Kert 2013 alrovat

Kertészkedj a gyerekekkel: Növeszd újra az újhagymát!

<a href="https://nlc.hu/kert_cikkek/20130328/kerteszkedes-gyerek-salata-konyha/" target="_blank">Az első részben egy pohárban növesztettünk újra a salátát</a>, sorozatunk folytatásában hagymát ragadunk, és a cserepek is előkerülnek. Újabb filléres konyhai kísérletek következnek.

Kertészkedj a gyerekekkel: Növeszd újra az újhagymát!Ha kifogytunk az ötletekből, hogyan hajtsuk el a kisiskolás gyerekeket a gép és a tévé elől, akkor itt az ideje, hogy meghozzuk a kedvüket a kertészkedéshez. A legjobb, ha kisebb kertészprojektekkel kezdjük el felkelteni az érdeklődésüket, és ha fellelkesedtek, a végén egy saját kis veteményest is elkülöníthetünk nekik a kertben.

Vadul újul az újhagyma

Tudtad, hogy egy csokor újhagymából akár további tizenöt további adagot nyerhetsz, ha a gyökeres végeit megtartod, és vízbe teszed? Az újhagyma ráadásul nagyon gyorsan nő, így élvezet lesz figyelni, a cseperedését, és közösen ámulhatunk a természet csodálatos megújulóképességén.

Arra figyeljünk, hogy a víz csak a hagyma szárának fehér részéig érjen, és kapjanak frisset rendszeresen egy-két naponta. Ilyenkor érdemes a csap alatt leöblíteni a gyökereket, így elejét vehetjük, hogy elkezdjenek rohadni.

Természetesen az is fontos, hogy világos helyre kerüljenek, és a helykeresés közben el is magyarázhatjuk a gyerekeknek, miért olyan fontos a növényeknek a napfény.

Szüreteljünk!

Ha már szép termésünk cseperedett, akkor nyírjuk meg kisollóval, és ellenőrizzük közösen, milyen lett. Ha mindenkinek elnyerte a tetszését, akkor felhasználhatjuk a reggeli tojásos rántottához, és ha továbbra is szorgosan cseréljük rajta a vizet, akkor még sokat főzhetünk belőle.



Kertészkedj a gyerekekkel: Növeszd újra az újhagymát!

Ha felbuzdultunk a sikerélményeken, akkor elültethetjük cserépbe az újhagyma fehér részét, így még gyorsabban fog nőni, és ha van erkélyünk, oda is kitehetjük. Ha mindig csak annyit vágunk le a zöld részéből, amit felhasználunk, akkor kis szerencsével következő évben is szüretelhetünk róla, mert nagyon szívós növény.

Póréhagyma cserépben

Szintén látványos kísérlet, ha póréhagymát növesztünk újra az alsó tíz centijéből. Érdekesen néz ki, ahogy a hagyma belső része már másnapra elkezd kitüremkedni, és lassan egy aprócska bábeli torony emelkedik ki belőle.

Kertészkedj a gyerekekkel: Növeszd újra az újhagymát!

Arra figyeljünk, hogy hagyjunk meg egy tíz centis darabot a póré gyökérrészéből, és ezt tegyük vízbe. Tartsuk napos helyen, és rendszeresen cseréljük rajta a vizet. Egy héttel azután, hogy belevágtunk a pórénevelésbe, ültessük át palántaföldbe. Öntözzük rendszeresen, és figyeljük tovább a természet csodáját. Bár az újranőtt póré annyira nem fejlődik vaskosra, mint amit elhoztunk a boltból, és több lesz rajta a zöld rész, levesbe, húsok mellé így is bevethetjük.

A folytatásban futóbabot csíráztatunk, és a végén kis gyerekveteményest hozunk létre a kertben vagy az erkélyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top