nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Könnyű hétköznapok
Foltügyi kisokos: még a kenyér is tisztít

Foltügyi kisokos: még a kenyér is tisztít

A kedvenc blúzodon zsíros pacát hagyott a töltött káposzta, narancslé ömlött a drága szőnyegre, vagy a gyerekek dolgozták el a rágót a szőnyegben? Olcsó házi praktikák az ünnepek után maradt foltokra.
NLCafé
f Ajánlom
20 Fotó megtekintése

Foltügyi kisokos

<b>Mustár- és ketchupfolt:</b> Ha valamilyen paradicsomos paca landolt a ruhánkon, vagy a mustárba mártott szilveszteri virsli csúszott meg a kezünkben, akkor először dörzsöljük be a területet egy kis mosogatószerrel, majd öblögessük ki ecettel. Ezzel a módszerrel a kávé- és teafoltok ellen is felvehetjük a harcot.
Még több +
<b>Rágó a szőnyegben:</b> Aki rágóba ült, az tudja, hogy be kell tenni a nadrágot a fagyasztóba, és a hidegben megkeményedett rágót már jóval könnyebb lesz eltávolítani. Mivel a legtöbbünk fagyasztójába nem fér el egy egész szőnyeg, erre a problémára is született megoldás. Egy zacskóba tegyünk pár jégkockát, vagy foghatunk egy zacskó mirelit borsót is, és azzal dörzsölgessük a rágót addig, amíg meg nem keményedik.
Még több +
<b>Gyümölcslé a szőnyegen:</b> A szőnyegre számtalan más veszély is leselkedik, elég, ha valakinek megborul a kezében a ribizlilé vagy a narancslé. Először egy papírtörlővel itassuk fel a folyadék javát, aztán spricceljünk rá langyos vizet, majd megint nyomkodjuk át papírtörlővel, de semmiképp se próbálkozzunk körkörös mozdulatokkal, mert csak szétkenjük a foltot. Ezt ismételhetjük többször, és ha ez sem elég, akkor keverjünk a vízbe kímélő folyékony mosószert vagy szőnyegtisztító sampont.
Még több +
<b>Zsírnyomok a távirányítón:</b> Ha az ünnepek alatt sokat nyomkodtuk a tévét, a telefont vagy a laptopot zsíros ujjal, és ez meg is látszik, akkor kapjunk elő egy radírt! Ezzel könnyen kiradírozhatjuk a sunyi ételmaradékot.
Még több +
<b>Zsírfoltok:</b> Akár főzés alatt, akár evés közben is kiköthet a ruhánkon vagy az ünnepekre tartogatott terítőnkön egy csúnya zsíros paca. Mielőtt nekiállunk kimosni, kipróbálhatjuk, hogy fehér krétával besatírozzuk a foltot, majd lesöpörjük, miután a krétapor magába szívta a zsiradékot. </p><p> Többször is megismételhetjük a műveletet, és használhatunk ugyanerre hintőport vagy kukoricakeményítőt is, amiben az a jó, hogy selyemruhán is nyugodtan használható.
Még több +
A tudatos háztartás jolly jokere, a szódabikarbóna is hatásos a zsírfoltok ellen. Csak nedvesítsük be a területet, szórjunk rá szódabikarbónát, majd egy nedves ronggyal dörzsöljük ki a szennyeződést. Ezt tetézhetjük azzal, hogy az elején forró vízzel locsoljuk meg a foltot.
Még több +
<b>Töltött káposzta a bőrcipőn:</b> Nehezebb ügy, ha a zsírfolt a bőrcipőnkön vagy a bőrkanapénkon kötött ki. Ha nem akarunk emiatt speciális bőrtisztítóra beruházni, akkor egy kis sóval és szódabikarbónával is érhetünk el sikereket. </p><p> Ehhez oldjunk fel 35 gramm sót egy deci desztillált vízben, majd adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát és egy fél teáskanál lisztet. Ebbe a pasztába mártsunk bele egy rongyot, és ezzel nyomkodjuk át a foltot, aztán egy tiszta ronggyal itassuk fel a nedvességet. </p><p> Először egy eldugott felületen teszteljük, hogy nem tesz-e kárt a keverék a bőrrel, viszont ha anilinbőrrel állunk szemben, aminek kevésbé kezelték a felületét, akkor inkább adjuk fel az elején, mert erre a bőrtípusra sajnos nem létezik hatásos tisztítószer.
Még több +
<b>Hopp, a kanapé!:</b> Kíméletesebb megoldás lehet a zsírfoltos bőrre, ha kényes anyagokhoz való folyékony mosószert vetünk be. Itassunk át vele egy rongyot, dörzsöljük be vele a foltot, majd egy spriccelős flakon segítségével nedvesítsük be a felületet, és egy száraz ronggyal törölgessük át. A biztonság kedvéért először ezt a módszert is egy eldugott bőrfelületen próbáljuk ki, nehogy tovább rontsunk a helyzeten.
