Láss tisztán

Tudtad, milyen igényei vannak Madonnának vagy Kanye Westnek? Elmondjuk

Humoristaimitátor, Diana hercegnő fotója, méregdrága törölköző, hektoliternyi szesz, rendőri felvezetés, intim szőrzet. Rettenetes, milyen kérésekkel traktálják a sztárok a koncertszervezőket. Összeállítás.

Él egy teória, miszerint egy rocksztárnak minden jár, egy rocksztár mindent megtehet, mert a lába előtt hever a világ. Mielőtt műfaji kérdésekben nyitnánk vitát: igaz ez az összes popsztárra is, sőt egyszerűsítsük az egészet, és mondjuk ki: minden világhírű zenészre, aki még turnézni is jár. 

A turnéknak van egy kelléke, ezt a magyar zenei szakmában is úgy hívják, hogy rider. A rideren szerepel, hogy a zenekaroknak milyen színpadi igényeik vannak (hangosítás, fények stb.), és felsorolják az extra kívánságaikat. A ridert mindig jó előre elküldik a koncertszervezőknek, hogy minden városban úgy várják a brigádot, ahogy illik. A rider nem egyszer tele van elképesztő kérésekkel: ott van például a Van Halen. Ha így névről nem ugrik be, hogy kik ők, akkor indítsd el a videót, és fél perc múlva tudni fogod: 

Na most: a Van Halen a nyolcvanas években stadionokat töltött meg, a szervezők nagyjából bármit megtettek nekik, de volt egy tétel, amire felkapták a fejüket. A riderben ugyanis szerepelt, hogy az öltözőiket pakolják tele m&m’s cukorkákkal, viszont a barnákat szedegessék ki a többi közül. A zenekar tagjai, még az egyes esetekben hisztis dívaként viselkedő David Lee Roth sem gondolta komolyan ezt a kérést, pusztán aztán írták a listára, hogy ha a szervezők válaszolnak, hogy ezt a kérést nem tudják teljesíteni, akkor a zenekar tudta, hogy tényleg részletesen elolvasták a ridert – és hogy amit csak lehet, meg is tesznek nekik. Persze nem egyszer meglepődtek, hogy tényleg ott vannak a tálak, és tényleg kiválogatták a barna szemeket, ekkor viszont felmerült a kérdés: a többi dologra volt idejük?

Van Halen < Kanye West

De tényleg, mégis mi más izgatná azt az embert, aki nemrég azért fizetett a nejének, Kim Kardashiannek 1 millió dollárt, hogy ne posztoljon egy képet az Instagramon? A rapper előadóművész riderében kiköti, hogy kizárólag Versace törölközőkkel simogatja a bőrét, és mindig kell, hogy egy kéznél legyen, sofőrjei pedig kizárólag tiszta pamutruhát viselhetnek. Kanyének minderre annyi a magyarázata, hogy ezt szereti, ezt szokta meg, de az például erős túlzás volt a részéről, amikor az egyik emberével kivasaltatta az öltözőjében a szőnyeget, mert göröngyösnek találta. Kérem? 

Kanye West < Madonna

A pop hercegnője (mások szerint királynője) bárhova megy, új vécédeszkát kér az öltözőjéhez és a szállodaszobájához tartozó mosdóba. Ezzel kapcsolatban már nincs különösebb igénye, például a deszka anyagát nem határozza meg. Ennél talán egy fokkal bonyolultabb egy másik kérése, miszerint az öltözője csordultig legyen pontosan 15 centiméter hosszúra vágott, fehér vagy halvány rózsaszín liliommal és rózsával. Zöldet adhatok mellé? – kérdezné a virágkötő, de Madonna köszöni szépen, nem kér. 

