Láss tisztán
Szponzorált tartalom

Mit kell tenni szemszárazság esetén

A szemszárazság nagyon gyakori probléma, a legtöbbször azokat érinti, akik sokat dolgoznak számítógéppel, esetleg egész nap egy légkondicionált irodában ülnek. Mutatjuk, hogy lehet a zavaró tüneteket könnyedén csillapítani.

Ha a szemei égetnek, szúrnak, viszketnek, kivörösödnek, a fényre érzékenyebben reagálnak. Ráadásul a nap végére is jobban elfáradhatnak, főleg, ha a munkája miatt a monitor előtt kell ülnie, akkor szemszárasságtól szenved. Pár egyszerű praktika segítségével, azonban könnyíthet a kellemetlen tüneteken.

Még mindig nehéz megszüntetni azokat a tényezőket, amelyek súlyosbítják a „száraz szemet”. Azonban van néhány dolog, amit tehetünk, hogy megőrizzük a szem épségét. Ezek közé tartozik a jó étkezés, bőséges vízfogyasztás, és ha csökkentjük a dohányfüst, légkondicionált vagy fűtött helységben való tartózkodást. De a leghasznosabb lépés, amit tehetünk, ha csökkentjük a multimédiás eszközök használatát.

Pihentesd a szemed

Amikor egy képernyőt nézünk, a pislogásunk a felére csökken. Annak érdekében, hogy a szeme ne száradjon, kövesse a 20-20-20 szabályt. Minden 20 percben legalább 20 másodpercig nézzen, legalább 20 láb távolságra (1 láb = 30cm). Ilyenkor a szem meg tud pihenni és lehetővé teszi számukra, hogy újra feladatunkra összpontosítsunk.

Ha számítógéppel dolgozik, ez azért is hasznos, mert bizonyos időközönként szünetet kell tartania, és a szeme is megpihenhet.

Abban az esetben, ha hosszú ideig, folyamatosan képernyő előtti feladatot végzünk érdemes szemcseppet használni, hogy elkerüljük szemünk kiszáradását.

Az autóban hajtsuk le a napellenzőt, illetve az ablakokon beszűrődő erős fényt is tompíthatja, továbbá használjunk ergonomikus széket, és 20-26 cm-ről nézzük a képernyőt, majd ennek megfelelően állítsuk be a képernyő kontrasztját és fényerejét.

Omega- 3

Az irritáció tüneteit csökkenti az omega-3 zsírsav is, ezért hetente legalább egyszer fogyasszon valamilyen halat. Elsősorban a tengervízi fajták ajánlottak, mint például a hering, a makréla, a szardella, a szardínia és a lazac. A tonhal is tartalmaz omega-3 zsírsavat, de kevesebbet, mint az előbb felsoroltak. Ha nem szereti a hal ízét, akkor szedhet olyan étrend-kiegészítőt, mely tartalmazza a szükséges zsírsavat. Növényi forrásokból is hozzájuthat az omega-3 zsírsavhoz. A vörös áfonya, a fekete málna, a dió, a pekándió és a mogyoró is kiváló választás lehet.

Borogasd

Szemszárazság esetén megpróbálhat meleg borogatást alkalmazni a szemein. Fogjon két vattapamacsot, meleg vízzel itassa át őket, majd helyezze a csukott szemhéjaira körülbelül 5 perc erejéig! Arra ügyeljen, hogy ne legyen túlságosan forró a víz, a lényeg, hogy kellemesnek érezze a nedves vattakorongok hőmérsékletét. Miután végzett, óvatosan masszírozza át a szemhéj széleit! Az alsó szemhéj esetében alulról felfelé, míg a felső szemhéj esetében fentről lefelé mozgassa az ujjbegyét a külső szemzugtól az orr felé haladva! Ha a vattakorongos megoldás nem válik be, akkor beszerezhet szemmelegítő maszkot is.

A szemszárazság kezelését is annak megfelelően kell megválasztani, hogy mi áll a kiszáradás hátterében. Mint említettük, a legtöbb esetben néhány egyszerű változtatással (például munka közbeni szünetek beiktatásával vagy párásító készülék alkalmazásával), műkönny és szemcseppek alkalmazásával könnyen elmulaszthatók a tünetek. Más esetekben azonban gyulladásgátló gyógyszerek szedésére vagy műtétre is szükség lehet. Ha azt érzi, hogy nem javulnak a tünetei, még a praktikák bevetése ellenére sem, akkor mindenképp konzultáljon szemészorvossal!

Nyitókép: Thinkstock

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top