Kerti dekor

Csináld magad: függőágy, amihez varrni sem kell

A drága bolti függőágyak helyett készíthetünk otthon is egyet egy erős anyagdarabból és kötelekből. Kétféleképpen is nekiállhatunk.

Ha bedőlünk egy függőágyba, rögtön úgy érezzük, mintha nyaralnánk, de mivel a boltiak elég drágák lehetnek, érdemes házilag készíteni egyet. Kifüggeszthetjük a nappaliban, aztán ha jó idő lesz végre, akkor a kertben vagy az erkélyen is, ha elég méretes hozzá. Most két olyan egyszerűbb verziót mutatunk be, amikhez varrni sem kell, az elsőt az Outsidemomról.

Csináld magad: függőágy varrás nélkül

Amire szükségünk lesz:

– Egy darab erős anyag (nagyjából 200×100 centis)
– 2×1 méter vastagabb, erős kötél

– 1 méter vékonyabb kötél

A függőágyhoz használhatunk egy komolyabb pamutvászon anyagot, vagy egy használt, kétszemélyes lepedőt, csak ne legyen nagyon régi, mert akkor még a végén kireped alattunk. Ha megvannak a hozzávalók, akkor terítsük ki az anyagot, és hajtsuk be az egyik végét 20 centire, majd fogjuk össze:

Csináld magad: függőágy varrás nélkül




Vegyük elő a vékonyabb kötelet, és kössünk a végére egy kis hurkot, majd fogjuk össze a vásznat a visszahajtott anyag végénél, tekerjük át rajta a kötelet egyszer, a végét vezessük át a hurkon:

Csináld magad: függőágy varrás nélkül

Húzzuk meg jól, és tekerjük még körbe 3-4-szer, majd csomózzuk meg jó alaposan:

Csináld magad: függőágy varrás nélkül

A vastagabb kötelet fűzzük át az anyagon keletkezett hurkon, és kössünk pár csomót a végére:

Csináld magad: függőágy varrás nélkül

Ugyanezt a műveletet ismételjük meg a vászon másik oldalán is, és már csak fel kell függesztenünk a függőágyat. Leírva bonyolultnak tűnik, de a képek segítenek a dekódolásban.

Függőágy 2

A másik módszer még ennél is egyszerűbb, ez eredetileg a Make Magazine-ban, a hobbibarkácsolók bibliájában jelent meg. Csak fogjuk marokra a vászon egyik végét, és kössünk rá csomót, majd ismételjük meg ugyanezt a másik végén is. Ehhez kétszer olyan hosszú kötél kell, mert most félbehajtjuk, és úgy rögzítjük a vászonhoz, hogy a kötél félbehajtott végén áthúzzuk a szárát. Így:

Csináld magad: függőágy varrás nélkül
Ha a másik oldalával is végeztünk, akkor már csak ki kell függeszteni, és jöhet az élvezkedés.
Csináld magad: függőágy varrás nélkül

Legközelebb mutatunk egy komolyabb házi függőágyat, ami úgy néz ki, hogy boltban is vehettük volna. Az egyetlen hátránya, hogy varrógép kell hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top