Mindennapok

Vészhelyzetben az anya hangja előbb ébreszti fel a gyerekeket, mint egy sziréna

Az anya-gyerek közötti kapocs annyira szoros, hogy vészhelyzetben még egy hangosan szirénázó tűzjelzőnél is hatékonyabbnak bizonyul az édesanya hangja.

Egy érdekes kutatás szerint az a hang, amire a legtöbb gyerek felébred, az édesanya hangja. Ami persze, felvet egy-két kérdést a nehézkes reggeli ébredésekkel és indulással kapcsolatban, de ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, talán emlékszünk még rá, hogy mi sem határtalan lelkesedéssel pattantunk ki az ágyból hajnalok hajnalán, amikor iskolába kellett menni.

Anya hangja vs. sziréna: 1:0

Most sincs ez másként, azonban jó hír, hogy vészhelyzetben anyaként a hangunk olyan szférákba is elér, ahová még egy élesen sípoló füstjelző sem képes behatolni, hogy megzavarja a gyerek álmát. A columbusi Nationwide Országos Gyermekkórház kutatói úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a megszokott lakókörnyezetben egy anya hangja hatékonyabb-e a mélyen alvó gyerek felébresztésére, mint egy magas frekvenciás füstjelző által kibocsátott hang. Talán mindannyian hallottuk már az éles, fülsüketítő szirénát, így a kutatás eredménye minimum meglepő.

A vizsgálatban 176 5 és 12 év közötti gyerek vett részt. Három különböző hangot vettek fel minden gyerek anyukájától, majd mindegyiket random módon lejátszották, felváltva a szirénával. A Pediactris nevű című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az alvó gyerekek körülbelül 3-szor nagyobb valószínűséggel ébredtek fel az anya hangjára, mint az éles szirénára. Ráadásul a kutatók azt is megállapították, hogy azok a gyerekek, akik édesanyjuk hangjára ébredtek fel, néhány másodpercen belül képesek voltak „menekülni”, miközben a füstjelző hangjára ébredőknek átlagosan 2,5 percre (!) volt szükségük ahhoz, hogy magukhoz térjenek, és cselekedjenek.

Vészhelyzetben kulcsfontosságú az anya hangja

Dr. Mark Splaingard, a kórház alvászavarokat vizsgáló részlegének igazgatója és a tanulmány társszerzője szerint a gyerekek szervezete alvás közben rendkívül ellenálló a hangos ébresztésre. Ezt a tényt ismerve a vizsgálat eredménye még érdekesebb: az anya hangjára a gyerekek 88 százaléka felébredt, és képes volt a menekülésre, miközben a szirénára a résztvevők alig fele reagált. Dr. Gary Smith, a tanulmány vezetője elmondta:

Ez a tanulmány megerősítette azt, hogy az anya hangja hatékonyabb még egy éles hangon megszólaló riasztónál is, és a gyerekek könnyebben felébrednek, valamint gyorsabban képesek a menekülésre.

A tanulmány során azt is vizsgálták, hogy a gyerekek képesek-e különbséget tenni az ébredés minőségében, ha az anya a keresztnevüket is kimondja. A kutatók találtak eltéréseket, azonban jelentős javulást, ami az ébredés gyorsaságát illeti, nem tapasztaltak. Vagyis: vészhelyzetben az anya hangja a lehető leghatékonyabb ébresztő a gyerekek számára, attól függetlenül, hogy milyen szavakat használ. A kutatás hozzájárulhat ahhoz, hogy olyan füstérzékelőket fejleszthessenek ki a jövőben, amelyekre a gyerekek időben tudnak reagálni  vészhelyzet esetén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top