Mindennapok

10 szokás, ami egyértelműen arra utal, hogy szorongással küzdesz

Mindenhova pontosan sőt korábban érkezel, és mentél már be dolgozni hulla betegen, mert féltél, hogy ki fognak rúgni? Még az is lehet, hogy szorongással küszködsz. Mutatjuk a többi árulkodó jelet is.

Még mielőtt felsorolnám az összes olyan árulkodó szokást, ami a szorongásra utalhat, mondom a jó hírt: tény, hogy a szorongás az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon, legalább jól is kezelhető, sőt a mindennapokban is el lehet lavírozni vele, még ha nem is mindig vígan. Tudom, miről beszélek, ugyanis én is ezzel küzdök, nagyjából azóta, hogy az eszemet tudom.

Ez egyben azt is jelenti, hogy már évekkel azelőtt, hogy egyáltalán diagnózisom lett volna, menedzseltem a szorongásomat. Igaz, akkoriban még csak annyit tudtam – azt viszont pontosan –, hogy vannak helyzetek, amik nemcsak hogy kényelmetlenek számomra, de konkrétan elviselhetetlenek, épp ezért ha módomban állt, kerültem őket, mint a tüzet.

Aztán nagyjából hat éve volt egy pánikrohamokkal tarkított jó másfél évem, ami elég lökést adott ahhoz, hogy végre valahára szakértő segítséget kérjek. Pszichológushoz mentem, és bár a szorongásom a terápia hatására sem múlt el, ma már sokkal kevésbé akadályoz a mindennapjaim során, mint tette azt korábban. Van tehát kiút az önmarcangolás, a sötét és kínzó gondolatok és a félelmek örvényéből, csak merni kell megtenni az első lépést: segítséget kell kérni.

És akkor most jöjjenek azok a szokások, amik arra utalnak, hogy te is a szorongó emberek közé tartozol.

  1. Kínosan pontos vagy, sokszor már jóval a megbeszélt találkozó előtt a helyszínen van, nehogy lekéss valamiről
  2. Bármit csinálsz is, annak tökéletesnek kell lennie
  3. Mindig, mindenben túlteljesítesz, olyan nincs, hogy elégedett vagy a munkáddal, a teljesítményeddel
  4. Nálad elfoglaltabb ember nem létezik, képtelen vagy kikapcsolni vagy néhány órát nyugodtan ülni a fenekeden, mert mindig találsz valamit, amit most azonnal meg kell csinálnod
  5. Betegen mész dolgozni, mert félsz attól, hogy ha nem mész be, kirúgnak
  6. Csak ritkán jelensz meg társasági eseményeken, a csevegéstől ugyanis a falnak mész
  7. A legkisebb zajtól is halálra rémülsz
  8. Rosszul és nyugtalanul alszol
  9. Mindenen, de tényleg mindenen aggódsz
  10. Utálsz a figyelem középpontjában lenni, kerülöd az olyan helyzeteket, amikor minden szempár rád figyel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top