Húsvét (archiv)

Húsvéti dekorációs tippek

Elég egy-két színes húsvéti dekoráció, hogy ne csupán a naptár jelezze a várva várt tavaszi ünnep közeledtét. Íme néhány házilag is elkészíthetõ tipp, amivel húsvéti hangulatot varázsolhatsz otthonodba.







Mutatós asztaldíszt is készíthetsz a pipikből
Bolondos csirkék

 

Vastag karton és vékonyka dróthuzal segítségével mókás asztali díszt fabrikálhatunk. Rajzoljuk meg a csirke mintát különböző méretekben, majd másoljuk rá a színes kartonra, és vágjuk ki őket. Színes karton híján dolgozhatunk natúr színű papírral is, ebben az esetben azonban festékre is szükségünk lesz. A szárnynak és a taréjnak valót maradék textíliából szabjuk ki, majd ragasszuk fel őket a szárnyasokra. A szem helyére és a farktollak hegyébe apró gyöngyöket ragasszunk. A lábakhoz fonjuk össze három vékonyka dróthuzalt, majd a pipi alján iratlyukasztóval készített apró lyukon húzzuk át. Végül készítsünk talpat az asztali dísznek – ehhez csak szét kell húzni a drótokat, hogy kreálmányunk megálljon a saját lábán.

 

Alapanyagok, kellékek: sárga, narancs és piros színű karton, színes anyagdarabok, textíliák, akrilfesték, vékony dróthuzal, gyöngy, olló, ragasztó

 








Lehet a tojástartó ékessége is
Tojásmelegítő szárnyasok

 

E mókás tojássipkák elkészítése nemcsak remek szórakozást nyújt, de még jó hasznukat is vehetjük: melegen tartják a lágytojást. Elkészítésükhöz szükségünk lesz sárga, narancs valamint kék színű hobbifilcre, és persze cérnára. Először is készítsünk sablont, amit majd felrajzolunk a filcre. Hajtsuk félbe a filcet, majd a megrajzolt sablon alapján vágjuk ki a tojássipka két oldalát. Ezután jöhet a varrás: dupla szállal, fércöltésekkel varrjuk össze (ha a sablont úgy illesztjük a filcre, hogy annak felső része a félbehajtott filc felső részéhez illeszkedik, akkor csak a csirke két oldalát kell összeöltögetnünk). A szárnynak valót a varróláda mélyén lapuló maradék anyagokból vágjuk ki, és ragasszuk a csirkék oldalára. A szárnyasok szeméhez apró gyöngyöt, vagy gombot használjunk.

 

Alapanyagok, kellékek: színes vastag dekorfilc, színes maradék textília, hímzőfonal, hímzőtű, fekete gyöngy, ragasztó, olló


 







A balkonládát is húsvéti díszbe “öltöztethetjük”
Virágos ládika

 

Keressünk egy kiszuperált faládikát, amit kedvünkre alakíthatunk. Először is sablon segítségével rajzoljuk körbe a nyuszi mintákat, majd fessük le pink festékkel a láda oldalait – persze a nyuszikat ne mázoljuk le -, és várjunk, amíg teljesen megszárad a festék. Ezután fessük meg a nyuszikat is, és ezzel lényegében készen is vagyunk. Már csak a láda beültetése várat magára, ezt mindenkinek a saját ízlésére bízzuk.

Tipp: Kísérletezzünk bátran egyéb figurákkal is, de ha nem bízunk saját kézügyességünkben, akkor másolópapír segítségével rajzoljunk át egy kedvünkre való mintát bármilyen könyvből, majd vágjuk ki ezt, és rajzoljuk körbe egy kartonpapíron.

 


Alapanyagok, kellékek: faládika; sárga, narancs, lila, zöld, világoskék, barna, fehér, fekete színű akril festék; ecset; másolópapír; virág tetszés szerint; virágföld;

 








A pillangós filc-tojástartó pillanatok alatt elkészül
Csíkos tojások

 

A tojástartó hengerhez vágjunk le egy 4 cm széles, és kb. 14 cm hosszú sávot a kívánt színű kartonból. Készítsünk belőle egy kb. 4 cm átmérőjű hengert (az átmérő függ a tojások méretétől is, úgyhogy előtte kísérletezzük ki, nehogy elnyelje a tojásokat a henger), és ragasszuk össze. A konyhai papírtörlő henger is alkalmas tojástartónak, ha ezt választjuk, akkor késsel vágjunk le belőle egy 4 cm széles darabot, és vagy fessük le, vagy pedig ragasszuk körbe színes szalaggal.

