Izzadásgátlás

Másként izzadnak a nők, mint a férfiak

A jól ismert mondás szerint a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek a Földre. A két nem közötti különbségeket hosszasan lehet sorolni, azt azonban kevesen gondolnák, hogy a verejtékezés terén is jókora eltérések vannak közöttünk.

Azt gondolhatnánk, hogy két, megközelítőleg hasonló méretű emberi szervezetnek – legyen az akár férfié, akár nőé – egyforma terhelés mellett ugyanannyit kell izzadnia ahhoz, hogy az ideális, 37 Celsius-fokos testhőmérsékletét fenntartsa. Mivel igen kézenfekvőnek tűnik ez, sokáig senki sem törődött a kérdéssel, azonban a közelmúltban amerikai és lengyel kutatók felvették a verejtékezést is az emancipációs listára, és szorosabb vizsgálat alá vonták a témát.

Meglepő eredményekre bukkantak. Annak ellenére, hogy a nőknek több verejtékmirigyük van, mégis jóval kevesebbet izzadnak. Egy edzőtermi körülmények között lefolytatott kísérlet során, amikor férfiak és nők ugyanazt a mennyiségű edzésmunkát végezték el, kiderült, hogy az erősebbik meg közel kétszer annyit, átlagosan 1,12 liternyi verejtéket izzadt, szemben a nők átlagos 5,7 decis „termelésével”. A további kutatások csak megerősítették, hogy függetlenül attól, hogy ki milyen fizikai kondícióban van, a nők csak feleannyi izzadságot választanak ki, mint a férfiak. Ennek ellenére a nők ugyanúgy képesek fenntartani egészséges belső testhőmérsékletüket, mert a kevesebb verejtéket jóval hatékonyabban választja ki a bőrük. A tudósok valószínűnek tartják, hogy az eltérő hormonális működés lehet az egyik lehetséges magyarázat a jelenségre, és annak is köze lehet a dologhoz, hogy arányaiban a nők teste kevesebb vizet tartalmaz a férfiakénál.

Másként izzadnak a nők, mint a férfiak

 

A másik alapvető különbség már jóval kevésbé hízelgő a nőkre nézve. Bebizonyították ugyanis azt is, hogy bár kevesebbet izzadnak, a nők verejtéke mégis erősebb és kellemetlenebb szagú. Talán nem véletlen, hogy éppen a tisztaságra és rendre oly kényes Svájcban végezték el azokat a kísérleteket, amelyek kimutatták, hogy a női verejtékben, amely – ellentétben a férfiéval – szagtalan kénvegyületekben gazdag, a baktériumok hatására tiolok (kéntartalmú szerves vegyületek) jöttek létre, s ezeknek jellegzetes, csípős, a hagymához hasonló szaguk van. A férfiak szervezete azonban egy kevés kénvegyület mellett túlnyomórészt zsírsavakat választ ki, amelyek a baktériumok „közbenjárására” sajtszerű aromát árasztanak.

Szerencsére ezeket a szagokat elég könnyű kordában tartani. Rendszeres tisztálkodással és a megfelelő, hatékony izzadásgátló készítmények segítségével megelőzhetjük, hogy egy elhanyagolt zöldségesstand orrfacsaró levegője lengjen körül minket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top