Kert 2013 alrovat

Kertészkedj a gyerekekkel! – Játék a babbal

A bab azért jó választás, mert gyorsan nő, látványosan kapaszkodik, egész nyáron virágzik, és finom kis Piedone-menü készülhet a végén a termésből. Miután újranövesztettük a salátát és az újhagymát, most a babbal folytatjuk a kertészkedést.

Kertészkedj a gyerekekkel! - Játsszunk a babbal!Egy nagyon egyszerű, mégis látványos konyhai kertészkísérlet következik, amihez mindössze egy szem futóbabra, egy üres befőttesüvegre és konyhai papírtörlőre lesz szükségünk. Még jobb, ha mindenkinek van egy babja, de legalábbis testvérenként egy, így lehet izgulni, kié nő a legszebben.

Élet az üvegben

Először hajtsuk félbe a papírtörlőt, majd tekerjük fel, és dugjuk bele a befőttesüvegbe. A magot csúsztassuk be a papír és a befőttesüveg közé, majd töltsük fel az edényünket 2-3 centi vízzel. A papír felszívja a vizet, így elég nedvességet kap a bab ahhoz, hogy elkezdjen csírázni.

Innentől csak az a dolgunk, hogy napos, meleg helyen tartsuk, figyeljünk a bab szemtelenül gyors növekedését, és ne felejtsük el rendszeresen pótolni a vizet.

Később ki is ültethetjük egy üres joghurtospohárba, majd áprilistól nyár közepéig bármikor kikerülhet az erkélyre vagy a kertbe. Szúrhatunk a növényke mellé egy karót, és gyermekünkkel együtt figyelhetjük, ahogy lassacskán felkapaszkodik rajta. A végén főzhetünk valami jót a termésből.

Kertészkedj a gyerekekkel! - Játsszunk a babbal!

Gyerekveteményes

Április–májusban a földbe is vethetjük a magot, kinn egy egész sort különíthetünk el a lelkes kertészpalántánknak, és építhetünk közösen egy egyszerű kapaszkodót a futóbaboknak. Rettentő jól mutatnak majd, ha felkapaszkodtak, főleg ha díszbabot ültetünk.

 A kis futóbabokat igazítsuk oda a startvonalhoz, és figyeljük, ahogy beindulnak.

Készíthetünk egyszerűbb futórácsot:

Kertészkedj a gyerekekkel! - Játsszunk a babbal!

Növeszthetünk babsátrat, amiben a gyerekek kuckózhatnak:

Kertészkedj a gyerekekkel! - Játsszunk a babbal!

Később erre a szintre is eljuthatunk:

Kertészkedj a gyerekekkel! - Játsszunk a babbal!

Fotók forrása: Step by Step, Morrow Farm Fresh, Sunset.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top