A kifújt tojásokat óvatosan fűzzük hurkapálcára, így sokkal könnyebben tudunk velük dolgozni. A kívánt mintához a fehéren maradó részeket ragasztószalaggal ragasszuk le (akár öntapadós matricából is kivághatjuk a mintának megfelelő formát), majd a tojásokat fújjuk le a színes festékkel kb. 15-20 cm-es távolságból. Ezután eltávolíthatjuk a ragasztószalagot. A filcből kivágott pillangókat ragasztóval rögzítsük a tojás tetejére, vagy a tartó oldalára.

 

Alapanyagok, kellékek: kifújt tojások; színes festékspray; mintás keménypapír; olló; színes dekorfilc; ragasztó vagy ragasztópisztoly; piros vagy kockás 4 cm széles szalag; konyhai kéztörlő guriga


 







Vidám színfolt a lakásban a tojásfa
Virágba borult tojások

 

Vidám színfoltot hoz otthonunkba ez a halvány, pasztell árnyalatokban pompázó tojásokkal teliaggatott asztali dísz. Különösebb gondot nem okoz az elkészítése, hiszen faágat bárhol találunk, a hobbiboltokban pedig beszerezhető hozzá az igazi tojásokat helyettesítő hungarocell tojás.

Kezdjük a tojások festésével, amit megkönnyíthetünk, ha egy hegyes végű hurkapálcát szúrunk a tojás belsejébe, így kényelmesebb tartani festés közben. A tojásokat hobbiboltban beszerezhető apró virágokkal, dekorkövekkel, gyöngyökkel díszíthetjük.

A virágocskákat filcanyagból vágjuk ki, a közepükbe ragasszunk dekorkövet. A tojások fellógatásához a tojás hegyes végén ejtsünk egy bevágást, cseppentsünk bele egy kevéske ragasztót, majd illesszük bele a madzagot, és kössük össze (vagy csak húzzunk át egy cérnát). Így már könnyedén ágra akaszthatjuk őket.

 

Alapanyagok, kellékek: hungarocell tojás; akrilfesték; ecset; színes madzag, vagy vastagabb cérna; tű; hobbifilc; dekorkő

 



Húsvétváró ajtódísz

 

A bejárati ajtóra akasztható vidám koszorú ékes bizonyítéka lehet ünnepváró hangulatunknak. Elkészítése kézügyességet nem igen igényel, csupán a hozzávalók beszerzése lehet időigényes, de ha ezek megvannak, ripsz-ropsz összeállíthatjuk az ajtódíszt. A szalmakoszorú alapot szénával díszítsük körbe, mégpedig úgy, hogy fogjunk marékra egy-egy nyaláb szénát, és dróttal tekerjük rá a koszorúra. Ezt addig csináljuk, amíg teljesen be nem fedjük a koszorúalapot szénával, majd a kilógó szálak végét csippentsük le ollóval.






Ha az így rögzített szénanyalábokat nem érezzük elég stabilnak, díszítés előtt tekerjük be natúr színű rafiával is. A tojáshéjakat és a répákat ragasztópisztollyal rögzítsük a koszorúra, a színes madártollakat pedig egyszerűen tűzdeljük bele a szénába, a biztosabb tartás érdekében azonban ezeket is odaragaszthatjuk.
A papírtojás díszekhez vágjunk ki három különböző méretű  és színű tojásformát a kartonból, és ragasszuk őket egymásra, a tojás felső részét lyukasszuk ki, majd a rafiaszalagot bújtassuk át a lyukon, és kössük rá a koszorúra. Színes karton híján natúr színű kartonból készítsük el, majd fessük le őket tetszés szerint.

 

 






Alapanyagok, kellékek:
 

Koszorú: Szalmakoszorú alap, széna (kisállat kereskedésben beszerezhető), tojáshéj, répa (ha a hobbiboltokban nem tudunk beszerezni, akkor feláldozhatunk néhány apróbb répát is) világoszöld selyemszalag, vékony dróthuzal, színes madártoll, kartonpapír, ragasztópisztoly

 

Papírtojás: sárga, piros, zöld, narancs színű vékony karton; olló; ragasztó; színes rafiaszalag





































A képgalériában található tárgyak lelőhelyei:

• Schafer Butik »
• A’ lacarte Kézművesbolt, Székesfehérvár, Kossuth u. 15.
• Százszorszép Virágsziget, 1121 Budapest, Zugligeti u. 22.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top