nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kert
Mutatós növények ablakpárkányra

Mutatós növények ablakpárkányra

Nincs mindenkinek olyan szerencséje, hogy saját kertet gondozhasson a háza körül. A szép virágokról azonban nem kell lemondani, hiszen ott áll kihasználatlanul az ablakpárkány. Márpedig ennél jobb helyet keresve se találhatnánk a cserepes növényeknek.
NLCafé
f Ajánlom

Az ablakpárkány-kertészet lehet aprólékos elfoglaltság is, de számos olyan cserepes növényfaj akad, ami egyszerre dekoratív és a szó értelmében véve igénytelen is. Kevés gondozással nagyon lendíthetünk velük nemcsak a lakás külvilág felé mutatott arcán, hanem a közérzetünkön is.

Így kezdj hozzá

Az ablakokba telepített minikertek másik előnye, hogy nemcsak nyáron szerezhetünk örömet vele magunknak, hanem a palánták előnevelésével már jóval tavasz előtt elkezdhetjük a kertészkedést. Az így kifejlődő palántákat aztán tavasszal kiültethetjük cserepekbe. Ilyenkor két fontos dologra érdemes ügyelni: a régi cserepeket fertőtlenítsük ki – mondjuk hipós oldattal –, a cserép alján található lyukra tegyünk belül egy kis kavicsot, amely lassítja a víz kiszivárgását, de nem zárja el az útját teljesen, így a növény alatt nem lesz pangó víz. Ha megvan a cserép, akkor gondoskodjunk belevalóról is: vásároljunk ellenőrzött minőségű A, B vagy C típusú virágföldet – a kiültetendő növény igényeinek legmegfelelőbbet. Emellett vegyünk némi műtrágyát is, ami többféle kiszerelésben és összetételben kapható. Vásárláskor kérjünk tanácsot a kertésztől, hogy az adott növényhez és cserépmérethez mennyire lesz szükségünk a szerből. Szükség lesz még tápoldatra, amit egy-két hetente a növény igényei szerint adagolunk. Ezen kívül más már nem is kell: csak elültetjük a palántát és rendszeresen locsoljuk a kifejlődő növényt.

Mi legyen a cserépben?

A legdíszesebbek általában az egynyári növények. Ilyen például a petúnia, muskátli vagy a törpe dália. Ezek hosszúra nyúló hajtásait folyamatosan visszacsípve bokrosíthatjuk a növényt, így nyár közepére dús, virágzatban és zöld tömegben is látványos lesz. Egész éves díszeket is tekehetünk az ablakba, például kaktuszféléket – kintre készülhet fagyálló fajtákból dekoratív kaktusztál is –, de a szezonnak megfelelő hagymás növények is jól fejlődnek és szépen mutatnak. Ilyen például a jácint, a tulipán vagy a nárcisz. Ezek ugyan hamar elvirágoznak, de utánuk kitehetjük az egynyáriakat, majd mikor ezek ideje is lejár, télre visszakerülhet a kaktusz vagy a törpe örökzöldek – a puszpáng vagy a lecsüngő kecskerágó, a meténg vagy a borostyán is ellenálló fajták és kiválóan megfelelnek erre a célra. Vegyük most sorra azokat, amik a legszebben mutatnak az ablakban!

