Könnyű hétköznapok

Kiderült, hogy a hűtőben kell-e tárolni a tojást

Meglepő eredményt hozott egy vizsgálat.

Kiderült, hogy a hűtőben kell-e tárolni a tojástRégóta vita dúl arról, hogy a tojást a hűtőben vagy szobahőmérsékleten egészségesebb-e tárolni. Az egyik oldal azzal érvel, hogy a tojás kizárólag a hűtőben van kellőképpen hűvös helyen, és csak ott kerülheti el azt a hőmérséklet-ingadozást, melytől megromolhat. Ezt támasztja alá a Bristoli Egyetem állatorvos-tudományi tanszékének korábbi tanulmánya is, melyből kiderül, hogy ha a tojás szalmonellabaktériumokkal szennyezett, azok szobahőmérsékleten szaporodni kezdenek, a hűtőben viszont a szalmonella nem szaporodik.

Egy Amerikában végzett kísérlet során több mint 2000 darab tojást tároltak különféle hőmérsékleteken, és megfigyelték, hogy meddig őrzik meg a minőségüket. 7,2 fokos, illetve ennél magasabb hőmérsékleten a tojások átlagosan 4 hét után kezdtek megromlani. A kutatók arra jutottak, hogy a tojás optimális tárolási hőmérséklete 0,6–2,2 fok. A hűtőszekrények általában 1,7–3,3 fokon üzemelnek, de természetesen ez állítható. A szintén amerikai Mayo Klinika tudósai egyenesen azt tanácsolják, hogy dobjuk ki a tojást, ha több mint 2 órán keresztül nem a hűtőben volt.

Sok boltban sem hűtik

A másik oldal viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a tojást nem szabad a hűtőben tárolni, például azért sem, mert tönkreteszi az ízét, és sütéshez sem lehet használni, mivel a hűtött tojás nem köti meg a többi összetevőt. A hűtést ellenzők további érve, hogy általában a szupermarketekben sem a hűtőben tárolják a tojást.

Egy új teszt mindent borít

Az egyik brit lap megbízásából készült kutatásban laboratóriumi körülmények között hasonlítottak össze két doboz, egy időben vásárolt, egyforma márkájú tojást. Az egyik dobozt szobahőmérsékleten, a másikat viszont hűtőben tárolták két héten át, és a vizsgálat kezdetekor, valamint az első, végül a második hét végén is tesztelték E. coli-, staphilococcus-, szalmonella-, lisztéria- és campylobacter-baktériumokra.

A kísérlet meglepő eredménnyel zárult: a szakemberek nem találtak különbséget a szobahőmérsékleten és a hűtőben tárolt tojások között, mindkét adag baktériummentes maradt. “Nincs előnye annak, ha a hűtőben tároljuk a tojást szobahőmérséklet helyett” – szögezte le a Jay Tolley, a laboratórium vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top