Húsvét (archiv)

10+1 tipp az ünnepekre – kerüld el a pluszkilókat!

Már elõre félsz a húsvéti családi traktától? Ne tedd, inkább fogadd meg 11 ünnepi tippünket. Amikor mások majd lázasan igyekeznek belefogyni a nyári ruháikba, hálás leszel magadnak az elõrelátásért!

Már egészen jól haladsz a tavaszi fogyókúrával, de jön a húsvét, és attól tartasz, hogy szépen visszaszeded majd a felesleges kilókat? Ha hajlandó vagy néhány ponton megtörni a hizlaló hagyományokat, nem kell félned az alattomosan a derekadra lopakodó zsírpárnáktól. Építs be tippjeinkből annyit az ünnepi „menetrendbe”, amennyit csak tudsz.






1. Szállj be a vendéglátásba!

Ha valamelyik családtagnál gyűlik össze a család húsvétra, vigyél saját készítésű ajándékot: járulj hozzá a menühöz a kedvenc diétás főfogásoddal vagy édességeddel. Így feltűnés nélkül kikerülheted a túlságosan zsíros vagy kalóriadús étkeket, és a család többi fogyni vágyó hölgytagja is értékelni fogja az erőfeszítésedet!


2. Készíts diétás ebédet!

Ha te vagy a háziasszony, készíts kalóriaszegény menüt. A sonkából válassz minél soványabbat, adj mellé rengeteg salátát az asztalra, a báránysült helyett készíts inkább joghurtban és fűszerekben pácolt, grillezett pulykamellet, sült krumpli helyett ecetes burgonyasalátát, torták helyett pedig gyümölcssalátát vagy gyümölcsös túrókrémet. A likőrök és koktélok helyett száraz fehér bort kínálj, sok ásványvízzel. Egy kis fantáziával a hagyományos, magyaros ételek light változatát is elkészítheted: sertéshús helyett használj inkább zsírszegény pulykát, a tejföl helyett joghurtot vagy zsírszegény tejfölt. A menüt nézd át úgy, mintha magad is meghívott lennél: örülnél, ha a diétád kellős közepén ilyesmivel vendégelnének meg?


3. Az utolsó pillanatban

Az édességet csak a vendégek megérkezése előtti utolsó pillanatban készítsd el, így nem lesz időd kóstolgatni a „művet”. Az ajándékba kapott csokitojásokat rakd el szem elől, gondosan porciózd ki, és minden nap csakis az aznapra „kiutalt” adagot fogyaszd el belőlük. Az is jó megoldás, ha olyan desszertet készítesz, amelyet a családtagjaid szeretnek, te azonban nem: így megkíméled magad a kísértéstől.


4. Hallgass a testedre!

Szakíts egy kis időt magadra a vendégek érkezése, vagy a vendégségbe indulás előtt. Szánj néhány percet pár nyújtó vagy jógagyakorlatra: ha „érzed” a tested, hajlamosabb leszel hallgatni a szavára, és nem erőltetsz bele több ezer felesleges kalóriát, csak annyit eszel majd, amennyire valóban szükséged van.






5. Figyelj az adagokra!

Ha a kedvenc (természetesen kalóriadús) ételedet tálalják fel, vagy többféle fogást is szeretnél megkóstolni, vegyél kis adagokat belőle – így nem maradsz ki a húsvéti finomságokból, mégis spórolsz a kalóriákkal. Az egyik aprócska adagot tartsd fenn a desszertnek!


6. Csak egy hétköznapi ebéd…

Úgy gondolj a húsvéti asztalra, mint bármelyik más étkezésre. Ha már előre arra készülsz, hogy túl sokat fogsz enni, csupán azért, mert az elmúlt években mindig ez történt, valószínűleg így is lesz. Készítsd fel inkább arra a testedet és a lelkedet, hogy képes leszel tartani a diétádat.


7. Ne görcsölj feleslegesen!

Ne tarts túlságosan az ünnepi traktától! Magyarázd meg magadnak, hogy hosszú hónapok szigorú diétája után neked is jár, hogy egyszer finomat egyél. Ha nem eszed degeszre magad, hanem egyszerűen annyit teszel a tányérodra, amennyi jól esik, ne legyen lelkiismeret-furdalásod: egyetlen kalóriadús, családi étkezés nem ronthatja el az egész fogyókúrát!






+1 tipp:
Koncentrálj az ünnep valódi jelentésére!

Ne úgy gondolj a húsvétra, mint egy olyan alkalomra, amikor mindenki betegre eszi magát. Összpontosíts inkább az ünneplésre: legyen ez egy olyan alkalom, amikor összejön a család, és mindenki jól érzi magát, az étel pedig mindezeknek a kiegészítőjeként, nem pedig főszereplőként van jelen. 
8. Szabadulj meg a maradéktól!

Ha te vagy a házigazda, csomagold be a megmaradt étkeket a távozóban levő vendégeknek. Ha a maradék nem lesz a szemed előtt, nem fogod pusztán azért elrágcsálni, mert sajnálnád kidobni a nagy gonddal készített fogásokat.


9. Szedd össze magad!
Ha mégis túl sokat ettél az ünnepen, először is hitesd el magaddal: nem dőlt össze a világ. Már másnap térj vissza a megszokott, diétás étrendedhez, igyál rengeteg vizet, hogy távozzanak a szervezetedből a méreganyagok, és pár napig fogyassz kevesebb szénhidrátot.


10. Mozogj!

Teremts új hagyományt a családban: a húsvéti ünnepek alatt jusson idő egy kiadós sétára, kirándulásra is. Meglátod, a szép, tavaszi időben valósággal újjászületsz majd a szabadban! Akkor is szakíts egy kis időt magadra, ha netán esne az eső. Tedd be a videóba az egyik fitnesz-kazettát – persze ne csak nézd, végezd is el a gyakorlatokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top