Izzadásgátlás

Nyáron a langyos víz tesz jót

Nyáron, nagy hőségben az ember jóval gyakrabban kívánja a folyadékot, és a napi átlag többszörösét is képes meginni. Ez természetes és normális reakció, hiszen a melegben a test jóval több vizet párologtat el, amit pótolni kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékletű italokat veszünk magunkhoz.

Nincs jobb, mint kánikulában egy jéghideg sör vagy egy hűvös üdítőital. Elterjedt nézet, hogy nagy melegben ezekkel tudjuk legjobban csillapítani szomjunkat és hűteni szervezetünket, és a reklámok is arra buzdítanak, hogy ezekből a jó ízű italokból minél többet fogyasszunk. Ami azonban az ízlésünknek jó, nem biztos, hogy a szervezet egészségét is szolgálja.

Nyáron a langyos víz tesz jót

 
A test normális hőmérséklete 37 Celsius-fok körül alakul. A hőségtől felhevült szervezet ennél jóval melegebb is lehet, ami arra készteti a bőr pórusait, vérereinket, hogy kitáguljanak, és így azokon keresztül nagyobb intenzitással áramolhasson a vér, amit a bőr felületén zajló párolgás, az izzadás hűt. Így igyekszik a belső hőmérsékletet az optimális mértéken tartani a szervezet. Ha egy ilyen felhevült, nagy intenzitással dolgozó szervezetbe hirtelen nagy mennyiségű, jelentősen hidegebb folyadék kerül, például egy húzásra megiszunk egy doboz 7-8 fokos sört, az valóságos sokként hat szerveinkre, és még inkább megterheli az amúgy is túlpörgött rendszert. A gyengébb, idősebb szervezet szélsőségesen reagálhat ilyen hatásra, akár infarktus is bekövetkezhet. A szív és érrendszer mellett a gyomor és a belek is kárát látják a túlzottan lehűtött folyadékok intenzív bevitelének.

Nyáron a langyos víz tesz jót

Mi tehát az egészséges eljárás kánikulában? Az ideális, ha szoba-hőmérsékletű, vagy akár annál egy kicsivel melegebb folyadékot, lehetőleg tiszta vizet fogyasztunk. Langyos vizet inni talán nem a legkielégítőbb élvezet, de mindenképpen elejét veszi a hideg folyadék okozta sokkhatás káros következményeinek. A hőmérséklet mellett fontos a folyadékbevitel intenzitását is kordában tartani. Az emésztőrendszernek az tesz jót, ha a nyári időszakban szükséges 2-4 liter vizet fokozatosan pótoljuk, és egyszerre nem iszunk 2-3 deciliternél több folyadékot. Javasolt tehát, hogy mindig legyen nálunk egy vizes palack, amiből folyton, kortyonként iszogatunk langyos vizet, így pótolva az izzadás során elvesztett folyadékot. A verejtékezés kellemetlen hatásait pedig egy hatékony izzadásgátló dezodorral tudjuk mérsékelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top