Kert és balkon

Kertészkedj a gyerekekkel! – Növeszd újra a salátát!

Ha kifogytunk az ötletekből, hogyan hajtsuk el a kisiskolás gyerekeket a gép és a tévé elől, akkor itt az ideje, hogy meghozzuk a kedvüket a kertészkedéshez. Ebben szeretnénk segíteni egy cikksorozattal. Az első kísérlethez csak egy elhasznált római salátára és egy pohár vízre lesz szükségünk.

Kertészkedj a gyerekekkel!: Növeszd újra a salátát!A közös kertészkedést elkezdhetjük a konyhában pár gyors, de látványos projekttel, és mielőtt belevágunk, kicsit utána is olvashatunk a növények fejlődésének, hogy aztán minél érdekesebben mesélhessük el, mi hogyan és miért történik.

A sorozat második részében már ültetni is fogunk, és a végén aztán kiszabadulhatunk a kertbe, hogy a könnyen nevelhető futóbabbal folytatódhassanak az izgalmak. Addigra a jó idő idő is megérkezik majd a kerti szorgoskodáshoz.

Konyhai maradékból

Az első pár kertészkísérletnek veteményeskert nélkül is nekivághatunk, hiszen például az ablakban is növeszthetünk salátát, újhagymát vagy póréhagymát a konyhai maradékok felhasználásával. Erről öt évvel ezelőtt írt egy inspiráló könyvet Deborah Peterson, és az amerikai bloggerek azóta teljesen rákaptak a gazdaságos kertészkedésnek erre a játékos formájára.

Ebben a műfajban az a jó, hogy a növekedés gyors és látványos, így könnyebben felkelthetjük a gyerekek érdeklődését.



Saláta az ablakban



Kezdjük a római salátával! A lényeg, hogy miután felhasználtuk a leveleket, ne dobjuk ki a lecsupaszított torzsát, hanem állítsuk vízbe, tegyük világos helyre, és várjuk, hogy újra megjelennek rajta a szép zöld salátalevelek. Arra azért ügyeljünk, hogy a torzsán a levelek vastag, alsó részéből is hagyjunk meg valamicskét a növénynek.

Ezután már a harmadik napon több centis hajtásokban gyönyörködhetünk, csak közben cserélgessük rajta a vizet egy-két naponta.

Ha nem jutunk római salátához, akkor megpróbálhatjuk ugyanezt káposztával vagy kínai kellel, a siker nem garantált, de valószínűbb, hogy kihajt, mint hogy esetleg nem. Jégsalátával viszont nem működik ez a trükk, és ha valamiért kudarcot vallunk a római salátával, akkor élhetünk a gyanúval, hogy egy hozzá nagyon hasonló salátafajtát kaptunk ezen a néven a boltban vagy a zöldségesnél.

Ha már újrahasznosítás, akkor a saláta növesztéséhez használhatunk kidobásra ítélt műanyagokat, például egy flakon alját, egy nagyobb vajkrémes- vagy margarinosdobozt. Így környezettudatosságra is nevelhetünk.

Mehet a szendvicsbe?

Ha nagyobbra nőnek a levelek, akkor ellenőrizhetjük a termést. Kóstoljunk meg egyet közösen, hogy ugyanolyan finom lett-e, mint amit korábban elfogyasztottunk róla. Ha elégedettek vagyunk, akkor csinálhatunk belőle szendvicseket,  így szívesebben megeszik a gyerekek a zöldséget, ha végigizgulták, hogyan nő ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top