Mindennapok

Mitől frissül fel a lélek?

Azt hihetnénk, a tavasz a lélek számára a legvidámabb, legenergikusabb évszak, ez azonban nem egészen így van. A sötét, borús téli napok, a bedőlni látszó szilveszteri fogadalmak és a teljes erőbedobással végzett munka, a beláthatatlan távolság a nyári vakációig a csüggedés érzésével is járhat. Mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat tavasszal? A tavaszi megújulást körbejáró sorozatunkban most a lelki frissítőket gyűjtöttük össze.

Feljődni akarunk

Az önbecsülésünk nagyrészt azokból a sikerélményekből fakad, amelyeket kitűzött céljaink elérésével szereztünk. Minden olyan feladat, ami befejezetlenül marad, emlékeztet bennünket arra, hogy nem voltunk képesek megtenni valamit.

Vegyük elő a szilveszteri fogadalmainkat, és gondoljuk át őket újra. Három hónap eltelt, mit tanultunk belőle? Túl magas volt az elvárás önmagunkkal szemben? Nem vettük számításba a nehézségeket, így nem is tudtunk felkészülni rájuk? Nem a megfelelő személytől kértünk és kaptunk támogatást? Az első visszaesés alkalmával, amikor nem sikerült teljesíteni, amit szerettünk volna, feladtuk?

Ez csak annyit jelent, hogy épp olyanok vagyunk, mint bárki más, aki fejlődni akar. Tapasztalatokat szerzünk, és abból tanulva átalakítjuk a módszerünket. Váljunk a saját változásunk szakértőivé, hiszen senki nem érti jobban nálunk, hogy mi az, ami működik esetünkben, és mi az, ami nem. És ami a legfontosabb, ne adjuk fel. Mindig van lehetőségünk másképp dönteni.

Teremtsünk derűt!

Sokan már nem is tesznek szilveszteri fogadalmakat, számukra itt az idő, hogy végiggondolják, ki az, akivé válni szeretnének az év végére. Az igaz, hogy nem bújhatunk ki a saját bőrünkből háromnegyed év alatt, de sokat tehetünk azért, hogy olyan életet éljünk, amiben megnyilvánulnak a számunkra fontos értékek.

Mi a három legfontosabb érték a számunkra? A szeretet, a méltóság, a derű, az igazság, a függetlenség, az elfogadás, az együttérzés? Válasszunk három értéket, és gondoljuk végig, mit tehetünk azért, hogy ezek megjelenjenek az életünkben.

Mitől frissül fel a lélek?

 

Ha szeretnénk derűsebb emberré válni az év végére, megtervezhetjük, hogy összegyűjtjük gyermekeink vicces mondatait, havonta legalább egyszer megnézünk egy vígjátékot, hetente elolvasunk egy viccet, beiratkozunk hahota-jógára, és minden nap igyekszünk valaki arcára mosolyt csalni. Legyünk kreatívak, és találjuk meg a hozzánk leginkább közel álló célokat, amelyekkel a számunkra fontos értékeket is képviselni tudjuk.

 

Vegyünk példát a gyerekeinkről!

A tél a bezárkózás, leállás, befelé fordulás időszaka volt, most azonban itt az ideje, hogy nekiinduljunk. Úgy tűnhet, hogy a télen megspórolt energia most rendelkezésre áll, ez azonban lelki értelemben pont fordítva van. A legtöbb ember nem tud energiát meríteni a befelé fordulásból, mert soha nem tanulta meg. Inkább csak energiát veszít, tehetetlennek és frusztráltnak érzi magát, mikor lazítani próbál.

Most jön el az ideje, hogy energiával töltsük fel magunkat, de az első lépéseket nem könnyű megtenni. Ki kell mozdulnunk, elsősorban a komfortzónánkból, az eddigi biztonságos életünkből, és új dolgokkal megismerkedni. Ez egyaránt igaz lelki és fizikai értelemben is. Törjük meg a rutinokat, tanuljunk meg új képességeket, menjünk olyan helyekre, ahol még nem voltunk, reagáljunk helyzetekre tudatosan máshogy. Az új élmények, bár fárasztónak tűnhetnek, felpezsdítik a lelket, energetizálnak.

Vegyünk példát a gyermekeinkről, akik nap mint nap képesek a megújulásra, mert megélik a jelen pillanatot. Válasszunk olyan tevékenységeket, amiket régen tettünk, pedig nagyon szerettük, vagy amit még soha, mert meg sem mertük próbálni. Ne riadjunk attól vissza, ha valamit gyerekesnek vagy kínosnak érzünk, próbáljuk meg.

Itt egy lista arról, hogy mivel örvendeztethetjük meg a bennünk élő gyermeket:
•    Fújjunk színes buborékokat, lehetőleg a szabadban!
•    Énekeljünk egyedül hangosan!
•    Fessünk, rajzoljunk cél nélkül, miközben zenét hallgatunk!
•    Kérjünk meg valakit, akit szeretünk, hogy öleljen meg, tartson a karjában!
•    Keressük fel a legközelebbi felnőtt játszóteret, és próbáljunk ki mindent!
•    Gyűjtsünk illatokat egy napig, keressünk fel egy virágboltot vagy piacot, és szaglásszunk végig mindent!
•    Próbáljuk ki, milyen tapintása van a körülöttünk lévő dolgoknak, járjunk mezítláb a szabadban!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top