Mindennapok

Ki tudhatná jobban a hosszú házasság titkát, mint egy 70 éve házaspár?

Edward és Dorothy már akkor házasok voltak, amikor a szüleink még világra sem jöttek.

A hosszú házasság titka alighanem azóta érdekli az embereket, amióta a házasság intézménye létezik. Manapság, amikor egyre magasabb a válások aránya – 2015-ben már világszinten minden második frigy végződött válással –, különösen aktuális kérdés ez. És ki tudhatná jobban a választ, mint egy olyan pár, akik hét teljes évtizede vannak együtt jóban-rosszban.

Edward és Dorothy Morisette mindketten 91 évesek, és ma már egy nyugdíjasotthonban élnek, ahova öt évvel ezelőtt költöztek be abból a családi házból, amit Edward maga épített. A párnak 10 gyereke, 25 unokája és 19 dédunokája van. Amikor a napokban egy riporter az életükről faggatta őket, egymás szavába vágva mesélték a sztorikat. „Szerelem volt első látásra” – mondta rögtön Edward. „Ő nagyon romantikus típus. Sokkal romantikusabb, mint én – tette hozzá Dorothy nevetve. – Még most is majdnem mindennap elmondja mennyire szeret.”

Dorothy és Edward januárban ünnepelte hetvenedik házassági évfordulóját, és ebből a jeles alkalomból meg is újították a fogadalmukat.

Hogy mi a hosszú házasság titka? Szerintük négy fontos dolog:

  • legyetek egymással türelmesek,
  • nevessetek sokat,
  • mutassátok ki az érzéseiteket,
  • és mondjátok gyakran a párotoknak, hogy szeretitek.

Ugyanerre a kérdésre kereste a választ korábban egy fontos lélektani kutatás is. Dr. John Gottman pszichológus, a párkapcsolatok világszinten elismert szakértője 130 párt vizsgált meg egy longitudinális (azaz éveken át tartó) kutatásban. Ő arra jutott, hogy a vizsgált párok közül azok voltak boldogabbak, és azoknak a házassága volt tartósabb, ahol a feleség szava is számított, s ugyanúgy részt vehetett a döntéshozatalban, mint a férje. Azok a párok pedig, amelyeknél a férfi igyekezett mindenáron kézben tartani a gyeplőt, jó eséllyel elváltak később. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top