Kiemelt cikkek

Rappeltek, verekedtek, tűzijátékot szórt a mellük – Amikor világsztár népszerűsíti Budapestet

Néha tényleg azt gondolom, hogy egyszerűbb lenne a nálunk forgató világsztárok élménybeszámolóiból összevágni egy országimázs filmet, és azzal hirdetni a 143 éves Budapestet a CNN-en. Hogy költséghatékonyabb, és figyelemkeltőbb lenne néhány korábbi változatnál, abban biztos vagyok. Mondjuk Will Smith esetében legalább ennyire lenne életveszélyes is.

Euroskills: ők a legjobb fiatal magyar szakemberek, mindannyian itthon képzelik el a jövőt

Soha nem látott magyar sikerrel zárult az idei Euroskills verseny, melyen Európa legjobb fiataljai mérkőztek meg a szakmájukban. Tíz magyar fiú hozott el érmet. Festő, kőfaragó, webfejlesztő vagy épp asztalos, hosszú lenne felsorolni az összes szakmát, amiben dobogósak lettek. Mutatjuk, hogy kik ők, honnan jöttek, mi volt az álmuk, és hogyan képzelik el a jövőt.

Súlyosan és halmozottan fogyatékos fiatal? 18 évet is várhat, amíg bentlakásos helyet kap

A súlyosan és halmozottan fogyatékos fiatalok még a sérültek között is a perifériára szorulnak. Az elhelyezésük nehéz bizonyos kor fölött, az intézményekben hatalmasak a várólisták, a szülők pedig sokszor tanácstalanok, hol kaphat ellátást a gyermekük. Némethné Varga Viktória, a XV. kerületi fejlesztő-gondozó központ vezetője beszélt nekünk erről.

„Amikor elkezdjük életünket a patchwork családban, még gőzünk sincs, mit vállalunk…”

Végy egy nőt és mellé egy férfit. Tedd őket szépen egy nagy lábosba. Csipetnyi gyereket is adj hozzá és persze lakást, kocsit, bútorokat, egyéb hozzávalókat, ahogy illik. Kicsit keverd meg, pár év, és kész is! Tegyük fel, hogy nem sikerült elsőre, sebaj, kezd újra. Használj több, frissebb hozzávalót! A sok ízből végül összeáll az új étel? Adri és Gábor elmondja, náluk hogy történt – úgy döntöttek, teljes nevük nélkül.

„Ha szeretem a társam, miért zavarna, hogy mással is jól érzi magát?” – Így él Barbara és Laci, egy poliamor pár

Lemondás és szenvedés vagy megcsalás és szenvedés. Az emberek többsége eddig nagyjából ezt a két „megoldást” találta arra az élethelyzetre, amikor tartós kapcsolatban megkíván mást, vagy beleszeret másba. Az eredmény fájdalom. Esetenként mély és sok. A poliamorok harmadik utat találtak: nem félnek egyszerre több emberhez kötődni intim módon, és ezt hazugságok nélkül teszik. Mint a huszonkilenc éves Barbara és társa, a harminckét éves László.

Kegyetlenség és elképesztő pusztítás: ezért álltam át a „turkálásra”

Nem hiszek a rabszolgatartás létjogosultságában, hiszem, hogy minden ember egyenlő, és nincsenek közöttünk „egyenlőbbek”. Félek, hogy bizonyos környezeti ártalmakat már nem tudunk visszafordítani, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a létezésem a lehető legkevesebbet ártson a Földnek és a társadalomnak. Környezettudatosság lépésről lépésre egy még mindig kezdő hulladékcsökkentőtől, ezúttal a gardróbra koncentrálva.

„Az egyik fél átver, a másik meg szemet huny – elég sok házasságban ez történik.” – Monogámia helyett poliamoria?

Lángol a szerelem, majd alábbhagy, később egyre ritkább a szex. Bejön a képbe „a harmadik”. Sírás, fájdalom, szakítás, válás, új kapcsolat: és az egész kezdődik elölről – közben sérülések, romok maradnak hátra. Nem irreális és értelmetlen elvárás, hogy egy ember mellett éljük le az egész életünket, méghozzá hűségben? Rekvényi Katalin szexuálpszichológus kutatásában az ebből a gondolatból született poliamoria jelenségével foglalkozik, miközben maga is eszerint az értékrend szerint él.

Kipróbáltuk: 24 óra kütyük nélkül

Nem kell túl éles szemű megfigyelőnek lennem ahhoz, hogy észrevegyem, körülöttem mindig mindenki kütyüket nyomkod. Vagy telefont, vagy tabletet, vagy a számítógép billentyűit – de valamit biztos. Ebből – és a munkámból – pedig egyenesen következik, hogy én is. Kíváncsi voltam, mégis mennyire vagyok súlyosan függő, ezért teljes 24 órára mellőztem minden kütyüt, és ezzel együtt az online világot is. Meglepő felismerések értek.