Kényes kérdések
Szponzorált tartalom

Független szakértőnk minden kényes kérdésre válaszol

Az elmúlt hetekben lehetőséget adtunk olvasóinknak, hogy név nélkül kérdezhessenek független szakértőnktől az intim fertőzésekről. Dr. Radványi Krisztina nőgyógyász válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

„Üdvözlöm!

43 éves nő vagyok, nagyon szeretek fürdőbe járni, de egy ideje mindig gombás fertőzést kapok utána. Tehetek bármit, hogy megelőzzem?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Probiotikumok használata csökkenti a fertőzés esélyét. Ezenkívül a nedves, nejlon fürdőruha azonnali lecserélését javaslom, mert a nedves, sötét és meleg hely jó táptalaj a kórokozóknak. Ha ez a fertőzés főleg gombás jellegű, akkor a szénhidrát-anyagcserét is érdemes ellenőrizni, mert ennek zavarai fokozottan hajlamosítanak a gomba megjelenésére.

„Kedves Független szakértő!

2 hónapja új partnerem van, és azóta háromszor fordult elő, hogy szexuális együttlét után viszkető érzést tapasztaltam. Mi lehet az oka?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Az új kapcsolat új flórát is hoz magával. Hogy ez mennyire problémás, azt az orvosi vizsgálat, szexuális úton terjedő betegségekre irányzott tenyésztés tisztázhatja.

„Tisztelt Független szakértő!

29 éves vagyok, és sajnos igen gyakran elkapok valamilyen fertőzést. A nőgyógyászom nem tudott tanácsokkal ellátni, hogyan tudnám megelőzni, de a napokban olvastam, hogy megfelelő táplálkozással lehet befolyásolni a savegyensúlyt. Milyen táplálkozást javasolna, illetve miként tudnék megszabadulni az állandóan visszatérő fertőzéstől?” 

Dr. Radványi Krisztina válasza: Túl általános megfogalmazás a „fertőzések” kifejezés. Tisztázni kéne a mibenlétüket. Ha gomba, akkor a szénhidrátok mérséklése lenne a cél. Ha baktériumok, akkor a hüvely pH-jának savasításával patikában kapható hüvelyi probiotikumok segítségével, élőflórás joghurt fokozott fogyasztásával lehet javítani a helyzeten, amennyiben nem nemi betegségről van szó.

„Kedves Hölgyem/Uram!

Pár hónapja elkezdtem fogamzásgátló tablettát szedni, és azóta igen kellemetlen tüneteim vannak odalent. Antibiotikummal elmúlik pár hétre, de aztán megint visszajön. Tudna olyan fogamzásgátlót javasolni, aminek nincsenek ilyen mellékhatásai vagy ennek semmi köze a fogamzásgátlóhoz?” 

Dr. Radványi Krisztina válasza: Ha a fogamzásgátlóhoz kötjük a probléma megjelenését, akkor a gomba a legvalószínűbb. Ezt viszont az antibiotikum nem gyógyítja, egyszóval ezt tisztázni kellene. A gomba és fogamzásgátló kapcsolatát probiotikumok használata gátolja.

„T. Doktornő!

43 éves vagyok, és eddig soha nem volt semmilyen fertőzésem. Kb. fél éve azonban állandó problémáim vannak. Már az összes cikket elolvastam önöknél, és a megelőzéstől kezdve minden gyógymódot kipróbáltam, de nincs eredmény. Ugyan most váltottam munkahelyet, és arra gondoltam, hogy esetleg a stressz kiválthat ilyen tüneteket?” 

Dr. Radványi Krisztina válasza: Valóban, a stressz hozzájárulhat. Az étkezés megváltozása is. Jó lenne a hüvelyi pH-t ellenőrizni, kapható ehhez eszköz a gyógyszertárban, és az optimális pH beállítása után kiderül, valódi fertőzés-e.

„Kedves Doktornő!

