nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Last minute nyár
Hogyan kössük le egy nyáron át egy tini figyelmét?

Hogyan kössük le egy nyáron át egy tini figyelmét?

Sok szülő számára kérdés, hogy mivel kösse le a tinédzserkorú gyermeke figyelmét egy egész nyáron át. Megnéztük, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik programokat keresnek gyermeküknek a nagyszülői nyaraláson és a családi vakáción túl.
Avatar
NLC szerző
f Ajánlom

Míg a legtöbb tinédzser számára a nyár egy gondtalan álomidőszak, néhány szülő inkább rémálomként gondol rá. A felnőttek számára a munka nyáron sem áll le, és van, aki nehéz szívvel hagyja otthon egyedül serdülő korú gyerekét. Akad, aki a rossz társaságtól, netán drogok, alkohol használatától félti, van, aki váratlan balesetektől. A nyári időszakban valóban fokozottabban van esély arra, hogy a tiniket baleset éri, nyilván a tapasztalatlanságból, éretlenségből fakadóan, de az egészségüket másképp is rombolhatják. Felmérések szerint ebben az időszakban sokan hízásra is hajlamosak a sok otthon ülés, a mozgás hiánya és a helytelen táplálkozás miatt.
Tény, hogy ez az időszak nem könnyű egyik félnek sem, de talán sok súrlódást el lehet kerülni azzal, ha megfelelően izgalmas, értékes programot találunk a gyermekünknek a nyári időszakra. De nézzük, hogyan is köthetjük le a figyelmüket a nyári hétköznapokon.

Számos diákmunkás szervezet várja azoknak a 16 éven felüli fiataloknak a jelentkezését, akik az iskolai időszakon kívül szeretnének egy kis pénzt keresni. Lehet ez fagyiárulás vagy éppen csomagolás, a lényeg, hogy a gyerek valami olyan megoldást találjon, amely az ő számára és a szüleinek is kielégítő. Bár nyilvánvalóan nem fog egy vagyont keresni, a lényeg, hogy kicsit megtapasztalja, milyen érzés megdolgozni a pénzért, és némi felelősséget is tanul mellette.

A hasonló munkatapasztalat nem csak a fiatalkori inaktivitásra van jó hatással, természetesen később is jól jön. A lényeg, hogy ne csak támogassuk, hanem esetleg segítsük is őket szülőként, így akár a megfelelő nyári diákmunka kiválasztásában: akár diákszövetkezeten keresztül, akár állásbörzék vagy karriernapok során vagy a Facebookon keresztül.

Specifikus táborok vagy önkéntesség

Míg a kisebbeknek nyári táborok ezrei állnak rendelkezésre, addig a nagyobbaknak ez a lehetőség már ritkábban jön szóba. Azért szerencsére a gazdag tábori kínálatban is találhatunk a nagyobbaknak megfelelőket. Ezek lehetnek már a karrierre vagy későbbi foglalkozásra előremutató témájú táborok: például digitálismédia-, zsaru- vagy éppen programozótábor. Egyébként számos táborszervező kisegítő diákokat vagy önkénteseket is keres, ami akár pénzkeresés vagy tapasztalat szempontjából is jó megoldás lehet.

Diákmunka

Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonban (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Szakértők szerint ez az az időszak, amikor különösen érdemes a gyerekeinket valamilyen aktivitás, természethez kapcsolódó mozgásforma fele terelni, jó ötlet lehet egy természetjáró klub vagy egy nyári kajak-, netán kenuiskola.

Az önkéntesség szintén nagyon népszerű választás a diákok körében, itt a gyermek érdeklődése és természetesen a földrajzi adottságok döntenek. Látogathat akár egy közelben lévő idősek otthonát, ahol felolvashat, besegíthet egy helyi kórházban a kicsiket szórakoztatva, de akár egy állatotthonban is vállalhat kutyasétáltatást.

Új hobbik keresése és nyári iskolák

Nyugodtan biztassuk a látványosan unatkozó gyermekünket arra, hogy válasszon magának valamilyen új hobbit, ez akár lehet a csináld magad mozgalom jegyében bútorfelújítás, legalábbis, ha kreatív irányba nyitott. Ehhez csiszolólapokat, festékspray-ket közösen is vásárolhatunk.

Ma már több alapítvány is indít nyári iskolát többnyire 16–18 éves diákoknak, de külföldön is rengeteg izgalmas lehetőség van. Érdemes időben keresni a lehetőségeket (ösztöndíjas vagy fizetős formában), hátha van olyan, amellyel a gyermekünk álmát beteljesíthetjük. Így az utódunk akár a kutatói pályára, sőt az üzleti szektorra is előmelegíthet egy-egy hasonló nyári iskola keretein belül…

Szponzorált tartalom
Megosztás Facebookon