Kerti dekor

Csináld magad: tarka rongyszőnyeg

Ha van kedvünk fonni, olcsó, személyre szabott rongyszőnyeget készíthetünk a maradék anyagokból.

Ebben a kis szőnyegben az a szuper, hogy nem kell hozzá különleges kézügyesség, szinte varrni sem kell, csak fonni, és a szekrényben lapuló anyagmaradékokból elkészíthetjük. Ráadásul bár házi, elég strapabíró. Az egyetlen hátránya, hogy viszonylag időigényes megcsinálni, de például a tévé előtt töltött órákat is végigfonhatjuk.

Fotók: A Beautiful Mess
Fotók: A Beautiful Mess

Csak rajtunk és a maradék anyagainkon múlik, hogy milyen színekben fog pompázni a szőnyegünk, és ha megvagyunk vele, akkor nemcsak benn használhatjuk, hanem otthonosabbá tehetjük vele az erkélyt, ülhetünk rajta a kertben, vagy hagyhatjuk, hogy a kutyánk vagy cicánk vegye birtokba.



Hozzávalók:
Egy darab erős vászon (akkora, amekkora szőnyeget szeretnénk)

Sok színes anyagmaradék

Egy nagyobb tű (pl. zsákvarró tű)

Fekete fonal
Olló
Textilragasztó

Cellux vagy szigszalag
Impregnáló cipőspré



Vágjuk méretre a vásznunkat, ez lesz a szőnyeg alapja, amire a fonott anyagcsíkokat felragasztjuk majd. Ez a szőnyeg például egy 60×80 centis darabból készült. Ezután kezdjük el csíkokra vágni a kiválasztott anyagmaradékokat, csak arra figyeljünk, hogy a csíkok legyenek legalább 80 centivel hosszabbak a vászondarabunknál, mert a belőlük készült fonat sokkal rövidebb lesz, és még a rojtokra is kell hagynunk anyagot.



Csináld magad: tarka rongyszőnyeg

Most készítsünk be egy teát magunknak, üljünk le a kedvenc sorozatunk elé, és kezdjünk el fonni. Ha végeztünk egy fonattal, akkor ragasszuk le a végét celluxszal, hogy a helyén maradjon. Amikor már színes, fonott kígyók vesznek minket körbe, és az utolsó anyagdarab is elfogyott, nekiállhatunk ragasztani. 



Csináld magad: tarka rongyszőnyeg

Ne sajnáljuk a ragasztót, jó alaposan rögzítsük a vászonra a fonalakat, így tényleg elnyűhetetlen lesz a szőnyegünk. Figyeljünk oda, hogy a szőnyeg két oldalán maradjanak lelógó fonatok, hogy legyenek majd lifegő rojtjaink. Fűzzük be a zsákvarró tűt, és a vászonalap két oldalsó végén varrjuk le a fonatokat, hogy még jobban rögzítsük őket. Távolítsuk el a celluxot, és vágjuk egyforma hosszúra a rojtokat, végül fújjuk le impregnálóval, hogy egy kis nedvesség se árthasson meg neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top