Kert és balkon

Virágos séta Bálint gazdával: Sissi kedvenc parkja

Nincs is olyan messze, csak a szomszédba kell menni egy csodálatos sétára. Szép kút, vagyis Schönbrunn Sissi királyné kedvenc pihenőhelye volt, ide kalauzol most bennünket Bálint gazda.

Az osztrák császárság idején hasonló szerepet játszott, mint Berlin mellett Potsdam, vagy Párizs mellett Versailles. A fenséges, barokk palota és a 200 hektár területű park az uralkodócsalád kiemelten kedvelt pihenőhelye volt, ma pedig szabadon látogatható közpark, amely Bécs belvárosából az U4-es metróval könnyen és gyorsan elérhető. Schönbrunn (Szép Kút) Ausztria egyik legnevezetesebb turistacélpontja. Végleges képét Mária Terézia uralkodása idején alakították ki, és főbb vonásaiban ma is őrzi akkori jellegét. A kastélyt 1,0-1,2 millió, a parkot több mint ötmillió látogató keresi fel évente.

A park hangulatát a két főépület: a négyemeletes császári rezidencia és a vele szemben, a domb tetejére épült gloriette határozza meg. A park ékességei a gyönyörűen kialakított és gondozott virágágyak, a nyírott sövények, a hibátlan fasorok. A sövények többsége gyertyánbokrokból áll, ami azért különleges, mert a XVIII. század francia parkjaiban szinte kötelezőnek tekintették az örökzöld – tuja, boróka, tiszafa – sövények telepítését, a gyertyán viszont lombhullató fafaj. A barokk park merevségét a széles utak és a nagy terek oldják fel és teszik kellemessé korunk embere számára is.

Megnézem
Összes kép (1)

A park változatos programot ajánl fel a látogatónak: lépten-nyomon szemünk elé tárulnak a szobrok, köztük a Neptun-kút, a szökőkutak és vízmedencék, de különleges látvány az állatkert és a pálmaház is. Ritkaságszámba megy a labirintus, amely manapság is jó szórakozást nyújt felnőttnek és gyereknek egyaránt. A park gazdag növényállománya a botanika iránt érdeklődőknek nyújt tartalmas kutatási lehetőséget.

Egy időben gyakran, mostanában már ritkán van alkalmam megcsodálni a Szép Kút környezetét, Ferenc József császár és király kedvelt pihenőhelyét Johann Strauss városában, de ha jó szerencsém arrafelé visz, akkor feltétlenül újból teszek egy sétát Mária Terézia és Sissi királyné pihenőparkjának útjain.


VIRÁGOS SÉTA BÁLINT GAZDÁVAL: KEW GARDENS, A KIRÁLYOK JÁTSZÓTERE

VIRÁGOS SÉTA BÁLINT GAZDÁVAL: MAINAU, A VIRÁGOK SZIGETE

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top