Mindennapok

“A nőt vágyni és félni tőle egy és ugyanaz”

Sokan vagyunk, akik már útra keltünk, és elkezdtük keresni azt a misztikus valamit, amit ma a "nőiség" szóval illetnek. Nehéz út ez, hiszen már önmagában a nőiséget szavakkal leírni, tetten érni nem könnyű. Bali Edina Zsanna a májusban megtartott Integrál Európai Konferencia egyik előadója ebben mutatott irányt.

Eddig is tudtam, hiába születtem nőnek, dolgozik bennem egy másik fél, a férfi is, ami női énem felett gyakorta átveszi az irányítást. Ilyenkor bekapcsol egy racionális program, ami erős kormányosként veszi át az irányítást. Aztán, amikor elcsitulnak a hullámok, újból női énem kerekedik felül: elkezd csavarodni bennem egy lágy, érzéki, odaadó erő, ösztöneim, megérzésem hullámain lovagolok. Soha nem értettem, hogyan működik ez a belső váltó, Edina gondolatai azonban értelmet adnak.

Bali Edina Zsanna

Bali Edina Zsannát mind munkájában, mind magánéletében nagyon erősen foglalkoztatja a nőiség; az út, amin átment, megmutatta számára a benne élő nőt és férfit, azt, hogyan tud előhívódni egy nő, hogyan tud aztán nőként működni. Jelenleg tanácsadóként és oktatóként dolgozik, témái: értékek, kreatív értékek, női életvezetés, magasabb szintű emberi érintkezések, önismeret.

A nő történelme

Mindegy, hogy melyik századot választjuk, a 16-ikat vagy a 21-iket, ma nőként szinte pont ott tartunk, ahol sok száz évvel ezelőtt: évszázadokon keresztül mindent a férfi szemével láttak a nők, mindent a férfi agyával érzékeltek, mindent a férfi oldaláról közelítettek meg. Hogy miért? Mert a férfi volt a minden, ő volt az, aki a történelmet írta, kormányozta, aki a korszellemet meghatározta, aki hangosabb és erősebb volt. A nő a férfi szemszögéből, leírásaiból tudott mindent – többek között azt is, hogy mit jelent a nőiség – ez a veszélyes valami, az, ami időnként bennem is ösztönszerűen felébred.

 
Veszélyes, igen, mert a nők megítélését nem más, mint a félelem diktálta: a férfiak rettegtek a nőktől. A nők misztikus testnedvei, az érzelmek kiismerhetetlensége, a nőben való elveszés, a kontrollvesztés óriás félelmeket gerjesztett az évszázadok során, nem csoda hát, hogy a nők rossznak, félelmetesnek, bűnösnek ítéltettek; a nő soha nem lehetett a férfihoz hasonló.

A nőkről

Szent Ambrus: “A nővel kezdődött a rossz, általa kezdődött a hazugság.”
Aquinói Szent Tamás: “Az asszonynak szüksége van a férfira, nemcsak a szaporodás miatt, mint ahogy ez a többi állatnál van, hanem azért is, hogy uralkodjék, mivel a férfi a legtökéletesebb az esze miatt, és a legerősebb erkölcs tekintetében.”

Még mindig félünk a saját erőnktől?

Bár a francia, az itáliai iskolák, a reneszánsz jelentős változásokat hoztak, elkezdték a nők taníttatását, a késő reneszánszban pedig már a nagy nőideálok is megjelentek, az idő múlása nem változtatott eleget: a ma nője még mindig a vállán cipeli a múlt terheit, azokat az emlékeket, amik az ő elnémításához, a női erő elfojtásához vezettek. Messze a múlt homályában elveszett, hogy micsoda erők birtokosai vagyunk, mi nők. Tudatában sem vagyunk annak, hogy micsoda elementáris erők mozgatói voltak női felmenőink – gondoljunk csak a javasasszonyokra, a bábákra.

S bár ma más időket élünk, az eszköz adott, a nőiség feltámasztásához vezető tudás jelen van, amit ha be tudunk emelni a személyes élettörténetünkbe, akkor megtapasztaljuk, hogy mit jelent ez az állandóan szabadon lebegő valami, ami nap mint nap, pillanatról pillanatra változik – s amit úgy hívunk: nőiség.

Itt az idő, fel kell ébredni, és megérteni: mi nők nem áldozatok, sokkal inkább tettestársak vagyunk abban, hogy nem kívánt társadalmi szerepekbe erőszakoljuk magunkat.

Szeretnél a nőiséghez vezető útról, spiritualitásról, önismeretről és pszichológiáról tanulni? Az Integrál Akadémián megteheted! Ízelítőt június 13-án, az Integrál Akadémia nyílt napján kaphatsz. Bővebb információkért kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top