13 Fotó megtekintése

Virágok az ablakban

Fokföldi ibolya Gondozása nem bonyolult: ügyeljünk rá viszont mindig, hogy a kifakult, elhalt virágokat és leveleket a tövüknél csípjük le úgy, hogy a növényen csak 3-4 levélréteg maradjon. A növény a laza, tápanyagban gazdag földet kedveli. A legjobb az üzletekben kapható tőzegalapú (vagy azt helyettesítő) ültető keverék. A fokföldi ibolya fényigényes növény, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően.
Még több +
Bakopa Napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, de két öntözés között lehetőleg, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Alulöntözés esetén a bakopa nem kókad le, de ledobja virágait és bimbóit, s körülbelül 2 hétbe telik, míg újra virágba borul.
Még több +
Cserjés margitvirág – margaréta A margaréta szereti a napos helyeket. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen szedjük le, ezzel kitolható a virágzás hossza. Tavasszal ültessük át, de ne ültessük őket túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodnak, de nem fognak bőven virágozni. Bármilyen bolti tőzeg vagy tőzegpótló megfelel neki, akárcsak a sima vagy az agyagos virágföld. Az ültetés után tegyük a növényeket napos helyre. Nyáron kaphatnak egy kis tápoldatot, de ne vigyük túlzásba.
Még több +
Csüngő verbéna A csüngő verbéna nem fog túl sok gondot okozni nekünk. Magas a fényigénye, így tűző napon is tarthatjuk. Vízigénye közepes, emiatt rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Ültetéséhez válasszunk a balkonnövények számára összeállított balkonnövény földkeveréket.
Még több +
Fülesternye Igénytelen, könnyen nevelhető egynyári, amely meszes, jó vízáteresztő képességű talajon, napos fekvésben érzi jól magát. Viszonylag jól bírja a szárazságot, ezért a túlöntözést mindenképpen kerüljük el. Ha az elsőként megjelenő virágok némelyikét lecsípjük, dúsabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt.
Még több +
Kékvirágú bojtocska Szereti a napos helyeket. Egyedül az öntözésével kell figyelnünk: a túl sok nedvesség kedvez a szürkepenész megjelenésének, ezért törekedjünk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz. Szaporítása magról történik, márciustól vethetjük magjait.
Még több +
Lepkeorchidea A világos, félárnyékos helyet szereti, a tűző napot nem viseli el, a levele hamar megég. Ideális számára a keleti vagy nyugati tájolású ablakpárkány. Szereti a párás levegőt, ezt az igényét könnyű kielégíteni egy kis reggeli spricceléssel. Segít a megfelelő páratartalom elérésében, ha egy tálcára kavicsot vagy agyaggranulátumot teszünk, ezt benedvesítjük, és erre állítjuk orchideánkat ügyelve arra, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.
Még több +
Perzsa ciklámen Hűvös, félárnyékos helyre tegyük, semmiképpen se a tűző napra. A virágzás és a növekedés ideje alatt tartsuk 10 és 15 fok között. A nyugalmi időszakban elviseli az átlagos nyári meleget is. Rendszeresen öntözzük és távolítsuk el az elnyílt virágokat és az elhalt leveleket. Ezzel serkentjük a növekedést, és hamarosan új levelek és virágok pótolják az elhaltakat. Gondos és rendszeres ápolás esetén több hónapon át folyamatosan hozza élénk színű virágait.
Még több +
Szobai kankalin Fényigényes növény, amely azonban félárnyékban is jól fejlődik. A tűző napot és a szárazságot nem tolerálja, ezért rendszeresen öntözni kell. Jó vízáteresztő, tőzeges, savas kémhatású földet igényel. Az elnyílt virágok eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük. Bár évelő növény, nálunk leginkább csak egyévesként tartják, de a tél folyamán hűvösebb, világos helyen tartva átteleltethető.
Még több +
Törpe dália Kimondottan fényigényes növény. A kifejlett palántákat június közepétől kezdjük el kiültetni végleges helyükre, és ne felejtsük el nyáron folyamatosan öntözni, és az elnyílt virágokat eltávolítani, mert így újabb virágzásra serkentjük a növényt. A gumós dáliákat, érdemes már márciusban egy cserépben előnevelni, majd júniusban szintén kilehet tenni a szabadba. A gumókat ősszel érdemes felszedni és egy 15-18 fokos helyen átteleltetni száraz állapotban.
Még több +
Törpe nebántsvirág Nem szereti a közvetlen napfényt, de lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol minél több a világosság. Egyébként ez egy könnyen nevelhető növény, ami ideális kezdők számára. Ha dússá akarjuk tenni, távolítsuk el róla a hervadt virágokat és az elhalt leveleket. A palántákat általános virágföldbe ültessük, majd tavasszal ültessük át őket, de azután ne bolygassuk, mert dús gyökérzettel szebben virágoznak.Nyáron bőségesen locsoljuk, és vigyázzunk, hogy a földje két öntözés között se száradjon ki teljesen. Télen viszont mérsékelten öntözzük, és engedjük a földjét kicsit kiszáradni. A növekedési időszakban kéthetente adjunk neki szobanövényeknek való általános tápoldatot.
Még több +
Tömött korallvirág Fényigényes, közepes vízigényű növény, amely leginkább átlagos hőmérsékleten érzi jól magát. A tűző napra és a túlöntözésre kifejezetten érzékeny. Ha az elvirágzott virágokat levágjuk róla, akkor általában számíthatunk a másodvirágzására is. Jól bírja a száraz levegőt, ezért a leveleinek permetezésére nincs szükség. Minimum 10 fokos hőmérsékletet kíván.
Még több +
Záporvirág Ez az egyszerűen gondozható alacsony egynyári növény valódi napimádó. A vizet jól áteresztő, homokos, köves talajon nő a legjobban. Virágait éjszakára becsukja, és csak napfényes időben nyitja ki újra. Száraz helyen különösen szépen és gazdagon virágzik.
Még több +
Megosztás Facebookon