Mindennapok

Gyilkos elmék: miért éri meg veszélyes szakmát választani?

A nagy sikerű Gyilkos elmék sorozat legújabb, 13. évada kapcsán Hevesi Kriszta szexuálpszichológust kérdeztük arról, hogy a traumatikus élmények miként hatnak egyéni és csoportos szinten, és vajon mi motiválja a veszélyes szakmákat választókat, hogy a kockázat ellenére nap mint nap munkába álljanak.

A biztonság iránti igény a második legfontosabb emberi szükséglet – az evést, ivást, szexualitást magában foglaló alapvető fiziológiai szükségletek után –, amint a híres amerikai pszichológus, Abraham Maslow a humán motiváció piramismodelljében ezt leírta. Minden olyan esemény, trauma, amely ezt a védettségérzést számunkra megkérdőjelezi, olyan mértékű egzisztenciális szorongást okoz, ami maradandóan „beleég” az emlékezetünkbe, idegrendszerünkbe. A biztonságos világba vetett hitünk sérül, így a későbbiekben is minden olyan tárgy, esemény, inger, amely a traumára emlékeztet, ezt az intenzív szorongást hívhatja elő – mondja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

A maslow-i szükséglethierarchián felfelé lépkedve ráadásul a következő szint a szeretet és az összetartozás élménye, amely nem csupán az áldozatok, hanem az ő megmentésükért életüket kockáztatók érzésvilágát is magyarázza. Ha akár csak egyetlen fő is kiesik a jól összeszokott csapatból, az egész rendszer egyensúlya sérül – hiánya folyamatosan visszaköszön a munkafolyamatok korábban megszokott szereposztásaiban, ötletei, válaszai elmaradnak. Az AXN csatornán vasárnaponként látható Gyilkos elmék című sorozat 13. évada éppen egy ilyen tragikus esetet vesz górcső alá, amikor egy bevetés során autóbalesetben egyik társuk, Stephen Walker életét veszti. Ráadásul egy többfős csoportnál nagyobb valószínűséggel idéződik fel valakiben egy emlék – ami aztán az egész csapat hangulatát újra lehúzza, meghatározza.

A Gyilkos elmék szereplői nap mint nap szembenéznek a halállal. (Fotó: Tumblr)

Miért éri meg akkor mégis a veszélyes szakmákat választók hősiessége az egyén számára? A maslow-i motivációs modell ezt is megválaszolja az önbecsülés, elismerés iránti igény és az önmegvalósítás magasabb szintű motívumai által. Hiszen nemcsak szükségleteink vannak, hanem arra is szükségünk van, hogy szeressenek – hogy valakinek szüksége legyen ránk!

Amit pedig a filmélmények nyújthatnak a szórakozás, a kikapcsolódás lehetőségén túl: a szereplőkkel való azonosulás vikariáló élménye által felszabadíthatnak korábban elfojtott érzéseket (katarzis), az empátia révén számunkra ismeretlen élethelyzeteket is megélhetünk, s végül anélkül moshatnak át a saját emócióink, hogy ki kelljen mondanom, hogy ez valójában az én problémám, az én fájdalmam is. Mindezen lélektani mechanizmusoknak köszönhetően azonban nem felejthető ki a felsorolásból az élmények egyik legfontosabb aspektusa: a főszereplőkkel való intenzív azonosulás révén pár órára mi magunk is hősökké válhatunk.

Nézd meg, hogyan sikerül az FBI viselkedéskutató egységének megoldani az eddigi legcsavarosabb bűneseteket az AXN csatornán vasárnaponként dupla részekkel látható Gyilkos elmék című sorozat legújabb, 13. évadában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top