Húsvét (archiv)

Serpenyõs báránycomb




120 perc + 2-3 óra pihentetés
775 kcal/3256 kJ
 










Hozzávalók 6 személyre:
1 ek. fehér szemes bors, 5 gerezd fokhagyma, 2,5 pohár száraz fehérbor, fehér ecet, 8 ek. olívaolaj, 1 db, kb. 1,5 kg-os báránycomb, 3-4 babérlevél, 1 zeller, 1 sárgarépa, 1 kg krumpli, húsleves (leveskockából), 1 ek. Worcester-szósz, só.

1 ek. borsot 2 gerezd fokhagymával sütőpapírba csomagolunk, és húsklopfolóval összetörjük őket. Egy tálba helyezve elkeverjük fél pohár borral. A húst megtisztítjuk, vízzel és ecettel lemossuk, megszárogatjuk, és vágásokat ejtünk rajta, melyekbe a borsos-fokhagymás keveréket beledörzsöljük. A megmaradt keverékkel, 2 ek. olajjal, a maradék borral meglocsolt combra babérleveleket teszünk, és 2-3 órát pihentetjük. Ezután a combot lecsepegtetjük, majd a maradék olajon egyenletes barnára pirítjuk, sózzuk, hozzáadjuk a maradék fokhagymát, a felkockázott zellert és sárgarépát. A comb levébe belekeverjük a Worcester-szószt, majd meglocsoljuk vele a combot. Időnként megforgatva, a húslevessel locsolgatva 180 °C-ra előmelegített sütőben, 50 percig alufóliával lefedve sütjük. Ekkor mellétesszük a krumplit, és fedetlenül további 40 percig sütjük. A tepsiben tálaljuk.












Jó tudni!
• Van, ahol a bárányt félig átsütve fogyasztják, így a comb belsejében a hús rózsaszín marad; ehhez 1 óránál több ideig nem szabad sütni. Mi inkább a jól átsült húst szeretjük; hogy minél puhább legyen, akár meg is duplázhatjuk a sütési időt, ha közben rendszeresen locsolgatjuk a húst a levével vagy forró levessel.
• A krumpli ropogósabb lesz, ha előtte, már kockára vágva, 2-3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Meghinthetjük sóval és vízzel kevert olajjal. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top