Lehetőségekkel teletöltve cikkek

7 kedves dolog, amit mindennap együtt csinálhat a család

Imádtam gyerekkoromban, amikor a szüleimmel és a tesómmal kockapókereztünk. Leültünk a konyhaasztalhoz, fogtam a kis füzetem, és írtam az eredményeket. Összegyűjtöttem néhány tippet arra, hogyan lehet kicsit jobban együtt a család, akkor is, ha mindenki rohan, és siet egész nap.

1. Titkos közös játék

Általános iskolás koromban játszotta ezt a családom: apróság, de nagyon fel tudja dobni a kedved. Fogjatok egy üveggolyót, egy legódarabot, valami kicsi dolgot, amit könnyen el lehet dugni! Ezzel egy végtelen játékot  lehet elindítani. Tegyétek be a másik zsebébe, a konyhafiókba, bárhova a lakásba, ahol egyszer csak valaki a családból megtalálhatja, és ugyanúgy eldughatja. Vicces, mert lehet, hogy éppen sietsz, már azon jár az eszed, miket kell elintézned aznap, aztán a reggeli kávédhoz szeretnél elővenni egy kiskanalat, és hopp, megtalálod az üveggolyót a kanalak között – máris mosollyal indul a nap.

7 kedves dolog, amit mindennap együtt csinálhat a család

2. Közös reggeli vagy vacsora

Tudom, nem is olyan egyszerű összehozni, de ha bevezetitek, hogy minden nap együtt esztek legalább egyszer, akkor az asztalnál biztosan találkoztok, és tudok pár szót váltani. A közös reggelit összehozni talán nehezebb, mint a közös vacsorát, de a kettő közül valamelyikhez ragaszkodj. Természetesen az sem kötelező, hogy mindig csak egy valaki főzzön, vagy egy valaki pakoljon el mindenki után.  Akár lehet egy beosztást is készíteni, hogy kinek mikor, mi a feladata a vacsorával, hogy tényleg közösségi tevékenység legyen, ne az anyuka szakadjon bele minden nap.

3. Mi volt a legjobb a napodban?

Minden nap fel lehet tenni ezt a kérdést egymásnak – akár a közös vacsorán, de ha az nem jön össze, akár telefonon is meg lehet beszélni 10 perc alatt, és ez a kérdés nem kerül semmibe. Csak segít abban, hogy a nagy mindennapi rohanásban legalább akkor figyeljetek egymásra, és mindenki szívesen idézi fel a legszebb pillanatokat a napból.

7 kedves dolog, amit mindennap együtt csinálhat a család

4. Közös meseolvasás

Ha még kicsik a gyerekek, akkor ez működhet: lefekvés előtt olvassatok a gyereknek, vagy akár a nagyobb gyerek a kicsinek. A lényeg, ha előre megállapodtok mondjuk abban, hogy egy mesét olvastok, aztán lefekvés, akkor akár az egész család meghallgathatja az esti történetet, aztán a gyerekek lefeküdhetnek, a felnőttek pedig még folytathatják az estét.

5. Aranyos kis versenyek

Ki tudja gyorsabban felöltözni? Ki tudja gyorsabban bevetni az ágyát? Persze ez tinédzser gyerekekkel annyira nem működik, de amíg kisebbek, ezeket imádják, és persze a felnőtteknek sem jön rosszul, hogy nem kell könyörögni a gyerekeknek, hogy öltözzenek már fel.Találjatok ki közösen napi versenyeket, időt nyertek vele, és ráadásul összehozza a családot.

7 kedves dolog, amit mindennap együtt csinálhat a család

6. Játszótér, park, természet

Ha útba esik, mondjuk az iskolából jövet, akkor álljatok meg akár csak 10 percre a játszótéren vagy  a parkban. Sétáljatok együtt egy kört, és mehettek is haza. Vagy ha kertes házban laktok, egy 10 percre menjetek ki labdázni, hintázni, a lényeg – ha kevés az időtök – előre beszéljétek meg, hogy csak 10 percetek van, addig kint tudtok maradni az udvaron, de aztán folytatni kell a teendőket.

7. Társas vagy családi tévézés

Biztos van olyan film vagy mese – attól függ, hogy mekkorák a gyerekek – amiket szívesen néztek együtt, vagy mindenki kíváncsi rá, de még nem látta. De ha kicsit aktívabb tevékenységre vágytok, üljetek le a nappaliban és társasozzatok, kártyázzatok! Akár vezessetek be egy héten egyszer egy társasjátékestét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top