Kert és balkon

Ültess patikát az erkélyedre!

Íme nyolc gyógynövény, ami az erkélyen is jól érzi magát a levendulától a citromfűig. Segítünk, mibe ültesd, és hogyan gondozd őket.

Illatos és hasznos gyógynövényeket nemcsak azok termeszthetnek, akiknek egy egész kert áll a rendelkezésére. Az erkélyen vagy akár a konyhaablakban is lehet veteményesünk!

Citromfű – illatozó nyugtató!

„A mediterrán származású citromfű nagyobb teret igényel, ezért legalább 30 centi átmérőjű cserépbe ültessük – kezdi Soltné Fila Éva, a budapesti Füvészkert munkatársa. – Akár 70-80 centiméterre is megnőhet, így bátran nyírjuk meg, ha szükséges. Apró, fehér virágai júniusban nyílnak, még ez előtt le kell szedni a citrusillatú leveleket. Ki is száríthatjuk őket, szellős árnyékos helyen, esőtől védve.” A citromfű teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő hatású. Enyhe nyugtatók gyakori alkotórésze. Külsőleg bedörzsölésre, fürdőnek, borogatásnak kiváló. Ha rásüt a nap, már 20 Celsius-foknál is párolog az illata, igazi aromaterápia.

Ültess patikát az erkélyedre!

Kakukkfű – gyógyír a gyomornak!

„Talán kevesen gondolnák, de a kakukkfű sok-sok fajtája közül néhány Magyarországon is honos. Igénytelen, nagyon hálás növény, több évig is eltartható” – mondja szakértőnk. 10-30 centiméter magasra nő, és mivel szára fás, télen gondozás nélkül is jól megvan. 15 centis átmérőjű kaspóba ültessük! Leveles hajtásait kell leszedni, és azt lemorzsolni. Kevés öntözést igényel, ám érdemes jó vízáteresztő földbe ültetni, és gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról. Teája gyomor- és bélpanaszokat, görcsöket enyhít. Javasolható étvágytalansággal küzdőknek és makacs köhögés esetén is.

Majoránna – a jó étvágyért!

Sokan azt hiszik, hogy a majoránna tipikus magyar gyógy- és fűszernövény, pedig valójában Dél-Európából származik. Egynyári növény. Magról is vethetjük, bár palántázással sokkal könnyebb lesz a dolgunk. A leveles ágakat a nyár közepétől – de legkésőbb a virágzásig – kell levágnunk. Érdemes időnként megnyírni, mert szebb, dúsabb lesz. A lemorzsolt leveleket szellős, árnyékos helyen, tüllzacskóban szárítsuk! Erre egyébként a legalkalmasabb a padlás. Szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyugtató hatású.

Petrezselyem – a vesénk barátja!

Bár leginkább levesek ízesítésénél használjuk, valójában a petrezselymet gyógynövényként is számon tartják. Erkélyen igen jól termeszthető. Kétnyári növény: az első évben hozza zöld leveleit, amelyet használhatunk, a második évben megjelennek rajta a virágok, amelyekből a magokat nyerhetjük. Ugyanakkor télen sem kell lemondanunk a friss zöldről: petrezselyemgyökeret dugjunk úgy a földbe, hogy 3 centiméter szabadon legyen. Fűtetlen lépcsőházban hamarosan megjelennek rajta a zöld hajtások. A petrezselyem leveléből és gyökeréből is veseműködést serkentő, vesekőhajtó, vízhajtó, hólyaghurutot megelőző teát készíthetünk.

Ültess patikát az erkélyedre!

Menta – frissességért!

Évelő, mediterrán növény, húsos tarackokkal is jól szaporítható. Nagyon gyorsan terjed, ezért érdemes kis edénybe ültetni, és akár 30-60 centiméterre is megnő. Háromféle mentát ültethetünk: zöldet, fodormentát és borsosat. A szárakról virágzás előtt kell a leveleket lefosztani. A mentának emésztést segítő, görcsoldó, nyugtató, epeserkentő és frissítő hatása van. Lepárolt olaja szájvizek alapanyaga.

Levendula – a harmónia illata!

A levendulát sokan szépsége, változatos színvilága vagy éppen illata miatt tartják, hiszen balkonon is szépen díszít, hangulatot varázsol. Ám gyakran nem is sejtik, hogy gyógynövényként is alkalmazható. Védett, meleg helyre ültessük – vagy ilyen részt találjunk neki az erkélyen –, és ne locsoljuk túl gyakran. Inkább a földjét tapintsuk meg, és ha száraz, akkor kapjon vizet. Normál földbe, körülbelül 15 centiméter átmérőjű edénybe ültessük. Védett helyen, ha a földjét levelekkel letakarjuk, áttelel, de a garázsban, kamrában biztosabb a siker. Amikor a legszebben pompázik a virága, akkor szedik, idegnyugtató, görcsoldó, étvágyjavító hatású.

Szurokfű – nők kincse!

Nagyon hálás növény, bő termésre számíthatunk, és még csak nem is kell sokat gondoznunk. Fénykedvelő, de félárnyékban is jól érzi magát. Kevés vízzel is remekül eléldegél, viszont nagyon szereti a meleget. Ha kertbe ültetjük, nem fagy ki, ám cserépben érdemes fagypont felett teleltetni. Érdemes nagyobb kaspóba ültetni, mivel akár 50 centiméter magas és 30 centi átmérőjű bokorrá tud fejlődni. Teája köptető, megfázás esetén remek gyógyír, de menstruációs görcsök, fejfájás és étvágytalanság ellen is hatásos.

Ültess patikát az erkélyedre!

Rozmaring – kezdő termesztők kedvence!

Nagyon hálás növény, örökzöld félcserje. Ma már kapható télálló változat is, ám jobban tesszük, ha a rozmaringot a fagyok idején 5-8 Celsius-fokos, világos helyen tartjuk. Cserépben is sikerrel nevelhető, ezért kezdő gyógynövénykertészeknek kimondottan ajánlott. A levelét is és a virágát is használják; szirmaival teákat aromásítanak, levele emésztést javító, görcsoldó, epenyugtató hatású. Illóolaját nemcsak a molyokkal szemben alkalmazhatjuk, de reuma ellen, bedörzsöléssel is védekezhetünk vele.

Tipp
Sok gyógynövény egyben fűszernövény is. Ha főzéshez is szeretnénk használni, válasszunk ilyeneket. A gyógynövényeket általában nem lehet túladagolni, de használatuk előtt érdeklődjünk az orvosunktól, gyógyszerészünktől.

A cikk a Meglepetés magazin Virágok és kertek különszámában
jelent meg.
Ültess patikát az erkélyedre!

A tartalomból:
– A nagy chiliparádé
– Rózsák háborúja
– Varázsoljunk kiskertből ékszerdobozt!
– Kiszel Péter kertészkalauza: kezdők veteményese
– Föld nélküli szépségek
– Különcök zöldségei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top