nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kerti dekor
Csináld magad: epres gombok süthető gyurmából

Csináld magad: epres gombok süthető gyurmából

Az epret mindenki szereti, és a gombokért is sokan tudunk rajongani, ezekből született meg a tökéletes kombináció, az epres gomb, amit könnyen elkészíthetünk süthető gyurmából. Még a gyerekek is besegíthetnek. A lépéseket a Kifli és Levendula blog szerzője, a <a href=“http://bloggerina.nlcafe.hu/item/toplist “ target="_blank">Caféblog tavalyi blogversenyének közönségdíjasa</a> mutatja meg.
f Ajánlom

Ha elveszett egy gombunk, és nem tudjuk pótolni, vagy ha egyszerűen csak feldobnánk a gyerekek ruháit néhány egyedi dísszel, a megoldás rendkívül egyszerű – hőre keményedő gyurmából igazán különleges gombokat lehet készíteni, bármilyen színben, tetszés szerinti díszítéssel.

Csináld magad: epres gombok süthető gyurmából

Most azt mutatjuk meg lépésről lépésre, hogyan készíthetünk édes, epres gombokat.

Ezekre lesz hozzá szükségünk:
• hőre keményedő (süthető) gyurma
• kisebb kés (nem recézett élű)
• fogpiszkáló
• sütőpapír

9 Fotó megtekintése

Csináld magad: epres gombok süthető gyurmából

Elsőként kiválasztjuk a színeket – epergombok esetében például élénkpirosat és világoszöldet.
Még több +
A piros gyurmából egy vastagabb hengert formázunk. Megbecsüljük az egy gombhoz szükséges gyurmamennyiséget – érdemes megnézni, mekkora volt a ruhán az eredeti gomb, ennél nagyobbat nem jó készíteni, mert nem lehet majd áthúzni a gomblyukon. A gyurmahengert a szükséges gombok számának megfelelő, egyforma darabokra vágjuk.
Még több +
Epergombok esetében a gyurmadarabokat a legegyszerűbb gömbölyded szív formákra alakítani – ez még a gyerekeknek is nagyszerűen megy.
Még több +
Zöld gyurmából formázzunk három apró levélkét, kissé nyomjuk őket egymáshoz, és a késsel óvatosan húzzuk meg az erezetet.
Még több +
Tegyük a levélhármasokat a piros gyurmaszívekre, finoman nyomjuk is le őket, hogy szépen odatapadjanak.
Még több +
A fogpiszkálóval szurkáljuk meg a piros felületeket, így már pici „epermagok” is kerülnek a gombokra.
Még több +
Végül pedig a fogpiszkálóval két helyen szúrjuk át teljesen a gombokat – az eprek hátoldalán is ellenőrizzük, elegendő méretűek-e a lyukak ahhoz, hogy fel tudjuk varrni őket.
Még több +
Ezután már csak a gombok kisütése és felvarrása marad. A sütést 100 fokon végezzük, 30 percen keresztül, és felvarrás előtt várjuk meg, míg a gyurma teljesen kihűl.
Még több +
A süthető gyurma nagyon tartós alapanyag, és az elkészült ruhadarabot 40 fokon moshatjuk is – szárítógépbe viszont ne tegyük.
Még több +

Néhány tipp:

• Kizárólag nagyon jó minőségű süthető gyurmát használjunk – a kevésbé minőségi típusok sütés közben deformálódhatnak és színüket is elveszthetik.
• Ha kerek, “sima” gombokat készítünk, ne legyen túlságosan vékony a gyurmaalap, mert eltörhet: a legjobb, ha 3-4 milliméteres vastagságra hagyjuk.
• Ha bonyolultabb formájú gombot szeretnénk (például állatfigurát), érdemes inkább egy kör alakú gyurmaalapra tenni a figurát, így biztosan nem fognak a használat során letörni az esetlegesen kilógó részek.

Ha tetszett, nézz körül Évi blogján is, ahol sok-sok további kreatív ötletet találsz, például kiderül, hogyan lesz húsvéti csibe az evőkanálból, vagy csinos virágtartó a használhatatlanná vált sütőformából. Azt is érdemes meglesni, hogyan festenek Pom Pom és társai gyurmafiguraként, amik a szerző kisebbik gyerekének rendelésére készültek.
Megosztás Facebookon