Húsvét 2011

Húsvét: 3 izgalmas tojásos recept

Tojásos előétel, szendvics és desszert. Mikor máskor, ha nem húsvétkor.

Húsvét: 3 izgalmas tojásos receptBorsós-rukolás frittata

Hozzávalók:

6 tojás
10 dkg borsó
1 marék rukola

Frissen őrölt bors
1 ek tejföl
 
A borsót kevés vízben puhára pároljuk. A tojásokat felültjük, a tejföllel, sóval, borssal felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a leszűrt borsót és a rukkolát. Vékonyan kivajazott seprenyőbe öntjük a tojásos keveréket és közepes lángon lassan átsütjük. Szeletekre vágva vagy fogpiszkálóra tűzve, paradicsommal kínáljuk.
 

 

 

 

Húsvét: 3 izgalmas tojásos receptTojáslikőrös crème brûlèe

Hozzávalók:

3 dl tejszín
1 dl tej
3 ek tojáslikőr
1 vaníliarúd
4 tojássárgája
2 ek barna cukor
4 ek kristálycukor
 
A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A tejszínt és a tejet a tojáslikőrrel egy lábasba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, majd késsel kiszedjük a magokat belőle és a tejes  keverékhez adjuk. Forráspontig melegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a barna cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes keveréket és elkeverjük. Kerámiatálkákba adagoljuk, majd a kerámiatálkákat egy tepsibe ültetjük. Vizet forralunk és a tálkák magasságának 2/3-ig felöntjük a tepsit vízzel. A vízzel teli tepsit a sütőbe toljuk a kerámiatálkákkal és 40 percig gőzöljük. Ezt követően alaposan kihűtjük. Minden tálka tetejére 1 ek kristálycukort szórunk és rákaramellizáljuk karamellizálópisztollyal a cukrot. Ennek hiányában készítsünk karamellt és azzal csorgassuk meg a tetejét. Sütőben történő karamellizálással ne próbálkozzunk, mert megsütjük a krémet is!
 
Húsvét: 3 izgalmas tojásos receptFőtt sonkás szendvics, posírozott tojással

Hozzávalók 4 szendvicshez:

1 kisebb kötözött sonkából 4 szelet
1 cs salátalevél (rukola, madárbegy vagy jégsaláta)
4 péksütemény, vagy 4 szelet kenyér
4 tojás
 
A sonkát babérlevéllel megfőzzük, majd kihűtjük.

Posírozott tojás készítése: 3 l vizet felmelegítünk, ebbe 3 ek ecetet teszünk. A tojásokat egyesével külön kis tálkákba felütjük. Ha forr a víz, kicsit visszább vesszük a hőfokot, majd egy kanállal örvényt csinálunk a vízbe. Ebbe óvatosan beleengedjük az egyik felütött tojást. Mire a víz lenyugszik, megáll, a tojássárgája köré úszik a fehérje és körbevonja. Amikor a tojás a víz felszínére úszik, el is készült. Szűrőlapáttal kiszedhetjük, lecsepegtethetjük. A tojás belseje krémese lágy marad és a külseje is lágy állagú.
 
A péksüteményt kettévágjuk, szórunk rá salátaleveleket, ráhelyezünk egy sonkaszeletet és a tetejére tesszük a posírozott tojást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top