Láss tisztán
Szponzorált tartalom

5 dolog, amit nem tudsz a szemszárazságról

Azt mondják, a szem a lélek tükre: már egy pillantás is elárulhatja, milyen érzések rejtőznek benned igazán. De nem ez az egyetlen dolog, amiről lerántja a leplet, a szemed állapota ugyanis az egészségedről is rengeteget árulkodik! Összeszedtünk 5 dolgot, amit tudnod kell a szemszárasságról.

Multimédiás eszközök

Gondoltad volna, hogy a szemszárazság egyik leggyakoribb oka, hogy a multimédiás kommunikációs eszközeink használata meghaladja az egészséges szintet? Valamint egyre nagyobb hajlamunk van arra, hogy életünk legnagyobb részét otthon, a négy fal között töltsük. Sajnos egyre többen csatlakoznak ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai szemszárazságban szenvednek.

A szemünket viszont egyszerűen nem úgy tervezték, hogy elviseljen például egymást követő 6 epidzódot a kedvenc sorozatunkból, vagy arra sem, hogy egy 3 órás videojátékot szinte pislogás nélkül végigjátsszunk.

Immunrendszeri problémák

A száraz szemmel szinte mindenki találkozott már, hiszen nagyon gyakori probléma. Az esetek többségében allergia áll a háttérben, így aggodalomra nincs okod. De azért érdemes beszélned egy orvossal, ha eddig úgy tudtad, hogy semmire sem vagy érzékeny, és már egy ideje küzdesz a problémával, ugyanis immunrendszeri problémák is okozhatnak szárazabb szemeket.

A dohányfüst is árt

A dohányzás minden szempontból káros az egészségünkre, és ez alól a szem sem kivétel. Akár aktívan dohányzol, akár passzív résztvevőként vagy körbevéve dohányfüsttel, mindenképpen rontja a látásodat. A nikotin érszűkítő hatása miatt erősen roncsolja a szem hajszálereit, a füst pedig szemszárazságot okoz, ezért igyekezz minél távolabb tartani magad a dohányfüsttől!

fotó: thinkstock

Légkondi

Egy forró nyári napon felér egy áldással a légkondi, de nem árt tudnod, hogy sokat árthat a szemednek. Akár a lakásban, a munkahelyeden vagy a kocsiban hűsölsz, jobban teszed, ha kevesebbet használod a berendezést, mert rendkívüli módon szárítja a nyálkahártyát. Ha nem tudsz lemondani a légkondiról, párásítsd rendszeresen a levegőt!

Gyógyszerek hatása

Az allergia mellett a fertőzések, a terhesség a hormonpótló terápiák, a gyógyszereket (például a vérnyomáscsökkentő tabletták és az antidepresszánsok) okozhatnak szemszárazságot, de akár és még úgy is kialakulhat, ha kissé nyitott szemmel alszunk éjszaka.

Honnan tudod, hogy szemszárazságban szenvedsz? A Nemzetközi Szemészeti Intézmény szerint a „száraz szem betegség” tünetei a következők lehetnek:
• Homályos látás
• Hamar elfárad a szeme, ha számítógépes munkát végez, vagy bármely olyan tevékenységnél, amely tartós vizuális figyelmet igényel
• Égő érzés
• Idegen test érzése a szemben
• Nagyon száraz szemérzés után túlzott könnyezés
• Szemfáradtság
• Szemváladékozás
• A szem fájdalma és vörössége
• Nehéz szemhéj érzés
• Sírásnál nem jön könny a szeméből
• Kényelmetlenné válik a kontaktlencse viselés.

A „száraz szem” biztosan nem olyan panasz, amit figyelmen kívül hagyhatunk. Ha nem kezeljük a tüneteket időben, akár fekély, heg, fájdalom, sőt látásvesztés is kialakulhat. Tehát abban az esetben, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, ajánlatos felkeresni egy szemész szakembert, hogy pontos diagnózist kapjon, és szükség esetén megkezdjék a kezelést.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top