Aktuális

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

Az első akadályon túl vagy: megpályáztak az áhított állást és behívtak az interjúra. A következő próba bebizonyítani, hogy a te vagy a posztra a legalkalmasabb.

Mindannyian kerestünk már állást és jutottunk el az interjúig: nem is olyan egyszerű legyűrni a drukkot, ami ilyenkor befészkeli magát a gyomrunkba. Lehet, hogy teljesen nem is sikerül, de azért adunk néhány tippet, hogyan vegyük könnyebben az akadályokat. Nem is gondolnánk, hogy néhány apró trükkel és előkészülettel, mennyivel járulunk hozzá a későbbi, esetleges sikerhez.

Már otthon készülni kell

Tippek a sikeres állásinterjúhozA felkészülést már otthon el kell kezdeni. Azt, hogy a megpályázott állásra a képességeink adottak-e, azt mindenki el tudja dönteni magában. Ha igen, akkor tulajdonképpen nincs miért izgulni, ha nem, akkor viszont fontos, próbáljunk meg magabiztosak lenni, és győzzük meg az interjúztató személyt, hogy minket keres. Ha biztosra szeretnénk menni, de legalábbis jobb esélyekkel indulni, érdemes már az interjú előtt készülni a kérdésekre, éles helyzetben, ha felkészületlenül ér bennünket, akkor könnyen zavarba jöhetünk.

Gyakoroljunk

Készülj fel, és gondold át, hogy mit szeretnél elmondani magaddal kapcsolatban. Nyugodtan gyakorolhatsz a tükör előtt, akár a mosolygást is, így látod, hogy milyen arcot vágsz, hogyan gesztikulálsz. Ha alkatilag szorongós típus vagy, és nincs tapasztalatod, mert például pályakezdőként igyekszel túljutni az első megmérettetésen, vagy mert 20 éve nem kellett állásinterjúra menned, akkor érdemes szakember vagy a legjobb barátok segítségét igénybe venni, akik előtt eljátszhatod, mit is mondanál magadról.

„A legjobb, ha a hangot felvesszük, majd visszahallgatjuk. És nem szégyen négyszer-ötször is elmondani a bemutatkozásunkat próba közben, ez segíti a begyakorlást” – mondja Joó Zsuzsanna, karriertanácsadó. Aki hosszú ideig dolgozott egy munkahelyen, és most kell váltania, valószínűleg nincs „edzésben”. Különösen a negyven év felettieket érintheti ez. „Nekik azt javaslom, hogy forduljanak a fiatalokhoz, a gyerekeikhez vagy azok barátaihoz, ismerőseihez. Nem szégyen tőlük kérdezni és tanulni, mert nekik nagyobb rutinjuk lehet az álláskeresésben. Kérdezzék meg tőlük, milyen kérdésekre számíthatnak, vagy mit tegyenek, ha hirtelen nem tudják, mit mondjanak.”

A magabiztosság ugyan fontos, azonban nem hoz mindig sikert. A szakember szerint nem árt, ha mindenki megjegyzi: nagyjából egyforma végzettségű és képzettségű embereket hívnak be az interjúra. „Az a feladat, hogy kitűnjünk valamivel a sok egyforma pályázó közül. És ez nem könnyű: nagyon át kell gondolni, mi az a tulajdonság, képesség, tapasztalat, ami előnyünkre válhat. És ha van ilyen, azt feltétlenül bele kell írni az életrajzba, nem kell szégyenlősnek lenni.”

Tippek a sikeres állásinterjúhoz


Az interjú előtt

Gondold át, hogy mit fogsz viselni az interjún és azt készítsd elő. Ne az utolsó pillanatban kelljen levasalni, vagy kiderül, hogy hiányzik róla egy gomb és még azzal kell foglalatoskodni indulás előtt – sok idegeskedéstől kímélheted meg magad. Az önéletrajzot és a motivációs levelet ugyan már beküldted, de legyen meg kinyomtatva is és vidd magaddal, hátha szükség lehet rá. Figyelj az étkezésre is: ne menj üres hassal, mert nem fogsz tudni rendesen figyelni, de teli hassal sem: ott fogsz feszengeni a székben, hogy kényelmesen tudj ülni és kibírd az interjú végéig. Mindig indulj el időben, a késés nem vet rád jó fényt. Nézd meg előre, hogy hová kell menni, az hogy nem találtad elsőre, nem jó kifogás. Amikor odaértél, kapcsold ki a mobiltelefont, arra fél órára csak magadra és az interjúztató személyre koncentrálj.

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top