Könnyű hétköznapok

Tuti praktikák penészes fal ellen

Vedd fel a harcot a penészes falak ellen! Szerencsére léteznek egyszerű és pénztárcakímélő megoldások is, amelyekkel megelőzheted a bajt! Összeszedtünk pár hasznos házi praktikát!

A megelőzés alapszabályai

A penész egy mindenütt jelen lévő gomba, melynek apró penészspórái a levegőben terjednek. A falak penészesedhetnek a rossz szigetelés miatt, de legtöbbször a túl magas páratartalom okozza a foltokat. Már azzal is emeljük a pára mennyiségét, hogy a lakásban vagyunk, nem beszélve arról, amikor fürdővizet engedünk, kiteregetjük a mosott ruhát, vagy éppen főzünk. Ha a helyiségben megemelkedik a páratartalom, a legjobb megoldás, ha alaposan kiszellőztetünk, így a penészgombáknak nem lesz lehetőségük megtapadni a nedves falakon. 

Ezenfelül ügyelni kell arra, hogy ne csöpögjön a csap, és ne szivárogjon a radiátor, mert ezek környéke legalább annyira a penész melegágya lehet, mint a párásodó ablak vagy a sarkokban lecsapódó pára.

Tuti praktikák penészes fal ellen

Ha már megvan a baj

Ha már befészkelte magát a penész az otthonunkba, használhatunk ellene gombásodást gátló falfestéket, ami mélyen beleivódik a falba. A legkényelmesebb megoldást a gélalapú szerek jelenthetik, ugyanis ezeket szinte bármilyen felületre – akár tapétára is – felvihetjük, és hosszú időre megszüntetik a penészesedést. 

TIPP: Forralj fel egy liter vizet és tegyél hozzá egy dl 20%-os ecetet. A keveréket öntsd egy szórófejes flakonba és permetezz belőle bőven a penészes felületre. Ha a csempét tisztítod, akkor átsúrolhatod kefével is, a falakat inkább szivaccsal töröld át.

Tuti praktikák penészes fal ellen

Házi praktikák penész ellen

A penészesedés megszüntetése nemcsak esztétikai okokból, hanem egészségügyi szempontból is fontos. Bár nem mindegyik penészt okozó gombaspóra mérgező, szinte az összes irritációt okoz. Kezdetben szemszárazság, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, köhögés jelentkezik, majd a tartósan penészedő, dohos lakásban arcüreggyulladás, allergia, asztma, és más krónikus légúti betegségek kialakulása mellett bőrproblémák is jelentkezhetnek. 

Tudtad? Több munkát igénylő, de hosszabb hatást ígérő megoldás, ha kemény kefével leszedjük a penészes felületet, és újrafestjük penészesedést gátló festékkel. Ha gondoskodunk róla, hogy az adott terület megfelelően szellőzzön, többé nem kell aggódnunk a penész miatt!

Tuti praktikák penészes fal ellen
  • A teafaolaj remekül használható a penészesedés ellen, mivel erősen gombaölő hatású. 
  • A helyiség magas páratartalmát csökkenthetjük egy tál sóval, ugyanis ez magába szívja a nedvességet. 
  • A fürdőszobai penészesedést ecettel előzhetjük meg. Minden héten egyszer töröljük át vele a csempét, főleg ott, ahol a káddal, mosdóval érintkezik.
  • Soha ne toljuk a bútorokat közvetlenül a falra, mert így nem szellőzik megfelelően, és mögöttük könnyedén megkezdődik a penészedés!
  • Ha van terasz, még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást!
Tudtad? Ha szomszédod nem megfelelően fűti a lakását, az könnyen okozhat gombásodást a fal felénk eső oldalán, ugyanis nálunk csapódik le a pára!

Olvass még több cikket praktikus tipp témában, itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top