Mindennapok

„Te amúgy hány éves vagy?” – Kínos kérdések, melyeket sose tegyél fel első találkozáskor

Amikor izgulunk, idegesek vagyunk, könnyen kicsúsznak a szánkon olyan mondatok, kérdések, amik miatt pár másodperccel később legszívesebben belelépnénk a saját szánkba. Az első benyomás fontosságát már senkinek sem kell bemutatni, kár lenne elszúrni egy rosszul megválasztott indítással.

Mindannyian jól ismerjük azt az érzést, amikor először találkozunk valakivel, és lövésünk nincs, hogy mivel kezdjük a beszélgetést. Legyen szó akár új kollégáról, ügyfélről, esetleg egy korábban sosem látott menedzserről, a fejünkbe tolul a sok szokásos small talk téma, amit ilyenkor be lehet dobni. Vannak azonban olyan témák, amelyeket az első találkozáskor nem biztos, hogy érdemes elsütni. Ezekből gyűjtöttünk össze most párat.

1. Gratulálok! Mikorra várod?

Ezzel a kérdéssel bele lehet szaladni a pofonba. Még ha az illető hölgy valóban terhes is, neked egy első találkozáskor akkor sem sok közöd van hozzá. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy esetleg csak előnytelen a ruhaválasztás, vagy van pár pluszkiló hastájékon, akkor pedig igen kellemetlen szituációba kevered magad, és azonnal bocsánatkéréssel, magyarázkodással indíthatsz.

 

2. Utálok itt dolgozni, a főnök egy…

Valószínűleg magyarázni sem nagyon kell, hogy miért ne indítsuk ezzel a beszélgetést. Még ha így is van, sosem tudhatjuk, hogy kitől jut vissza az említett főnök fülébe a valószínűleg igencsak szubjektív véleményünk. Ráadásul hamar kedvét szeghetjük az újonnan érkező, még lelkes kollégának. 

3. Azt hallottam…

Pletykálni egyébként sem szép dolog, és téged sokkal rosszabb színben fog feltüntetni, mint azt, akiről pletykálni készülsz. Az előző pontban említett okok miatt sem érdemes rögtön a bizalmunkba fogadni az új ismerőst. Akaratán kívül is bajba sodorhat minket, meg valószínűleg őt is kellemetlenül érinti, hogy alig érkezett meg, de már eggyel több infót tud a kelleténél.

4. Te amúgy mennyit kapsz ezért?

Bár ma már egyre elfogadottabb az, ha a fizetésünkről beszélünk – sőt egyes munkahelyeken teljesen természetes, hogy mindenki tisztában van a másik keresetével –, sokaknál ez még mindig tabunak számít. Ne feszegessük ezt a témát, amíg meg nem ismertük jobban a másikat. Meg különben is, jobban fogjuk magunkat érezni attól, ha tudjuk, hogy ő mennyit keres?

 

5. Ne haragudj a zavarásért!

Ne kezdjük rögtön bocsánatkéréssel az ismeretségünket! Néhányan hajlamosak vagyunk a létezésünkért is elnézést kérni. Miért is kellene haragudnia? Vagy valami olyat akarsz kérni tőle, amiért tényleg haragudnia kellene? Ez esetben gondold át a kérést újra, illetve nézd meg a következő pontot.

6. Kérhetek egy szívességet?

Most találkoztál vele először, de máris kérni akarsz? Akkor inkább beszélj az időjárásról…

7. Meleg/hetero vagyok.

Szuper, hogy ilyen öntudatos és nyitott vagy, felvállalod a szexuális hovatartozásodat, és kényelmesen érzed magad, ha erről kell beszélned. Azonban nem mindenki van ezzel így. Könnyen kellemetlen helyzetbe, zavarba hozhatod ezzel a másikat. Meg ugye ennek elvileg nem sok jelentősége van egy munkahelyen…

8. Nem vagyok túl jó passzban, épp válok.

Sajnálatos dolog, és értjük, hogy neked e körül (vagy bármilyen más családi tragédia/nehézség) forognak a gondolataid. De ne terheld ezt rá kapásból az új ismerősre. Valószínűleg hirtelen nem is tud majd mit kezdeni a szituációval azon túl, hogy ő is nagyon fogja sajnálni a nehéz élethelyzetedet.

9. Te amúgy hány éves vagy?

Mindegy, hogy a kérdést jóindulattal tesszük-e fel, mert például fiatalabbnak gondoljuk az illetőt a koránál, esetleg azt feltételezzük, hogy túl fiatal a pozíciójához. Vagy épp ellenkezőleg, idősebbnek gondoljuk, mint amennyinek kinéz. Ez a kérdés nem túl udvarias, és könnyen lehet bántó. Előbb-utóbb valószínűleg úgyis kiderül az illető kora. 

10. Hiszel Istenben?

A vallás és a politika témája a legtöbb kultúrában nagyon vékony jég, különösen igaz ez idehaza. Így ha nem akarunk rögtön vitát generálni, akkor ezeket kérdéseket hagyjuk meg inkább arra az időre, amikor egy kolléga templomi esküvőjére leszünk hivatalosak.

11. Fáradtnak tűnsz, minden rendben?

Ez a „Szarul nézel ki, minden oké?” eufemizált verziója. Honnan tudod, hogy hogy néz ki, amikor nem fáradt? Lehet, hogy eleve karikás a szeme, de ha nem is erről van szó, nem túl lélekemelő dolog, amikor felhívják rá az ember figyelmét, hogy nem úgy néz ki épp, mint egy hamvas barack.

+1 Nem ismertelek fel, a telefonbeszélgetés/képek alapján annyira másnak képzeltelek!

Ez a jolly joker. „Szóval most akkor a képen nézek ki rosszul, vagy élőben?” – gondolhatja a beszélgetőpartner. Még ha valóban nehezen ismertük is fel, ezt a gondolatot nyugodtan megtarthatjuk magunknak, hiszen nem egy Tinder-randin vagyunk, ahol tényleg nagyobb jelentősége van a kinézetnek.

Reméljük nem a fordított pszichológia fog érvényesülni, és nem ezek a mondatok fognak felszínre törni elsőként egy új találkozásnál. Amennyiben mégis kell egy kis útmutató, a következő cikk nagy segítség lehet!

Forrás: businessinsider

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top