Kert és balkon

Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is. Vannak, amelyekkel nem árt az óvatosság, különösen ha gyermek vagy kisállat is van a környezetében.

Mérgező anyagot a legtöbb növény tartalmaz kisebb-nagyobb koncentrációban, még a házban tartott cserepes növények is. Sőt általában éppen a szépségük miatt tartott virágokkal kell különösen körültekintően bánni. A népszerű ciklámen, az amarillisz és a nárcisz mellett a leander, a fikusz, a könnyező pálma és az anyósnyelv sem veszélytelen. Még hosszan lehetne folytatni ezt a sort, amit minden bizonnyal a két legveszélyesebb, a gyöngyvirág és a ricinus zárna. Miattuk akár kórházba is kerülhetünk!

Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

 

Gyerekek és kisállatok veszélyben

A mérgező dísznövények leginkább a tudatlan gyermekekre veszélyesek, akik szívesen tapogatnak meg és vesznek a szájukba mindent, miközben az őket körülvevő világgal ismerkednek. Különösen vonzók számukra az élénk színek, így például a piros mikulásvirág, amelynek a tejnedve bőrirritációt és hányást okoz. A leander gyönyörű virága is figyelemfelkeltő, miközben ennek a növénynek minden része mérgez. Elfogyasztása súlyos gyomorpanaszokat, szívbántalmakat és akár maradandó idegrendszeri károsodást is okozhat. Más növények – például az anyósnyelvnek is nevezett sansaviera vagy a primula már érintés útján is több kellemetlenséget okozhatnak, bőrpírt rosszabb esetben hólyagokat szerezhetünk be tőlük.

Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

A kisgyerekek mellett a háziállatokra is veszély leselkedik: különösen a macskák szeretik időnként megrágni a növényeket, de a kutyák is belekóstolnak időnként a “zöldségbe”. Nem kell emiatt minden növényt kipakolni a lakásból, inkább előzzük meg a bajt azzal, hogy megfelelő helyre – gyermek érintési távolságán kívül – pakoljuk a problémásabb virágokat, a macskának pedig macskafüvet növesztünk egy cserépben. Ez nem egyéb, mint tálban hajtatott búza vagy vegyes gabona. A növénygondozás során viseljünk gumikesztyűt, így gyakorlatilag kizárt, hogy bármi bajunk legyen tőlük.

Ha mégis gond van, és például a gyerek belakmározott valamelyik veszélyes dísznövényből, az első teendő 2-3 dl langyos sós vízzel hánytatni. Kétéves kor alatti gyereket azonban nem szabad, mert nagy a veszélye, hogy a hányadék a tüdőbe kerül. Amíg a gyomortartalom nem tiszta, 2-3 alkalommal újra meg lehet próbálni a hánytatást, majd rögtön orvost kell hívni.

Mérgező növények listája

Flamingóvirág: nagy, látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya-izgató hatású szaponint tartalmaz.
Primula: a felszínét borító finom szőrök tövénél található mirigyek olyan nedvet tartalmaznak, mely bőrpírt, súlyosabb esetben hólyagot okoz.
Ciklámen: Főleg a föld alatti része, a gumója tartalmazza a méreganyagokat. Már viszonylag kis mennyiségben is komoly emésztőrendszeri (hasmenés, hányás) panaszokat okoz. A Magyarországon vadon növő ciklámenfajták védett növények. Ne vigyük haza őket!
Buzogányvirágok: Mindegyik változata mérgező! Amennyiben a száj nyálkahártyájára kerül, duzzanatot, lenyelés esetén gége-, nyelőcsőduzzanatot, égő marási tüneteket okoz. Azonnali orvosi beavatkozással lehet csak a mérgezést megszüntetni.
Leander: A szép díszcserje szívritmuszavarokat okozó hatóanyagot tartalmaz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel, bármely részét rágta meg gyermekünk.
Tiszafa: Emberre, állatra egyformán ártalmas anyagokat tartalmaz. Idegrendszeri, emésztőrendszeri és szívpanaszokat okoz. Intenzív orvosi ellátásra van szükség a mérgezés esetén.
Fikusz: Tejnedve gyantát és kaucsukot tartalmaz, gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz. Amíg orvoshoz visszük a kicsit, elsősegélyként széntablettát adjunk sok vízzel.
Filodendron: Ennek a növénynek a gyökere tartalmazza a méreganyagot, éppen ezért ritkán okoz gondot. Bőrirritáló és hasmenést okozó hatású.
Kroton: Látványos levelei csábítják a kisgyermekeket, de vigyázzunk, mert a levelek tartalmazzák a mérgező anyagot. Bőrvörösséget, viszketést okoz, elfogyasztva pedig hasmenést, hányást.
Mikulásvirág: Tejnedve tartalmazza a mérget. Bőrirritáló és a gyomor-béltraktusba kerülve hányást okoz.
Gyöngyvirág: A szép, kedves növény minden része mérgező, de a termésekben található a legnagyobb mennyiségben méreganyag. Szívritmuszavart és idegrendszeri panaszokat okoz. Azonnali orvosi beavatkozást igényel csakúgy, mint a ricinus okozta mérgezés.
Ricinus: A növényből nyert tisztított olaj közismert hashajtó hatású. A magja szép fényes, cirmos mintázatú, a gyerekek előszeretettel gyűjtik össze. Vigyázzunk, mert nagyon gyakran fordul elő a ricinusmag okozta mérgezés. Amilyen szép, olyan veszélyes, erősen mérgező anyagot tartalmaz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top