Kert

Rovarok, távozzatok!

A magazinok képein is látható csodálatos kertek élvezetét csupán egy dolog zavarhatja meg élőben: a darazsak, a szúnyogok és a kullancsok, avagy a kellemetlen csípéseket okozó rovarok. Mintha csak azért találták volna ki őket, hogy semmi se legyen tökéletes, de mi ezt nem hagyjuk annyiban, vegyszermentes házi praktikákkal üzenünk nekik hadat.

Darazsak

Viszonylag ritkán csípnek, de amikor igen, az kifejezetten fájdalmas, és még veszélyes is lehet, ha valaki allergiás a mérgükre. A cukros üdítők és a kerti asztalra kitett ebédmaradékok, gyümölcsök sajnos őket is odavonzzák az ember mellé hívatlan vendégként. Lássuk, hogyan vehetjük fel velük a harcot!

Rovarok, távozzatok!

– Először is ne hagyjuk elől gyümölcsöket és főtt ételeket, amik odavonzhatják a darazsakat.
– Állítsunk nekik házi csapdát műanyag flakonból! Vágjuk le egy palack felső harmadát, az aljába tegyünk cukros limonádéval kevert sört, majd a tetejét erősítsük rá fordítva, a szájával lefelé ragasztószalaggal, majd akasszuk fel egy madzaggal egy napfényes helyre. Így a becsalogatott rovarok nem jutnak majd ki belőle, és ha egy kis ecet is kerül a koktélba, akkor távol tarthatjuk a hasznos méheket.
– Furfangosabb módszer, és bátraknak javasolt, ha egy szálkás fadarabot hagyunk kinn a kertben tavasszal. Erre a fészküket építő darázsanyák fel fognak figyelni, és odajárnak majd alapanyagot gyűjteni. Egy ilyen alkalommal könnyen agyoncsaphatjuk őket légycsapóval, és ezzel egy egész darázsfészeknyi rovartól szabadulhatunk meg.
– Inkább kerüljük a színes, virágmintás ruhákat, és ne fújjuk be magunkat parfümmel, mielőtt kimegyünk a kertbe, mert ezzel csak felhívjuk magunkra a figyelmet. Ha üldözőbe vesznek minket, ne csapkodjunk, hadonásszunk, azzal is csak olajat öntünk a tűzre.

Szúnyogok

A két évvel ezelőtti, szúnyogokban gazdag, árvizes év után elég csak feleleveníteni a már bevált praktikákat, hogy nyugodtan élvezhessük a kertünket.

Rovarok, távozzatok!

– Ültessünk levendulát, mentát, macskamentát, citromfüvet, rozmaringot, ezeknek az erőteljes illata taszítja őket. Hatásosak lehetnek az illatos muskátlik is.

– Szintén hatékony lehet, ha erős illatú illóolajokat párologtatunk, például citrusolajat, teafaolajat.
– A citrusok olaját kenhetjük a bőrünke, ruhánkra is, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Sokan használnak eukaliptuszolajat, citronellát, levendulát, kámfort, rozmaringot, cédrusfát.
– Kerüljük ki a problémát, és naplemente idején vonuljunk be a házba. Ha nem adjuk fel ilyen könnyen, akkor a legaktívabb időszak, szürkület után térjünk vissza a kertbe, de ne kapcsoljunk lámpát, vagy legfeljebb LED-ekkel világítsunk.
– Védekezhetünk azzal is, ha kellően áthatolhatatlan ruhákba burkolózunk, és semmiképp se fújjuk be magunkat estére édes illatú parfümmel, dezodorral. Napközben érdemes világos ruhát venni, mert a sötét a tapasztalatok szerint jobban vonzza őket.
– Nagyobb eséllyel ússzuk meg a csípést, ha nem izzadunk, és persze akkor, ha nappal kerüljük a vízparti, nedves, árnyékos területeket.
– Figyeljünk arra, hogy ne tartsunk fenn szúnyogkeltetőket a kertben. Ha valahol feleslegesen áll a víz, öntsük ki.

Kullancsok

A csípésük észrevétlen, mégis veszélyes, mivel komoly betegségeket hordozhatnak (Lyme-kór, agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás), és ha óvatlanul távolítjuk el őket, ezeket át is adhatják nekünk. A meleg telek után jobban el tudnak szaporodni, és a kertekben is egyre többször megjelennek, így idén is számolnunk kell velük.

Rovarok, távozzatok!

– Nyírjuk rendszeresen a füvet, mert a kullancsok a magasabb aljnövényzetben remek búvóhelyet találhatnak. Minél több az árnyékos terület a kertünkben, annál jobban érzik ott magukat a kullancsok. Azért ne vágjuk ki a fákat és alakítsuk pusztasággá a portánkat miattuk, de érdemes okosan kordában tartani a növényzetet.
– A kertünkbe a kedves sündisznók is behozhatják a kullancsokat, ezért érdemes már a kerítéssel megfogni őket.
– Ha kullancsveszélyes helyen járkálunk, akkor vegyünk hosszú nadrágot, és gátlástalanul tűrjük be a zokninkba, emellett gyakran ellenőrizzük, hogy nem mászik-e rajtunk kullancs. Még elcsíphetjük, mielőtt belénk fúrná magát. A nap végén az önellenőrzés pedig kötelező rituálé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top