Kényes kérdések
Szponzorált tartalom

5 kérdés, amit sokan nem mernek feltenni a nőgyógyásznak

Vannak kérdések, amelyekről sok nő azt hiszi, hogy ő az első a világon, akiben felmerülnek, ezért még a nőgyógyásznak sem meri feltenni ezeket. Pedig ha tudnák, hogy hányszor találkoznak az orvosok ezekkel a teljesen hétköznapi, mégis kínosnak érzett problémákkal…

Hova fordul az ember, ha valamit cikinek érez megkérdezni a nőgyógyászától? Hát persze, hogy az internethez. Pedig az alábbi információkért különösen érdemes inkább szakértőhöz menni, mielőtt bedőlnénk valami kétes forrásból származó tévhitnek. Megkérdeztünk két nőgyógyászt, dr. Deli Balogh Ildikót és dr. Tolnay Lajost, hogy milyen „kínos” kérdésekkel találkoznak a leggyakrabban, és mi a válasz a felmerülő problémákra.

Normális, hogy egy nőnek mindig betétet kell hordania, mert állandó folyása van?

 „A két lábon járás következtében a hüvely csaknem függőleges helyzetben van, emiatt a nyálkahártya által termelt nyálka kicsurranhat. Normálisan egészséges nőből kevés váladék ürül egész nap, ezért elég egy pamutbugyi a felitatáshoz. Ha ennél több van, akkor azt kezelni kell gyógyszerekkel vagy esetleg méhszájműtéttel. Betéttől még senki sem gyógyult meg!” – mondja dr. Deli Balogh Ildikó. Tehát a folyás, különösen, ha színe és szaga is van, nem természetes velejárója a női létnek, hanem valamiféle fertőzésre vagy más betegségre utalhat.

Össze lehet szedni fertőzést uszodában vagy a vécén?

Dr. Deli Balogh szerint egyértelműen nem:

„Ha valaki ráül egy nyilvános vécére, aminek koszos az ülőkéje, akkor a fenéken és a combok hátulján lesz szennyeződés. De szerintem papírvédelem nélkül senki sem ül rá, csak guggol fölötte, míg a dolgát intézi. Így nem mehet kórokozó a bőrre, a hüvelybe pedig lehetetlen, hogy innen kerüljön.

Fürdőben elkapni valamit is kizártnak tartom a magyar higiéniai szabályok miatt. Ha bizonyos számú baktérium van a vízben, akkor azonnal hipoklórsavat vagy más igen erős fertőtlenítőt vegyítenek a medence vizébe. De azt igen sokan elfelejtik, hogy bármilyen vízből kijőve levegyék magukról a vizes fürdőruhát. Így saját testük melegével szárítják meg azt, ezáltal kihűtve az általa fedett nemesebb szerveket: húgyhólyagot, petefészket, méhet. Ezek kihűlve »felengedik« a baktériumokat, melyek addig csak a bőrön voltak, és az addig steril helyeken vígan szaporodnak…”

Higiénikusabb leborotválni az intim szőrzetet?

Az orvosok többsége ellenzi a borotválást, mégpedig az alábbi okokból:

„Ez egy újfajta divat, tíz-tizenöt éve terjed a mi kultúránkban. Ha tiszta, ápolt a bőr, és a szőrtüszők is »eltűrik« a gyakori kitépést, akkor lehet szép a bőr. A gyulladt, sebes Vénusz-domb és a piros pöttyös, borostás comb nemcsak hogy csúnya és fájdalmas, de komolyabb bőrfertőzések is kiindulhatnak innen. Ha már valaki ezt az igen kellemetlen beavatkozást vállalja, akkor érdemes villanófény-kezeléssel elpusztítani a feleslegesnek ítélt szőrtüszőket, és ha kell, férfihormon-csökkentő gyógyszereket szedni. Aki sosem bántja, annak nincs szőrtüszőgyulladása.”

Ha valaki viszketést tapasztal intim tájékon, akkor biztosan elkapott valamit?

Nem feltétlenül. Hüvely környékén érezhető viszketést rengeteg minden okozhat a hüvelygombától kezdve a szexuális úton terjedő betegségekig, de nem kell azonnal kérdőre vonni a partnert, ugyanis a legtöbb esetben a hüvelyben felborult savegyensúly, illetve a megváltozott hüvelyflóra okozza a bajt. Dr. Tolnay szerint sokszor akár patikai készítményekkel is orvosolható a probléma, csak akkor kell feltétlenül nőgyógyászhoz fordulni, ha a következő menstruáció után sem múlna el a viszketés.

Mitől fájdalmas a szexuális együttlét?

Dr. Tolnay Lajos azt tapasztalta, hogy a nők a fájdalmas szexuális együttlét kérdését élik meg a leginkább kínosnak, erről nagyon félve mernek csak kérdezni, pedig sok nőt érintő probléma.

Rengeteg oka lehet. Ha ezek közül az összes fizikai betegséget kizárta az orvos, akkor nem árt a lelki okokat megvizsgálni pszichológus segítségével, de mindenképp nőgyógyászhoz érdemes fordulni első körben. Gyulladástól elkezdve a méhszájseben át a fertőzésekig, hüvelygombáig sokféle oka lehet a fájdalmas szexnek. Utóbbira főleg akkor van esély, ha a probléma csak egy bizonyos ideje jellemző, és nem a kezdetektől tapasztalható.

Szponzorált tartalom. Támogatta a Canesten termékcsalád.

L.HU.COM.CC.25.02.2019.1885

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top