Madonna < Mariah Carey

A magát a női emancipáció megtestesítőjének tartó énekesnő riderében van egy sor, miszerint több rekesz vitaminnal dúsított vizet kér. Tévedsz, ha azt gondolod, hogy mindet magának és a stábjának kéri, a több liter víz ugyanis arra kell, hogy az ölebeit fürössze benne. Még ha ez durván is hangzik, mutatjuk, Carey miként húz erre még egy lapot: a szervezőknek minden egyes koncert helyszínén biztosítaniuk kell, hogy legyen egy ember mellette, akinek odaadhatja a rágóját – amit éppen kivesz a szájából. Mi ez ahhoz képest, hogy egyszer húsz macskát kért az öltözőjébe, vagy száz galambot…

mariah carey

Mariah Carey. (Fotó: Phillip Faraone/WireImage via Getty)

Mariah Carey > Lady Gaga

Mit gondolsz? Egy nő, akinek egyszer nyers marhahús volt a gúnyája (külön szócikk van erre a Wikipédián), mégis milyen ridert küld szerte a világba? Kérése inkább érdekes, mint meghökkentő. Bárhova ment, az öltözőjében fel kellett állítani egy próbababát, amire puha, vörös intim szőrzetet illesztettek. Magyarázat nem volt, a többi a szokásos: drága vörösbor és tengernyi mentes víz. 

Lady Gaga < Katy Perry

Mosolyoghat a klipjeiben Katy Perry, az életben közel sem az a kedves kaliforniai lány, mint akinek látszik. Ridere tele van szokványos tételekkel, egy palack víz és dzsúsz nem meglepő, viszont az a kikötés, miszerint a sofőrjei nemhogy hozzá sem szólhatnak, hanem még a szemébe sem nézhetnek, felettébb kellemes embert tükröz. Hogy miért nem nézhetnek rá? Pusztán azért, mert zavarja. Hogy nézhet ki az a jelenet, amikor kinyitják neki az ajtót? 

Katy Perry < Jack White

Jack White volt az, aki egy időben megtiltotta, hogy mobillal fotózzanak a koncertjein, mert szerinte egy koncert arra való, hogy az emberek zenét hallgassanak. Ez eddig rendben. White szerint viszont az öltöző arra való, hogy szervírozzanak neki egy tucat csirkeszárnyat, illetve humuszt, legyen bent zenelejátszó és gyümölcs, de banán, hát az nem! White listáján külön kikötik, hogy banán a zenész környékén sem lehet. Rühelli.

Jack White < Britney Spears

20 éve topon, turnéi rendre telt házasak, Britney Spears mégsem bonyolítja túl a kéréseit, noha érdekes megközelítés, hogy úgy akarta átérezni, milyen angolnak lenni, hogy londoni koncertje előtt halat kért sült krumplival, az öltözőjébe pedig egy fotót Diana hercegnőről. Szintén meglepően hatott az a kérése, hogy mekis sajtburgert akart, de zsömle nélkül („nem kell a fölös szénhidrát!” felkiáltással), illetve száz darab fügét és rengeteg aszalt szilvát. Utóbbit azért, mert jót tesz az emésztésnek. Ebben mondjuk igaza van. 

Britney Spears < Iggy Pop

A veterán punk ridere dugig van szesszel (sör, vodka, bor szentháromság), az ételnél pedig megjegyzi, hogy brokkolit és karfiolt is kér, de egyből bele a szemetesbe, mert rohadtul utálja mindkettőt. Pop legfurcsább kérése azonban mégis az, hogy valaki öltözzön be Bob Hope-nak, és adjon elő a 2003-ban elhunyt angol komikus jeleneteiből. A magyarázat egyszerű: Hope volt Pop kedvence.

Iggy Pop. (Fotó: Jim Dyson/Getty Images)

Mindenki < Lil Wayne

Hát, a rapsztár rendőri felvezetést kér, és elnöki lakosztályt. Azt mondja, szereti, ha úgy bánnak vele, mint egy államfővel. Ki ne szeretné? 

Nyitókép: A Hamis bálvány című, Kanye Westet parodizáló Krisztus-szobor Hollywoodban. (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top