Mindennapok

Miért álmodnak vadabbakat a nők?

"Gyakran úgy érzem, hogy az álmaim érdekesebbek, mint az életem. Éjszakánként vad kalandokat élek át, és romantikus viszont folytatok sármos ismeretlenekkel. Mindezt olyan élénken és színesen, hogy felébredve csak nehezen zökkenek vissza a régi életembe."

Régebben lelkesen meséltem az álombéli élményeimet reggelenként a férjemnek, és folyamatosan faggattam, vajon ő mit lát éjszakánként? A válasza azonban meglepett: volt képe azt állítani, hogy ő nem emlékszik az álmaira, és különben sem érdekli nagyon az egész témakör. Megbeszélni meg aztán végképp nem akarja őket. Nincs mit, állítja, nincs abban semmi érdekes. Először azt hittem, hogy titkolózik, de az évek alatt rádöbbentem: őt az álombéli világ tényleg nem érdekli. És ezzel nincs egyedül: a legtöbb férfi hasonlóképp gondolkozik a dologról.
A nők azonban az idők hajnala óta vonzódnak az álmokhoz: gondoljunk csak a delphoi jósnőkre, akik misztikus álomba merültek, hogy megláthassák a jövőt; az álomfejtő kézikönyvekre, amelyeket szinte csak nők vesznek meg; és a sok-sok jó kis beszélgetésre, amit az ember a barátnőjével tölt egy kávé mellett, átbeszélve és elemezve az álmait.

Nem véletlen, hogy ennyire foglalkoztat minket ez a téma. A legújabb kutatások ugyanis alátámasztották, ami mi, nők voltaképp régóta tudunk: a nők többet álmodnak, mint a férfiak, és nemcsak többet, de sokkal élénkebben is. A nők álmaiban több az érzelem, a szürreális helyszínek, furcsa alakok, nem meglepő hát, hogy a nők 80 százaléka hisz benne, hogy az álmaik üzenetet hordoznak, amelyekkel érdemes foglalkozni éber állapotban is.

Az ösztrogén

A kutatók szerint a két nem álmainak különbsége az eltérő hormonháztartásukban rejlik. A nők testében ugyanis jóval több ösztrogén képződik, ám ennek szintje folyamatosan változik.
A terhes nők álmai például különösen élénkek a második trimeszterben, amikor az ösztrogén szintje a legmagasabb. De a peteérés alatti időszak is hasonlóan élénk, bizarr álmokat hoz – míg a menstruáció előtti napokon nagyobb az esélye a rémálmoknak, ezzel reagál ugyanis a szervezet a hirtelen leeső ösztrogénszintre, nem véletlen, hogy ebben az időszakban amúgy is feszült és ideges a legtöbb nő, ez csapódik le az álmokban is.
A folyamatos hormonhullámvasút lehet az oka annak is, hogy a nők kétszer olyan gyakran szenvednek rémálmoktól, mint a férfiak, ám ilyenkor egészen másféle álmokat látnak. A férfiak rémálmai sokkal erőszakosabbak, véresebbek, tele vannak természeti katasztrófákkal. A nők álmai ezzel szemben sokkal felkavaróbbak, mert személyes konfliktusok, sérelmek kerülnek elő bennük, s ezek érzelmileg is sokkal mélyebben érintik őket.

Miért álmodnak vadabbakat a nők?

Kimerültség

A mindennapos fizikai aktivitás is hozzájárul az éjszakai alvás minőségéhez. A nők, akik több fronton is igyekeznek helytállni és az éjszakai pihenésükből csippentenek el pár órácskát, hogy mindent el tudjanak intézni, sokkal intenzívebb REM-fázist élnek át, mint a többet alvó férfiak. Ahhoz ugyanis, hogy kipihenten ébredjünk, meghatározott mennyiségű REM-szakaszt kell átélnünk. Aki egyik éjjel az alváson spórol, az a következő napon több REM-szakaszt él majd át, aki pedig mindig kevesebbet alszik, mint kellene, annál ez egyre több és több lesz.
Ráadásul a nők többsége éberen alszik, különösen miután anya lett, így a több REM-fázis miatt nagyobb az esélye annak, hogy álomból fog ébredni, mint egy mély, álomtalan fázisból. Márpedig csak azokra az álmokra emlékszünk, amelyekből felébredtünk. Amit végigálmodtunk, azt általában elfelejtjük. Tehát nemcsak többet álmodunk, de többre is emlékszünk.

Fontosnak tartjuk

Az, hogy hogyan töltjük a nappalainkat, befolyásolja az éjszakáinkat is. Például aki új dolgot tanul éppen, az többet is álmodik (ez segíti a memorizálást), márpedig mi, nők folyamatosan tanulunk. De a kutatók megfigyelése szerint igaz az is, hogy a bölcsészhallgatók többet álmodnak, mint azok, akik mérnöknek tanulnak. Nem meglepő, hiszen az előbbi intézménybe több nő jár.
A sokat álmodók a pszichológusok szerint érzékenyebbek, és fontosnak tartják az önismeretet. Ennek pedig fontos jele az álom – és ezt, mi, nők már Freud előtt is nagyon jól tudtuk. Nem meglepő hát, hogy a boszorkányok, a jósnők mindig is szerették kutatni az álmok jelentését, hiszen pontosan tudták, hogy az belépő a másik ember lelkébe, múltjába és talán a jövőjébe is. A mai pszichológusok kevésbé sarkosan fogalmaznak, de a lényeg azért ugyanaz. Álmodni jó és izgalmas dolog. Mi, nők pedig szeretjük az izgalmakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top