Napi tipp

Mikor metsszük a szőlőt?

A szőlő ügyes metszésével éveken keresztül megfiatalítható a tőke. Megmutatjuk, hogyan érhető el a legjobb minőségű és nagy mennyiségű termés.

MIkor metsszük a szőlőt?A szőlő metszését akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartanunk, de ha lehet, ne halasszuk addig, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület “könnyezni” kezd.

Első a rügyvizsgálat

A metszés előtt végezzünk rügyvizsgálatot: a termőrügyet éles késsel (zsilettpengével) a hosszanti tengelye mentén vágjuk ketté.

Ha a metszési felület halványzöld, nem barna, akkor a rügy ép, belőle egészséges hajtás fejlődhet. Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor a rügy károsodott, de kedvező körülmények között még hajtást és azon fürtöt fejleszthet. Ha a rügy alapja, vagy a teljes metszési felület elbarnult, akkor a rügy nem fog kihajtani. A metszés mértékét a rügyek épsége alapján kell eldönteni.

A barackkal még várjunk!

A kajszi és az őszibarack metszését nem szabad a nagyon hideg napokon elsietni. Egyrészt azért, mert rügyfakadás után ellenállóbbá válik a fa a fertőzésekkel szemben. Másrészt azért sem, mert ha nincs szerencsénk és elfagy a rügyek egy része, akkor utólag sajnálhatjuk a lemetszett hajtásokat.

Hogyan messük termőre a szőlőt? Tovább a Hobbikert.hu oldalra >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top