Még több +
<b>Sóvirágok a bőrcsizmán: </b> A bőrcipők nagy ellensége ilyenkor a só, amivel havazás után szórják fel a járdákat. Ha reggelre foltokban ülnek ki a sókristályok a cipőnkre, egy kis ecetes vízzel tehetünk ellene. </p><p> Keverjünk össze egy rész ecetet és egy rész vizet, nedvesítsünk be vele egy nem szöszölődős rongyot, és ezzel töröljük át a cipőt. Utána ápoljuk le az egészet a szokásos cipőápolónkkal.
Még több +
<b>Foltok az üvegen:</b> Akkor sincs szükségünk drága vegyszeres tisztítókra, ha a karácsonyi vendégfogadás és a szilveszterezés után szépen elmosogattuk a poharakat, de az üveget bosszantó, megkövesedett fehér nyomok csúfítják el. </p><p> A krumplihámozás után megmaradó héjak húsos felével dörzsölve ezeket is el tudjuk tüntetni, de a klasszikus természetes vízkő-eltávolítóra, az ecetre is támaszkodhatunk.
Még több +
<b>Vérfoltok:</b> Ha valakinek eleredt az orra vére, vagy egy kisebb házi baleset miatt vér fröccsent a ruhájára, akkor az a legjobb, ha amint lehet, hideg vízzel kiöblítjük a ruhát. Ha ez nem vitt ki mindent, akkor próbálkozhatunk szódabikarbónával vagy sóval.
Még több +
Ha sóhoz nyúlunk, akkor keverjük krémesre vízzel, és ezt dörzsöljük bele a foltba, majd öblítsük ki hideg vízzel.
Még több +
Ha minden kötél szakad, akkor a hidrogén-peroxid jelenthet megoldást, de legyünk vele óvatosak, mert ez az anyagban is kárt tehet. Csak a foltra vigyük fel, akár többször is, és mindig töröljük fel a habját egy kendővel. A végén mossuk ki hideg vízben mosószerrel, öblítővel.
Még több +
<b>Tintafoltok:</b> A tintára is igaz, hogy minél hamarabb kezeljük, annál kisebb lesz a kár. Ha még friss a folt, akkor próbáljuk meg papírtörlővel felitatni. Ne dörzsölgessük, csak nyomjuk oda a törlőt, hogy minél több tintát felszívhasson. </p><p> Utána elővehetjük a patikai denaturált szeszt, itassunk át vele egy vattapamacsot, arctisztító korongot, és dörzsölgetés nélkül próbáljuk felitatni a foltot. Ha a vatta felvett egy kis tintát, akkor vegyünk elő egy tisztát, és azzal folytassuk.
Még több +
Akkor sincs minden veszve, ha nincs otthon denaturált szesz, a tej is kiváló fegyver a tintafoltok ellen. Csak áztassuk tejbe a ruhát, majd öblítsük ki, és mossuk ki gépben.
Még több +
<b>Pacák a festményen:</b> Ha a nagymamától örökölt tájképre kenődött fel valahogy egy kis franciasaláta vagy más maszat, akkor csak vágjunk egy szelet fehér kenyeret, és annak a felületével törölgessük át a képet. Ha utána morzsák maradtak a felületen, akkor söprögessük le őket egy finom ecsettel.
Még több +
<b>A klasszikus vörösbor:</b> Az egyik leggyakoribb probléma, ha vörösbor folyik a ruhánkra vagy az abroszra, és talán mindenki tudja, hogy ilyenkor sót kell szórni a foltra. Ezelőtt még megpróbálhatunk fehérborral válaszcsapást mérni a szennyeződésre, mivel ez segít semlegesíteni a foltot. Utána itassuk fel a nedvességet. </p><p> Ha a sós kezelés után is maradt folt, akkor folytassuk ecetes vízzel, és menjünk rá mosószeres ronggyal, hagyjuk pár percig hatni őket, majd öblítsük ki.
Még több +
<b>Dezodornyomok:</b> Ha a deostift nyomokat hagyott a fekete szilveszteri felsőnkön, akkor könnyen eltávolíthatjuk egy darab polifoam segítségével. Csak dörzsöljük vele a foltot, amíg el nem tűnik.
Még több +
Ha maga az izzadság hagyott nyomot a ruhán, akkor langyos szódabikarbónás vagy ecetes vízbe áztassuk be.
Még több +
<b>Viaszcseppek a terítőn:</b> Egy rossz mozdulat elég, vagy ha túl nagy lendülettel fújjuk el az asztalon a gyertyákat, és máris ott éktelenkednek a viaszfoltok az anyagon. Ilyenkor nem érdemes kapkodni, várjuk meg, amíg megszilárdul, hűtőbe is tehetjük az anyagot, majd törjük le róla, amit lehet. A maradékot vasaló segítségével szedhetjük ki, csak tegyünk mindkét oldalára itatóspapírt vagy barna papírzacskót, és alacsony fokozaton vasaljuk át.
Még több +
Megosztás Facebookon