Mindennapok

Kapszulagardróbok bántalmazott nőknek – így növelhetik a ruhák az önbecsülést

A hiánypótló kezdeményezés a családon belüli erőszak áldozatainak segít életük újjáépítésében. Így segítenek a ruhák a méltóságuktól megfosztott nőknek.

A bántalmazott nők sokszor egyetlen ruhával hagyják el az otthonukat – azzal, amiben elmenekültek. Az új ruhák beszerzésében és az önbecsülés visszaszerzésében segít Rachael Bews, aki egykor maga is bántalmazó kapcsolatban élt.

A kapszulagardróbok ereje

Angliában egy új kezdeményezés segíti a bántalmazott nők életének újjáépítését azzal, hogy jó minőségű ruhákat biztosít számukra. Az ötlet kitalálója a 25 éves Rachael Bews, akinek határozott célja, hogy segítsen a bántalmazó kapcsolatok és a családon belüli erőszak áldozatainak. Rachael hozta létre az ALICAS-t, aminek lényege, hogy kapszulagardróbok formájában alapvető ruhákat tartalmazó csomagot biztosítson az otthonukat elhagyni kényszerülő nők számára.

A 30 ruhadarabot tartalmazó kapszulagardróbok segíthetnek a bántalmazott nőknek méltóságuk és önbizalmuk visszaszerzésében: Rachael nemcsak arra ügyel, hogy alapdarabokkal lássa el az áldozatokat, hanem arra is gondot fordít, hogy a különböző csomagok mérethez, kulturális és vallási igényekhez is igazodjanak.

A családon belüli erőszak túlélői megtapasztalják az elnyomást és a manipulációt, és akár abban is korlátozva érezhetik magukat, hogy megválasszák, mit viseljenek.

A ruhák biztonságot adhatnak

Bews maga is egy bántalmazó kapcsolatban élt: 18 éves korában Olaszországban tanult, ahol azonban a kezdeti nagy szerelem után egy pokoli kapcsolatban találta magát. Amikor visszatért szüleihez Ross-shire-be, felvette a kapcsolatot a bántalmazott nőket segítő helyi szervezettel, ahonnan jó szándékkal ugyan, de nagy kukás zacskókban régi, használt ruhákat kapott. Önbecsülésének helyreállításában a hatalmas fekete pakkok nem segítettek, ezért 2018 februárjában elindította az ALICAS-t azzal a céllal, hogy összegyűjtsön 10 000 jó minőségű ruhadarabot bántalmazott nők számára. A szervezet a nevét egy áldozat után kapta, akivel Rachael 18 éves korában találkozott. Az ápolónő 3 gyerekével együtt menekült el erőszakos férje elől, minden ruháját hátrahagyva. A BBC-nek később úgy nyilatkozott, hogy azok a jó állapotú, szép ruhák, amiket akkor adományként kapott, erőt és biztonságot adtak neki, különösen egy piros kabát, amit egyfajta páncélként viselt.

Mivel Bewls tisztában van azzal, hogy a divatipar rengeteg meg nem vásárolt ruhát küld a megsemmisítőbe, céljául tűzte ki, hogy a ruhadarabok ne az égetőben, hanem kapszulagardróbokban kössenek ki. Egy áldozat számára nem az öltözködés és a divat a legfontosabb, azonban ha nincs mit felvennie, csupán egyetlen ruhája van, az, amiben elhagyta az otthonát, a jó minőségű váltóruhák segíthetnek a közérzetének javításában. Továbbá a kapszulagardróbok megadják a választás lehetőségét az áldozatok számára, és az önbecsülésüket is segítenek növelni. A kezdeményezés elindulása óta 9 hónap telt el, és a barátoknak, valamint kiskereskedőknek és közszereplőknek köszönhetően Rachael összesen eddig már 300 ruhacsomagot tudott összeállítani.

Ha te is bántalmazó kapcsolatban élsz, fordulj a NANE egyesülethez segítségért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top