nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kert
Rovarok, távozzatok!

Rovarok, távozzatok!

A magazinok képein is látható csodálatos kertek élvezetét csupán egy dolog zavarhatja meg élőben: a darazsak, a szúnyogok és a kullancsok, avagy a kellemetlen csípéseket okozó rovarok. Mintha csak azért találták volna ki őket, hogy semmi se legyen tökéletes, de mi ezt nem hagyjuk annyiban, vegyszermentes házi praktikákkal üzenünk nekik hadat.
NLCafé
f Ajánlom

Darazsak

Viszonylag ritkán csípnek, de amikor igen, az kifejezetten fájdalmas, és még veszélyes is lehet, ha valaki allergiás a mérgükre. A cukros üdítők és a kerti asztalra kitett ebédmaradékok, gyümölcsök sajnos őket is odavonzzák az ember mellé hívatlan vendégként. Lássuk, hogyan vehetjük fel velük a harcot!

Rovarok, távozzatok!

– Először is ne hagyjuk elől gyümölcsöket és főtt ételeket, amik odavonzhatják a darazsakat.
– Állítsunk nekik házi csapdát műanyag flakonból! Vágjuk le egy palack felső harmadát, az aljába tegyünk cukros limonádéval kevert sört, majd a tetejét erősítsük rá fordítva, a szájával lefelé ragasztószalaggal, majd akasszuk fel egy madzaggal egy napfényes helyre. Így a becsalogatott rovarok nem jutnak majd ki belőle, és ha egy kis ecet is kerül a koktélba, akkor távol tarthatjuk a hasznos méheket.
– Furfangosabb módszer, és bátraknak javasolt, ha egy szálkás fadarabot hagyunk kinn a kertben tavasszal. Erre a fészküket építő darázsanyák fel fognak figyelni, és odajárnak majd alapanyagot gyűjteni. Egy ilyen alkalommal könnyen agyoncsaphatjuk őket légycsapóval, és ezzel egy egész darázsfészeknyi rovartól szabadulhatunk meg.
– Inkább kerüljük a színes, virágmintás ruhákat, és ne fújjuk be magunkat parfümmel, mielőtt kimegyünk a kertbe, mert ezzel csak felhívjuk magunkra a figyelmet. Ha üldözőbe vesznek minket, ne csapkodjunk, hadonásszunk, azzal is csak olajat öntünk a tűzre.

Szúnyogok

A két évvel ezelőtti, szúnyogokban gazdag, árvizes év után elég csak feleleveníteni a már bevált praktikákat, hogy nyugodtan élvezhessük a kertünket.

Rovarok, távozzatok!

– Ültessünk levendulát, mentát, macskamentát, citromfüvet, rozmaringot, ezeknek az erőteljes illata taszítja őket. Hatásosak lehetnek az illatos muskátlik is.

– Szintén hatékony lehet, ha erős illatú illóolajokat párologtatunk, például citrusolajat, teafaolajat.
– A citrusok olaját kenhetjük a bőrünke, ruhánkra is, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Sokan használnak eukaliptuszolajat, citronellát, levendulát, kámfort, rozmaringot, cédrusfát.
– Kerüljük ki a problémát, és naplemente idején vonuljunk be a házba. Ha nem adjuk fel ilyen könnyen, akkor a legaktívabb időszak, szürkület után térjünk vissza a kertbe, de ne kapcsoljunk lámpát, vagy legfeljebb LED-ekkel világítsunk.
– Védekezhetünk azzal is, ha kellően áthatolhatatlan ruhákba burkolózunk, és semmiképp se fújjuk be magunkat estére édes illatú parfümmel, dezodorral. Napközben érdemes világos ruhát venni, mert a sötét a tapasztalatok szerint jobban vonzza őket.
– Nagyobb eséllyel ússzuk meg a csípést, ha nem izzadunk, és persze akkor, ha nappal kerüljük a vízparti, nedves, árnyékos területeket.
– Figyeljünk arra, hogy ne tartsunk fenn szúnyogkeltetőket a kertben. Ha valahol feleslegesen áll a víz, öntsük ki.

Kullancsok

A csípésük észrevétlen, mégis veszélyes, mivel komoly betegségeket hordozhatnak (Lyme-kór, agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás), és ha óvatlanul távolítjuk el őket, ezeket át is adhatják nekünk. A meleg telek után jobban el tudnak szaporodni, és a kertekben is egyre többször megjelennek, így idén is számolnunk kell velük.

Rovarok, távozzatok!

– Nyírjuk rendszeresen a füvet, mert a kullancsok a magasabb aljnövényzetben remek búvóhelyet találhatnak. Minél több az árnyékos terület a kertünkben, annál jobban érzik ott magukat a kullancsok. Azért ne vágjuk ki a fákat és alakítsuk pusztasággá a portánkat miattuk, de érdemes okosan kordában tartani a növényzetet.
– A kertünkbe a kedves sündisznók is behozhatják a kullancsokat, ezért érdemes már a kerítéssel megfogni őket.
– Ha kullancsveszélyes helyen járkálunk, akkor vegyünk hosszú nadrágot, és gátlástalanul tűrjük be a zokninkba, emellett gyakran ellenőrizzük, hogy nem mászik-e rajtunk kullancs. Még elcsíphetjük, mielőtt belénk fúrná magát. A nap végén az önellenőrzés pedig kötelező rituálé.

Megosztás Facebookon