Láss tisztán

Hírességek, akikről nem tudtad, hogy színtévesztők

Macsók, népszerűek, és van egy különleges tulajdonságuk: nem mindig ismerik fel a színeket.

A következő celebek mindannyian nagyon tehetségesek valamiben, amihez szerencsére egyáltalán nem kell megkülönböztetniük az eltérő árnyalatokat.

Keanu Reeves egy interjúban árulta el, hogy nem tudja megkülönböztetni az árnyalatokat. Gondoltad volna?
Vilmos herceg is színtévesztő, a hírt a palota szóvivője erősítette meg nyilvánosan. Mark Zuckerberg állítólag azért választotta a kék hátteret a Facebookhoz, mert csak ezt a színt képes felismerni rendesen a szeme, a zöld és piros színt egyáltalán nem tudja megkülönböztetni.„A kék a leggazdagabb szín számomra, minden árnyalatát látom.”

GIF

A Legendás állatok és megfigyelésük sztárja, Eddie Redmayne is csak a kéket érzékeli, akinek a felesége segít, hogy tökéletesen harmonizáló ruhákat válasszon. Ez a szín azonban olyannyira rabul ejtette, hogy annak idején ezért is választotta disszertációja témájaként Yves Klein francia képzőművészt, aki híres volt kék színű festményeiről. „30 ezer szót írtam erről a színről, és nem fáradtam bele. Megdöbbentő ez a szín. Hihetetlen, hogy egy árnyalat ennyi érzelmet rejt magában. Mások csak remélni tudják, hogy ugyanezt a hatást érjék el a színészet útján.”

Gondoltad volna, hogy Paul Newman hollywoodi filmcsillag annak idején nem is színésznek, hanem pilótának készült? A sztár nagy álma volt, hogy a hadseregben szolgálja hazáját a második világháború alatt, ám ez az időközben kiderült színvaksága miatt lehetetlen volt. Newmant ezért a hadsereg rádiósnak és lövésznek képezte ki, ám végül – és az egész világ szerencséjére – mégis a filmezésnél kötött ki.

Paul Newman (Fotó: George Rinhart/Corbis via Getty Images)

Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke a szüleitől örökölte színlátási zavarát. Hillary Clinton férje állítólag szintén vörös-zöld színtévesztő, ezért különleges intézkedésekre volt szüksége többek között az 1996-os elnöki vita során is. Mivel vitapartnere, Bob Dole is színtévesztő volt, ezért mindkettejüknek speciális jelzőfényekre volt szükségük, hogy lássák, mikor vannak adásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top