nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Lélek
Te mikor bókoltál a pasidnak utoljára? És beszélgetni szoktatok még?

Te mikor bókoltál a pasidnak utoljára? És beszélgetni szoktatok még?

Ahogy nekünk, nőknek szükségünk van arra, hogy anyaként, feleségként és dolgozó nőként is elismerjenek bennünket, éppen úgy a férfiak is szomjazzák a dicséretet. Rendszeres visszajelzés mindenkinek kell, és ez csak egy a sok fontos dolog közül, amit a hosszú ideje boldog kapcsolatban élő párok pontosan tudnak.
Avatar
Sz.A.
f Ajánlom

Ha jobban körülnézek magam körül, iszonyú kevés őszinte, működő és harmónikus párkapcsolatot látok. Persze vannak olyanok, amelyek első pillantásra annak tűnnek, de ha egy csöppet megkapargatjuk a felszínt, kiderül, hogy évek óta kibeszéletlen konfliktusok, sérelmek, megcsalások lapulnak a szépnek tűnő máz alatt. De olyan is akad, ahol máz sincs, vállaltan „csak a gyerek érdekében” van még együtt a pár, miközben a kapcsolatuk rég halott. Kérdés, hogy milyen képe lesz annak a gyereknek a férfi-nő kapcsolatról, ha abban nő fel, hogy a szülei egymáshoz sem érnek, de legalább állandóan marják egymást, és közben láthatatlanul szemük fénye vállára pakolják a terhét annak, hogy még mindig egy fedél alatt élnek. Pedig ezek a kapcsolatok olyan szépen indultak, és azok maradtak hosszú-hosszú évekig. Vajon hol romlottak el a dolgok?

Ha a saját tapasztalataimból indulok ki, szerintem onnantól van baj, amikor egy pár tagjai ellustulnak, vagy belefásulnak  a hétköznapok darálójába, és megfeledkeznek arról, hogy egy kapcsolaton állandóan melózni kell. Én legalábbis korábban rendre ezt rontottam el. Egy idő után elkezdtem belefárdni a kapcsolatápolgatásba, és csak vártam, vártam, hogy a másik hozzon helyre mindent. De ez nyilván egy embernek lehetetlen küldetés.

A jelenlegi párommal már több mint öt éve vagyuk együtt, és bár voltak komoly hullámvölgyeink, de egyikünk számára sem volt kérdés az soha, hogy csakis őszintén vagyunk hajlandóak játszani ezt a közös élet nevű játékot, és minkettőnknek felelőssége van abban, hogy a nehéz időszakokból sikerüljön kikecmeregnünk. És mondhatom, a dolog eddig nagyon szépen működik, hálás is vagyok érte.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy az én zsebemben lapulna a bölcsek köve, pszichológusok, párkapcsolati szakértők széleskörű tapasztalataik alapján sokkal többet tudnak arról mondani, hogy mi a boldog párok titka, melyek azok a szokások, amelyek segítenek a kapcsolatuk életben tartásában.

Mások előtt elismerik a párjukat

A boldog emberek többet mesélnek a párjuk pozitív tetteiről, tulajdonságairól a barátoknak, rokonoknak, munkatársaknak. „Ha azt mondom, a férjem olyan rendes, vagy a legfinomabb vacsorát a feleségem főzi, az például remekül építi a kapcsolatot” – mondja dr. Samantha Rodman pszichoterapeuta.

Szakítanak egymásra minőségi időt, bármilyen rohanósak is a mindennapok

Személyes tapasztalat: ha mindennap szakítunk 5 percet arra, hogy letegyük a telefont, kikapcsoljuk a tévét, és egymás kezét fogva átbeszéljük, milyen volt a nap, az csodákra képes. Amikor nekünk ezt a módszert javasolta valaki, magamban körberöhögtem, de azt kell mondjam, remekül működik, fejleszti az empátiát, és segít egymásra hangolódni. Dr. Kurt Smith szerint a boldog párok mindennap szakítanak időt arra, hogy legyen privát idejük, amikor csak egymásra figyelnek. „Vannak a praxisomban párok, amelyeknek ezt a közös kutyasétáltatás jelenti, másoknak a beszélgetés, miután a gyerekek lefeküdtek” – mondja a pszichológus.

Sokat nevetnek

„A férjem és én nagyon sokat nevetünk. Így aztán nálunk nincsenek is hosszas mosolyszünetek, mert egyszerűen nem lehet hosszasan haragudni a másikra, ha rendszeresen azon van, hogy megnevettessen. Persze ha a helyzet megköveteli a komolyságot, akkor mi sem vicceskedjük el, de a humorérzék egyszerűen nélkülözhetetlen egy jól működő kapcsolathoz. Azok a párok, akik sokat nevetnek, és nem veszik a dolokat mindig véresen komolyan, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabb az életük” – így dr. Marie Land.

via GIPHY

Többet dicsérik, mint korholják egymást

„Házassági tanácsadóként rengeteg párral találkozom, valósággal ömlik belőlük a panasz, ha a kapcsolatukról kérdezem őket. Közben pedig a nagy részüknek pont olyan problémái vannak, mint mindenki másnak. Ha szeretnénk, hogy a kapcsolatunk harmonikus maradjon, akkor érdemes a jó dolgokra fókuszálni, és inkább dicsérni, mint állandóan korholni a házastársunkat, és ne felejtsük el rendszeresen kimondani, hogy hálásak vagyunk egymásnak – egymásért” – javasolja Aaron Anderson házasság- és családterapeuta.

Mindig megnézik a dolgokat a társuk szemszögéből is

Akik nem sajnálják erre a fáradságot, azok elejét vehetik egy csomó félreértésnek, és ezzel együtt rengeteg konfliktusnak is. „Ha azt látom, hogy a másik empátiával fordul felém, akkor úgy érzem, a szavaim meghallgatásra találtak. Persze lehet, hogy nem értünk egyet, de megértjük egymást, ami sokkal lényegesebb” – mondja Keri Carroll párterapeuta.

Jelzik, mikor érnek haza

„A problémás kapcsolatokban visszatérő gond, hogy valamelyik fél úgy érzi, már nem fontos a párjának. Olyan apró figyelmességek, mint egy rövid hívás vagy egy üzenet, ha később érünk haza valami miatt, segíti a kapcsolat zökkenőmentes működését, és biztonságérzetet ad a partnerünknek” – mondja dr. Samantha Rodman.

Flörtölnek

„A flört egy páratlanul élvezetes eszköz arra, hogy kimutassuk a vonzalmunkat és az érzelmeinket egymás iránt. Amikor kikopik a flört egy kapcsolatból, akkor az színtelenebb és unalmasabb lesz. A boldog párok rendszeresen flörtölnek egymással” – hangsúlyozza Aaron Anderson.

via GIPHY

Az egyenes beszéd hívei

Nem gúnyolódnak, nem aggatnak egymásra címkéket, és nem tesznek szarkasztikus megjegyzéseket. Kommunikációjuk tiszta és szeretetteljes.

Gyakorolják a megbocsátás erényét

„A konfliktusaikat nem követi hosszas mosolyszünet. Vállalják, ha hibáznak, képesek bocsánatot kérni, megbocsátani és továbblépni. Így még több idejük is marad arra, hogy élvezzék a közös életüket, akkor is, ha egy órával korábban még vitatkoztak valamin” – mondja dr. Marie Land.

via

Megosztás Facebookon