Kedvenc apuka cikkek

Keressük az ország kedvenc apukáját!

Néha szigorú szülő, néha játszópajtás, barát, cinkostárs. Nincs egyetlen recept arra, milyen a jó apa. Egy biztos: nem valami tökéletes, másvilági lény. Egyszerűen csak ember, aki arra törekszik, hogy a srácainak boldog gyerekkoruk legyen, és majd egészséges felnőtt emberekké váljanak. De vajon mi a titka? Mondjátok meg ti! Keressük meg együtt az ország kedvenc apukáját!

Nem volt idilli gyerekkorom. Igazából piszok nehéz volt. Az első hat év egy dohos, alagsori, fürdőszoba nélküli kis garzonban telt, de ez is több volt a semminél, fiatal szüleimnek még nem telt többre. A nehéz körülmények, a korai gyerekvállalás és pár rossz döntés nyomán anyám az alkohollal kötött két évtizedre szóló bonthatatlan frigyet. Sosem felejtem el a szorító érzést a gyomrom tájékán, ami szép lassan kerített a hatalmába, mikor észrevettem, hogy anyu már megint egyre többször surran be a spejzba, és válik a bor hatására szép lassan tüneményes édesanyából szörnyeteggé. Kisgyerekként látni ezt borzasztóan félelmetes.

Valahol mélyen persze mindig éreztem, hogy imád, de ezt a bizonyosságot elnyomta az állandó szorongás, az afelett érzett aggodalom, hogy vajon milyen állapotban találom, amikor hazaérek az iskolából, nem gyújtotta-e föl a padlószőnyeget az utolsó cigije parazsával és nem zárt-e ki megint a lakásból, átadva magát a mély, mámoros álomnak. Utóbbi sokszor megtörtént sajnos. Ilyenkor apukámat hívtam sírva, aki rendszerint elrohant a munkahelyéről, hogy betörje az ajtót vagy valahogy megoldja a helyzetet – és megpróbáljon összekanalazni engem. És mindig sikerült neki. Nem csinált nagy dolgokat, egyszerűen csak figyelt rám, és szeretett. Mellettem volt, akár egy bástya, akire tudtam, történjék tűzvész, égszakadás, földindulás, mindig számíthatok. És lehetett az életünk bármilyen nehéz, ő mindig megtalálta a módját, hogy végül mosolyt csaljon az arcomra. Apu volt az én szuperhősöm.

Anyunak húsz évébe telt, mire sikerült leszámolnia az itallal. Élete utolsó éveiben számtalanszor bizonyította, hogy tud ő jó anya is lenni, de sajnos ez az időszak már nem tarthatott sokáig. Még nem volt 52 éves, amikor eltemettük. Akkor láttam először zokogni az én szuperhős apámat.

Azóta eltelt hat év, apu pedig példásan összeszedte magát. Nem vagyunk már napi kapcsolatban, neki is megvan a maga élete és nekem is. De tudom jól, ha bármilyen nehézséggel találom szembe magam, ő az, aki félretéve mindent, gondolkodás nélkül rohan, hogy segítsen. Most is ő az én szuper apukám, akinek kimondhatatlanul hálás vagyok mindazért, amit értem tett. Akinek köszönhetem azt, hogy a sok trauma ellenére ép elméjű és ép lelkű felnőtt vált belőlem.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az apák szerepe abban, hogy az emberpalánták egészséges lelkű, magabiztos felnőttekké cseperedjenek. Mi itt az NLCafénál úgy gondoljuk, eljött az ideje, hogy most egy kicsit az édesapákra irányítsuk a figyelmet, ezért a magunk eszközeivel mi is szeretnénk tenni azért, hogy egy kicsit több elismerést kapjanak.

Keressük az ország kedvenc apukáját!

Úgy döntöttünk hát, hogy megkeressük az ország kedvenc apukáját.

Ehhez pedig a ti segítségetekre van szükségünk. Arra kérünk benneteket, hogy ha van egy kedves, megható történetetek az édesapátokról, a férjetekről, vagy bármelyik ismerősötökről, aki szerintetek megérdemelné az ország kedvenc apukája titulust, írjatok nekünk a kedvencapuka@nlcafe.hu címre. A levélben írjatok:

  • egy konkrét történetet, amellyel megindokoljátok, miért gondoljátok úgy, hogy a ti jelölteteket illeti az ország kedvenc apukája cím,
  • fontos, hogy adjátok meg a saját elérhetőségeteket
  • és a jelöltetek e-mail címét és telefonszámát, hogy fel tudjuk majd venni vele a kapcsolatot, ha a döntőbe kerül.*

Azt, hogy kik lesznek a döntősök, az NLCafé zsűrije fogja kiválasztani a legszívhezszólóbb történetek alapján, s végül majd Ti szavazhatjátok meg, hogy ki legyen a győztes.

A zsűri tagjai:

  • Varga Izabella színésznő,
  • Till Attila riporter, műsorvezető, rendező,
  • Varró Dániel költő, műfordító,
  • Pácsonyi Daniella, az NLCafé főszerkesztője és
  • Dunai András, a Centrál Médiacsoport digitális üzletág-igazgatója.

Aki megnyeri az ország kedvenc apukája versenyt, az értékes nyereményekkel gazdagodik: családi wellness pihenést kap (2 felnőtt és 2 gyerek részére szóló, 2 éjszakás, félpanziós utalvány formájában) a családbarát (alsópáhoki) Kolping Hotelbe (további részletek itt olvashatók), valamint egy családi kalandpark belépő és egy rekesz kézműves sör is boldogítja őt és a családját.

 

Várjuk a jelöléseket május 29-ig! Keressük meg együtt az ország kedvenc apukáját!

*A játék részletes szabályzata itt található.

Olvass megható történeteket az apaságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top