Kert 2013 alrovat

Mi lesz most a növényeinkkel?

A tulipánt megnyomhatja, és a sárgabarack is megszenvedheti, de nagy aggodalomra nincs ok, mi, emberek viseljük a legrosszabbul ezt az időjárást. Kertember segít, mit tehetünk a szobában kiültetésre váró palántákkal és árvácskákkal.
Március 26. reggel az erkélyen
Március 26. reggel: madárlábnyomok
az erkélyen

„A hagymásoknak, a tulipánnak, jácintnak, krókusznak biztosan nem árt a mostani időjárás, legfeljebb annyit, hogy a hó lenyomja őket – kezdett bele a kerti helyzetjelentésbe Herold Ferenc kertészmérnök, aki Kertember néven ad tanácsokat a Nők Lapja Café fórumán és vezet blogot a Caféblogon. – A korai eper is bimbós már, de azt sem viseli meg ez a hideg.”

A sárgabaracknak megárthatott

A hirtelen visszatért tél miatt egyelőre a gyümölcsfákért sem kell nagyon aggódnunk. „Csak a korai sárgabarack az, ami már nagyon bimbós, abban kárt tehetett a fagy, ahol voltak mínusz 14-15 fokok. Nálunk itt Komáromban szerencsére ennyire nem hűlt le – magyarázta Herold Ferenc. – Elkezdtek már hajtani a cserjék, a nyári orgona és a rózsák is, de ezek közül egyedül a a tearózsáknak lehetnek gondjai, ezeknek is csak mínusz tíz fok alatt.”

A kertészmérnök szerint az a nagy szerencsénk, hogy hosszabb időre még nem köszöntött be a meleg, így nem volt alkalmuk rá a növényeknek, hogy igazán felébredjenek. „Az lett volna a gond, ha virágoztak volna a gyümölcsfák, de a körte, az alma még mind nyugalmi állapotban van, mivel még nem volt igazán tavasz” – mondta a kertészmérnök.

„A hóréteg is nagyon sokat szigetel, és valahol keleten ónos eső esett, így a jég ráfagyott a növényekre, ami még a hónál is jobban véd a hideg ellen – nyugtatott tovább minket. – Az viszont gond lehet, ha túl nehéz volt a jég, és letörte az ágakat. Régen egyébként védekeztek úgy a fagy ellen, hogy amikor jött a hideg, elkezdtek locsolni, és a jég ráfagyott a növényekre. Ezt fagyvédő öntözésnek hívták, de ma már nem csinálják.”

Aki korán vetett, most későn arat

Persze aki már vetett a kertbe borsót, petrezselymet, répát abban a másfél héttel ezelőtti tavaszi időszakban, az sajnos elkapkodta a dolgot, és számíthat rá, hogy a vetést meg kell majd ismételnie, mert mínusz 6-8 fok alatt elfagynak a csírázó magok. A petrezselyemmel, a répával és a spenóttal előfordulhat az is, hogy befüllednek.

Ezért figyelni kell majd, mi bújik ki a földből, és ha hiányosan kel vagy nem hajt ki, akkor újra kell majd vetni, de ezzel a két-három hét csúszással nem maradunk le semmiről. A kihajtott dughagyma, fokhagyma, póréhagyma, snidling és mindenféle hagyma viszont simán kibírja ezt a kis időjárási viszontagságot.

Fékezzük a palántákat!

Aki paradicsompalántákat nevel, az még benn kell tartsa őket jövő hétig, amikor meleg lesz, de addig kibírják. A fórumon panaszkodott valaki, hogy már túl nagyok a palánták a kis tejfölösdobozokhoz, és nem tudja mit tegyen velük, de talán megpróbálja átültetni őket. Ezt a kertészmérnök viszont nem javasolja.

A tulipánokat a hó nyomhatja
A tulipánokat a hó nyomhatja Fotó: idojaras.hu

„Ettől csak megnyúlnának – mondta. – Inkább késleltetni kellene a fejlődésüket, de ha átülteti őket, akkor még gyorsabban fognak nőni. Ehelyett jobb, ha hűvös helyre tesszük őket, ahol van fény is, mondjuk 15-17 fokos verandára, csak arra vigyázzunk, hogy 5-6 fokban már megfáznak. Ezt a hibát ne kövessük el.”

Az árvácskák kikerülhetnek

Volt, aki amiatt keseredett el, hogy kint kókadoznak a társasház folyosóján az árvácskák, amiket még múlt hétvégén szeretett volna elültetni. Ezeket nyugodtan ki lehet tenni az erkélyre, hiszen kinn át is telelnek. Még jobb, ha belesüllyesztjük őket a hóba, csak ne locsoljuk őket. Mínuszban csak az örökzöldeket kell öntözni, a többi növény úgy védekezik a fagy ellen, hogy eldobja a nedvességet. Ettől kókadtnak tűnhetnek, de ez nem jelent rosszat.

„Emellett az örökzöldekről érdemes a kertekben lerázogatni a havat, nehogy megnyomja őket. Idén már eddig is sok kár keletkezett bennük, de majd írok arról is a blogomban, mit lehet velük tenni – magyarázta Herold Ferenc. – A legfontosabb, hogy meg kell nyugtatni mindenkit, hogy nincsen nagy probléma, ez a télies időjárás csak nekünk, embereknek gond, a természet alkalmazkodik.”

A mi erkélyünkön most puha hóréteg alatt pihennek a kankalinok, pázsitviolák és a pozsgások, őket nem féltjük. Nálatok mi a helyzet? Írjátok meg a kommentekben, vagy ha még maradt bennetek kérdés, tegyétek fel, és Kertember válaszol!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top