Nagyon szeretek fürdőbe járni, de már lassan nem merek elmenni, mert mindig gombás fertőzést kapok. Ennek mi lehet az oka? Lehet valamilyen komolyabb betegség van a háttérben? Előre is köszönöm válaszát.”

Dr. Radványi Krisztina válasza: A klór megöli a normális baktériumflórát, és így nagyobb eséllyel szaporodnak el az ellenállóbb gombák. A laktoflóra erősítése csökkentheti a gomba megjelenését.

„Tisztelt Hölgyem/Uram!

2 hónapja az új barátommal való együttlét után csípő érzést tapasztalok, de utána elmúlik, csak közvetlenül utána jelentkezik. Azonban a páromnál semmilyen tünet nem jelentkezik. Érdemes ezzel orvoshoz fordulnom, ez lehet valamilyen fertőzés előjele?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Jó lenne tisztázni, milyen kórokozók jelentek meg az új kapcsolat által. Vagy csak ha eddig nem élt szexuális életet, a változás idézi elő a panaszokat, és idővel múlik.

„Kedves Szakértő!

Az oldalon olvastam, hogy érdemes 90 fokon mosni a fehérneműket, mert akkor elkerülhető az intim fertőzés. Ez vonatkozik a törülközőkre és ágyneműkre is? Illetve ha a párom nem 90 fokon mossa, akkor elkaphatom a fertőzést?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Szerintem nem old meg semmit a 90 fokos mosás, maximum hamarabb tönkremegy a fehérnemű. A kimosott pamut nem tartalmaz kórokozót. Viszont a női gáton, pl. nyári melegben izzadva a bélflóra kórokozói fellelhetőek. Ha a bélflóra probiotikummal ellátott, WC-használat után esetleg nedves törlőkendőt használunk, a nyári melegben esetleg ezüstkolloid sprayt fújunk a fehérneműre, akkor csökkenthető a flórák keveredése.

„Kedves Doktornő!

Érdeklődnék, hogy ha kiderül, hogy bakteriális fertőzésem van, csak antibiotikummal lehet meggyógyítani? Tudna javasolni valami alternatív vagy házi gyógymódot a kezelésére?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Baktériuma válogatja. Az egyszerű, önmagunkból származóakat  baktericid hatású gyógynövények, elemek valóban eltüntethetik. Ilyenek pl. a grapefruitcsepp, ezüstkolloid, propolisz vagy a tengeri só.

„Tisztelt Doktornő!

A párom állandóan visszafertőz, és nem hajlandó elmenni orvoshoz. Már írattam fel neki is gyógyszert, de ugyanúgy előjönnek a tünetek. Esetleg tudna javasolni valamilyen tesztet, amivel kiderül, hogy mivel fertőzzük egymást?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Nem hajlandó? Ez a rész értelmezhetetlen, amennyiben szereti önt, és aggódik az egészsége miatt. 

Magánlaborban orvosi beutalás nélkül lehet ondótenyésztést kérni, azonban némi közreműködés ehhez is kell a részéről. Ha ennyire sem hajlandó, akkor hát…

„Tisztelt Doktornő!

A barátom kérésére elkezdtem lent borotválni magamat, és azóta állandóan intim fertőzést kapok a fürdőkben, szaunákban és mindenhol, ahol csak lehetséges. Ez a borotválás következménye, vagy más lehet a háttérben? Hogyan tudnám megelőzni?”

Dr. Radványi Krisztina válasza: Amennyiben ez bőrirritációt jelent, akkor annak a fertőtlenítése, ápolása, szárazon tartása javasolt. Hüvelyi fertőzéssel nem tudnám összefüggésbe hozni.

„Kedves Független szakértő!

A kedvesem szeretné, ha fogamzásgátlót szednék, de mivel hajlamos vagyok a hüvelygombára, és azt olvastam, hogy fogamzásgátló is okozhatja, így tartok tőle. Ebben az esetben valóban arra számíthatok, hogy gyakrabban jelentkezik nálam fertőzés?” 

Dr. Radványi Krisztina válasza: Van rá esély, de nem kötelezően történik így.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top