nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Lélek
„Rettegek a szójátékoktól” – 10 meghökkentő fóbia

„Rettegek a szójátékoktól” – 10 meghökkentő fóbia

Van, aki retteg a sötétben, más nem bírja a horrort – mindenkinek vannak félelmei. Néhány embert viszont teljesen irracionális dolgok tartanak rettegésben.
Avatar
Kovács Rebeka
f Ajánlom
szorongás

Réka 21 éves, egyetemista lány, önálló, aktív fiatal nő, és tökéletesen menedzseli az életét, egészen addig, ameddig nem találkozik szembe egy pókkal. Lehet a világ legkisebb példánya is, a rettegés változatlan. Eluralkodik rajta a halálfélelem, bepánikol, leizzad, és utána akár órákig is azt hallucinálja, hogy rajta mászik az a bizonyos nyolclábú. Aludni sem tud. A betegség neve: arachnofóbia, a pókoktól való beteges félelem, amit ha máshonnan nem, egy 1990-es filmből többé-kevésbé sokan ismerhetnek.

Mindenkinek vannak félelmei, ám a félelem és a fóbia nem ugyanaz.  Amikor egy konkrét dologtól annyira retteg az ember, hogy az tartós életszínvonal-romlást okoz, akkor kezdhetünk fóbiáról beszélni. Legismertebb fóbiák talán az akrofóbia (tériszony), klausztrofóbia ( bezártságtól való félelem), demofóbia (tömegiszony) és persze a fent említett pókiszony.  De mi van akkor, ha valakinek olyan fóbiája van, azaz olyasmitől retteg, ami másnak egy hétköznapi semmiség? Terápiás kezelésekkel könnyen kideríthető, milyen élethelyzet vagy esemény vezetett a fóbia kialakulásáig, de sokszor akár a gyerekkorig visszavezethető.

Lássunk 10 meghökkentő fóbiát:

  • Aibofóbia : A palindromoktól való félelem, ami röviden annyit jelent, hogy az illető betegesen retteg a szójátékoktól. Azoktól a szavaktól, amik visszafele ugyanazt jelentik, illetve olyan szavaktól vagy szókapcsolatoktól, amik  visszafele olvasva is értelmesek. 
  • Genufóbia: Félelem a térdektől. Igen, a térdektől.  Ezeknek az embereknek különösen szörnyű évszak a nyár, hiszen akkor rengeteg „szabad térd” rohangál az utcán. Ám bármennyire is utálják a látványt, akarva akaratlanul is a tekintetük a térdekre vándorol.
  • Atelofóbia: A tökéletlenségtől való félelem. Az atelofóbiás ember állandóan megkérdőjelezi önmagát. Rögeszméjévé válik, hogy nem túl jó, az amit csinál. Sokszor neki se áll a dolgoknak, hisz úgy gondolja, úgyis elrontaná. A betegség enyhébb változatát az önbizalomhiánnyal vonják párhuzamba. 
  • Xanthofóbia: Megrögzött félelem a citromsárga színtől. Valószínűleg ők nem örültek 2018 őszi divatjának, mivel ekkor dübörgött a citromsárga/okkersárga árnyalat.
  • Agorafóbia: Az otthon elhagyásától való félelem. Ez is nagyon kellemetlen lehet, hiszen az emberek többsége imád kimozdulni, sétálni a szabadban, elmenni moziba, barátokkal találkozni. Az agorafóbiás embert viszont mindez rettegéssel tölti el. Fél a biztonságos lakás elhagyásától, a tágas közterektől, és egy kis tömegiszony is társul mindezek mellé. A Nevem Sam c. filmben találkozhatunk ezzel a betegséggel, melyben a főszerepet Sean Penn játssza.

  • Arachibutyrofóbia: Hihetetlen, de létező. Van, aki attól retteg, hogy a mogyoróvaj a szájpadlására ragad. 
  • Termoliafóbia: Vannak emberek, akik a nyár meleg napsugaraitól félnek, és úgy általánosságban a napfénytől is.  
  • Psicislegatusfóbia:  E fóbián szenvedők betegesen félnek egy titokzatos haltól, ami szerintük követi őket. 
  • Stasofóbia: Az illető fél a felállástól, a sétálástól és minden olyan dologtól, amit állva kell végezni. Képzelhetjük, hogy ez a fóbia micsoda nehézségekkel járhat a mindennapokban.
  • Siderodromofóbia: Mennyi embernek szép emlék, amikor felszáll a vonatra a haverokkal, aztán bemondja a hangos, hogy Siófok állomás következik, és mindenki tudja, hogy egy hatalmas buli veszi kezdetét. Kivéve, azoknak, akik siderodromofóbiában szenvednek, ők ugyanis szoronganak és reszketni kezdenek a vonat látványától és minden olyan dologtól, ami a vonatra akár kicsit is emlékezteti őket. 

Mi a megoldás?

Elsősorban pszichoterápiás megoldásokkal próbálkoznak a szakemberek, és sokaknál gyógyszer sem szükséges a javuláshoz. Ezek a terápiák arról szólnak, hogy a pszichológus igyekszik megértetni a pácienssel, hogy az a dolog, amitől fél, nem is olyan ijesztő. Természetesen ez nem egy egyszerű folyamat, ha a beteg nem akarja, és nem hajlandó lemondani a tüneteiről, akkor nem biztos, hogy a terápia sikeres lesz. A terápiák egyéntől és magától a fóbia fajtájától  is függhetnek.

Megosztás Facebookon