nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kert
Tedd széppé, ami kopár! – futónövények a kopott falakra

Tedd széppé, ami kopár! – futónövények a kopott falakra

Nem csak azoknak a szerencséseknek ajánljuk a futónövényeket, akik kertes házban laknak. A kopár, gangos házak, lakótelepi blokkok is szépen felvirágoztathatók velük, ha egy kis gondoskodást és megfelelő támaszt adunk nekik.
NLCafé
f Ajánlom
18 Fotó megtekintése

Futónövények kopár falakra

Ez a Dél-Amerikából származó kúszócserje egész nyáron gyönyörű virággal kápráztatja el a gazdáját. Egyetlen hátránya, hogy a fagyot nehezen tűri, ezért teleltetést igényel. Cserépben vagy konténerben tartsuk, és lehetőleg déli fekvésű fal elé vagy teraszra állítsuk ki. Ha a növény hosszú hajtásainak végét lecsipkedjük, az bővebb virágzásra serkenti a muvarfürtöt, akárcsak a hetenkénti tápoldatozás. A laza szerkezetű, tőzeges talajt és a lágy vizet (esővizet) kedveli.
Még több +
A klematisz – közismertebb nevén iszalag – akár 3-4 méter magasra is felfut a falak mentén, ha megfelelő támasztékra talál.
Még több +
A sötétebb virágú fajták ellenállóbbak, a korán virágzók között pedig akad örökzöld is, például a clematis armandii.
Még több +
Alapvetően fényigényes és sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy sok virágot hozzon, de ha odafigyelünk rá, júniustól októberig folyamatosan nyílik.
Még több +
Dús levelei kiválóan alkalmasak rá, hogy eltakarják a takargatni való, málladozó falakat, de kerítések befuttatására és lugasok kialakítására is kiválóan megfelel a hortenzia. A megfelelő növekedéshez azonban támasztékot igényel – ez lehet egy vízszintesen kihúzott drót is akár.
Még több +
Hatalmas felületeket képes beborítani, akár 8-15 méter magasra is megnő. Virágait nyáron hozza júniusban és júliusban, és nagy előnye, hogy viszonylag jól tűri a fagyos időjárást is.
Még több +
Kisebb cserepekben is nevelhető, bot köré futtatható, de a teraszok korlátján, kerítések mentén és házfalakon is szépen felkúszik ez a szép, sárga virágzatú növény. Ha nagy felületet akarunk díszíteni vele, függő cserépben neveljük vagy adjunk neki a terjeszkedéshez megfelelő támasztékot a fal mellett rácsból, vagy párhuzamosan kifeszített huzalokból. Közepesen gyorsan nő, de jó körülmények között – széltől védett, meleg, napos helyen, gyakori öntözés mellett – akár két méter magasra is felkúszhat. Vigyázat, érzékeny a fagyra, és előszeretettel támadják meg a levéltetvek és takácsatkák!
Még több +
Nem csak gyönyörű virágai, de bódító illata miatt is kedvelt kúszónövény a jázmin. Igazán romantikus, bájos dísze a kertnek, ugyanakkor strapabíró és gyorsan növekszik. Fehér virágözönében már februártól gyönyörködhetünk, ha szobában tartjuk, de kinti körülmények között is „beindul” tavasszal, és egészen júniusig pompázik. Fal mellé ültetve támasztékra van szüksége, és a gyakori tápoldatozást, a laza talajt és gyakori öntözést bőséges virághozammal hálálja meg. Napos helyen érzi jól magát, és ha sok virágot szeretnénk tőle, akkor az elvigázott (!) növényen a hajtásokat vágjuk vissza kb. 5-10 cm-re.
Még több +
Hazánkban elsősorban egynyári növényként kedvelt. Gyorsan befutja az elrejteni kívánt házfalakt, kerítéseket, és bár virágai rövid életűek (1-2 napig élnek csak) már nyár közepétől folyamatosan nyílnak egészen az első fagyokig. Érdemes próbálkozni vele, mert nem kényes növény – egyedül arra kell figyelni, hogy a talaj ne száradjon ki alatta –, és egy szezon alatt 2-2,5 méter magasra is felfut.
Még több +
Az egyik legdekoratívabb futónövény, amelyből varázslatos lugasok is kialakíthatók. Nagyon fontos azonban, hogy erőteljes támaszt kapjon a növény, és a gondozására is figyeljünk. A kissé savasabb talajt kedveli, és gyakran kell metszeni is, főleg ha nitrogénnel is trágyázzuk. Dugványt vásároljunk, mert magról nevelve 10-15 évig is eltart, mire meghozza az első virágjait.
Még több +
7-8 méterre is megnő, ezalatt a növekedését serkenthetjük műtrágyával, de ha elérte a teljes méretét, akkor csak abban az esetben adjunk trágyát neki, ha a virágai nem elég színesek. Tavasszal hozza virágait.
Még több +
A futórózsáknak számtalan különféle változata létezik. Ez az egyik legszebb „faldekoráció”, de vigyázni kell rá: metszést és permetezést igényel, mert a levéltetű és a lisztharmat könnyen megtámadja.
Még több +
Így is takarható egy kopár tető.
Még több +
Ki mondta, hogy nem virulhat a betondzsungel?
Még több +
A rózsa soha nem egy ki a divatból, bármilyen düledező házat széppé varázsol.
Még több +
Ismeretlen nevű, buja szépség
Még több +
Egy nagy fal Kínában, hajnalkával befuttatva.
Még több +
Ezen az ajtón öröm belépni.
Még több +
Megosztás Facebookon