Izzadásgátlás

Jobban izzad, aki fitt?

Minél edzettebb valaki, annál jobban izzad. Ez eddig általánosan elfogadott nézet volt a tudósok körében, éppen ezért meglepő az Ottawai Egyetem kutatóinak azon megfigyelése, hogy a két tényező között nincs is igazából összefüggés. Vagy mégis van?

A közelmúltban nyilvánosságra hozott eredmények szerint csak két dolog befolyásolja, ki mennyit izzad: a fizikai terhelés és a bőrfelület mérete. Ugyanakkora fizikai megterhelés alatt a nagyobb darab emberek tehát több izzadságot adnak le, de ennek mennyisége akkor sem lesz több vagy kevesebb, ha edzett az illető, vagy éppen nincs jó kondiban.

Jobban izzad, aki fitt?

 

A korábbi elképzelés szerint egy edzésben lévő ember szervezete eleve érzékenyebben és gyorsabban reagál a külső hőmérséklet változásaira éppúgy, mint a szervezet belső hőjének ingadozására, mert hozzászokott ahhoz, hogy hirtelen nagy fizikai megterhelés érheti, aminek felszabaduló hőjét hatékonyan és gyorsan kell leadni az izzadás révén. Eszerint tehát a fitt szervezet gyakorlatilag állandó hőmérséklet-figyelő üzemmódban van. Ezzel szemben egy átlagos kondíciójú személy számára ritkább és ezért különlegesebb állapot, ha a szervezetének hőmérséklete hirtelen megemelkedik, és ezért a hűtésére szolgáló verejtékmirigyek reakciója is lassúbb. Így is lehet fogalmazni: nincsenek edzésben a verejtékmirigyek és az azokat irányító szimpatikus idegrendszer, ezért lomhábbak egy kevésbé fitt embernél.

 

Jobban izzad, aki fitt?

 

A két elmélet szöges ellentétben áll egymással, amit előbb vagy utóbb egy megbízható kutatással fel kellene oldani. Addig viszont marad a személyes tapasztalat: mindenki magán próbálhatja ki, hogy rendszeres edzés, fitt életvitel mellett hogyan változnak meg verejtékezési „szokásai”. Ha valaki úgy találja, hogy edzettebben többet izzad, az még nem feltétlenül igazolja az első elmélet állításait. A megnövekedett verejtékezés ugyanis lehet betegség jele is, például keringési, érrendszeri zavaré is, amit lehet, hogy éppen a feszített edzések váltottak ki. Ajánlatos tehát orvossal konzultálni, mielőtt végleges következtetést vonnánk le. Ha a doktor egészségesnek talál, akkor bizony az első verzió az igaz ránk nézve. Így vagy úgy, többet vagy kevesebbet mindig verejtékezni fogunk, de ez ne tántorítson el minket egy-egy kiadós edzéstől. Inkább tartsunk magunknál valami kellemes illatú izzadásgátló dezodort.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top