciója, ami segít az elalvásban.

Breath2Relax

Kifejezetten a stressz csökkentésére irányuló applikáció, amely mivel mással is dolgozna, mint légzési technikákkal. Megmutatja, milyen hatásai vannak a túl sok stressznek a szervezetre, és különböző, számoláson alapuló (beszív–benntart–kifúj) légzési módszereket ajánl, hogy ezzel is csökkenthessük a vér oxigénszintjét, ami túl magasra emelkedik, ha kapkodjuk a levegőt. 

Colorfy

(Fotó: Colorfy)

(Fotó: Colorfy)

Nem több, mint egy felnőtt színezőjáték, ami szintén segít csökkenteni a stresszt. Vannak benne sablonok, de mi magunk is kreálhatunk újakat, sőt színeket is keverhetünk, és akár meg is oszthatjuk másokkal a műveket.

Stop Panic & Anxiety Self-Help

Ehhez az applikációhoz feltétlenül szükséges az angoltudás, mivel számos cikk és hanganyag kapott helyet benne, ami a szorongásról és a pánikról szól, és roham esetén is angolul nyújt instrukciókat, hogy mihamarabb túl lehessünk rajta. Fontos, hogy itt nem relaxációs és meditációs technikákat kapunk, hanem kifejezetten pánikroham esetén alkalmazandó „utasításokat”, azaz racionális gondolatokat, amelyeket ismételgetnünk kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

További cikkek szorongás témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top