Kényes kérdések
Szponzorált tartalom

Bizalmas bajok – te kivel beszéled meg?

Egyedül nem megy. Persze, tudjuk, de olykor nem is olyan könnyű segítséget kérni, megosztani problémánkat, pláne, ha az az életünk valamely intim területét érinti.

Még nem voltam édesanya, amikor az egyik kedves hölgy rokonom arról számolt be, hogy a tizenhat éves lánya megmutatta neki a szerelmes levelet, melyet életében először kapott egy fiútól. Sőt, a kamasz még a tanácsát is kikérte, mit is válaszoljon a vallomásra. Nagyon büszke voltam mindkettőjükre, és bevallom, irigyeltem is rendkívüli kapcsolatukat. „Az anyám lett volna az utolsó a világon, aki egyáltalán tudhatott volna róla, hogy én egy ilyen levelet kaptam, nemhogy elolvashatta volna azt” – ismertem be az igazságot az édesanyának, aki csak annyit fűzött hozzá, ezzel ő pontosan ugyanígy van. Így meg is egyeztünk abban, lánya bizalma olyan különleges kincs, melyre nagyon kell vigyáznia, és bizony igazi anyai kihívás méltónak maradnia hozzá…

Nem baj, ha másban bízik a kamaszod

Az említett történet már csak azért is rendhagyó, mert a serdülőkori személyiségfejlődés legnagyobb feladata: leválni a szülőkről. És a tinédzser éppen az érzelmi világa köré épít először a felnőttek számára olykor bevehetetlennek tűnő bástyákat. Ha ezt nekünk, szülőknek igen fájdalmas is lehet megélni, talán a legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, ő dönthesse el, mit oszt meg velünk. Ezzel teremthetünk esélyt arra, hogy legyenek, maradjanak olyan területek, melyekről gyermekünkkel közösen megegyezünk: ha ott van baj, kérdés, kétely, akkor továbbra is hozzánk fordul. Jó például, ha biztosak lehetünk abban, hogy tinédzserünk testi panaszok, tünetek, betegség gyanúja esetén azonnal szól a környezetében egy felnőttnek, legyen szó akár intim problémákról.

Nőgyógyászok ugyanis nem egyszer számolnak be róla, előfordul, hogy kamaszlányok mire hozzájuk kerülnek, kiterjedt, elhanyagolt fertőzést kell diagnosztizálni náluk. Ami azt jelenti, a tizenéves már jó ideje küzdhetett olyan panaszokkal, mint például a hüvelyi váladékozás, viszkető, égő, maró érzés a szeméremrés környékén. Az anyák pedig ilyenkor kétségbeesetten kérdezik: „de hát miért nem szóltál?” És akkor még nem említettünk azokat a tragédiákat, amikor a szakorvos előrehaladott terhességet állapít meg…

Tehát a lényeg, hogy legyen legalább egy olyan felnőtt a serdülő környezetében, akihez, úgy érzi, bizalommal fordulhat. S ha ez a felnőtt éppen nem az édesanya, próbáljon meg ezen eltávolodásra átmeneti állapotként tekinteni. Mert valószínűleg az is. Az életkor előrehaladtával ismét visszatérhet a bizalommal teli, őszinte kapcsolat lányával, amely immáron két felnőtt nő között rendeződik újjá. Ahogyan egy bölcs barátném megfogalmazta: „ez a jutalmunk, miután a kamasz melletti évek napi erőpróbáit kiálltuk”.

Érdemes fejleszteni!

Az, hogy későbbi életünk során kit fogadunk bizalmunkba, kihez fordulunk bensőséges problémáinkkal, szintén sok mindentől függ. Barátnőnkhöz, édesanyánkhoz vagy a párunkhoz? Ez akár időről időre változhat. És nem is az az igazán fontos, kivel osztjuk meg, ami éppen foglalkoztat minket. A kulcs bennünk van – akárcsak a kamaszok esetében –, hogy képesek legyünk a bizalomra. Hogy felismerjük, ezt most könnyebb megoldanom segítséggel; jobban fogom magam érezni, ha ezt most elmesélhetem; kevésbé fogok félni a döntéstől, ha erről más szempontjait is meghallgatom… Talán valamennyien tapasztaltuk már, hogy olykor nem is olyan könnyű ezeket a helyzeteket beazonosítani, ahogyan az sem, hogy ezután mindezzel őszinte bizalommal forduljunk ahhoz, akit választunk. Sokféle oka lehet ennek a múltbéli rossz tapasztalatoktól kezdve egészen a kora gyerekkori érzelmi fejlődés döccenőiig. De ha ennek tudatában vagyunk, már meg is tettük annak a belső munkának az első lépését, amely egy bizalommal teli felnőtt személyiséget érlel. S hogy mindez megéri-e a belefektetett energiát? Elég, ha csak arra gondolunk, minden emberi kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom: bízom benned, és te bízol bennem!

Szponzorált tartalom. Támogatta a www.intimfertozes.hu.

L.HU.COM.CC.25.02.2019.1885

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top